КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 292: От утре 7

Понеделник, 01 Август 2016 00:00
02

Градски ескизи 292
От утре 7

 

Проблемите на расизма и родения от него тероризъм оказват, особено силно влияние върху жителите на градовете на държавите от по-напредналия свят. Рядко пришълците се заселват в селища, равностойни по големина на селищата, в които са живели до вчера. Обикновено търсят големия, огромния град, привлечени от силата на гравитацията му, от динамиката и скоростта на развитието му, хипнотизирани от богатствата на възможностите му. Там създават своите, уж временни, гета, за да оцеляват в чуждата среда, близка на своята!

Имигрантът прилича на малкото и неуко дете, което изведнъж пораства и се въплъщава в ума и тялото на възрастен ерудиран гражданин, след преселението му в света на чудесата! Представяте ли си, как влиза в залата на огледалата и, как излиза? Омагьосан!

Супер градовете по света и Европа, в частност, са магнит за ума и въображението на хората от по-бавния и изоставащ друг свят! Но, за да заживееш в супер град, излязъл, преди малко, от абсолютно непознатото за цивилизованото човечество селце или градче, разположено някъде покрай горещите пясъци на Северна Африка или сред каменистите пустини на Близкия, или Средния изток, това си е грандиозно приключение! За него трябва да са подготвени и приключенците, и градовете, към които са се запътили. Изискват се много и различни допълнителни качества, които трябва да придобият и едните, и другите, като първото от тях, без да е най-важно, е да притежават идентична или близка скорост на развитие и възприятие, както и да имат сходни културни, и образователни нива, заедно с възможните им динамични метаморфози, а и доказана приспособимост към подобни нови форми и среда на живот, тоест - да бъдат адаптивни. Защо ли?

Защото статутът на гражданина-европеец се достига бавно, продължително и твърде мъчително, подобно на добиването на образование, като не всички отличници се превръщат в добри граждани, тъй като за този градеж се изискват не само подходяща семейна, икономическа и политическа среда, а средства и лични качества. Събрани всички заедно - с доброто възпитание, с утвърдените нравствени цели и морал, създават и формират част, от никога не коментираното гласно, самочувствие на гражданина, етноса и народа. Тя, несъмнено превъзхожда трудно спечеленото богатство, защото е следствие от натрупаните усилия на всички! Превръща се в мярка, в признание, в творческо постижение и личи по лицето, по дрехата и поведението на всеки негов притежател! Самочувствието се ражда и развива с човека, и достига премерената си принадлежност, когато достигне своите интелектуални и творчески върхове, иначе, би могло да се сроди с човешката глупост и да пропадне, превръщайки се претенциозно в нея, както се случва, твърде често! Гражданите на технологично развитите страни и градове принадлежат към едно от двете човешки достижения. Съществуват и нюанси, разбира се. Следствие от тези основни характеристики е, притежаваното или не, самочувствие и отношението им ……………… към всеки пришълец.

……………………………………….

Представям си стреса, който изпитват преселниците, от заспалото близкоизточно село, с притиснатите една до друга едноетажни къщи, подобни на забрадените жени край тях, заселвайки се, в който и да е европейски град, с катедралите, подпиращи небето и неспирна динамика! Пришълците, преди и днес, са като децата, омаяни от калейдоскопа от образи в залата на огледалата на човешката култура. Влизат с любопитство и излизат от нея, омагьосано подчинени! Още повече - никой не им помага след това, защото контрольорът е скъсал билетчето на входа, а по време на живота по-нататък, изобщо, не се интересува от тях! Оставени са да се лутат и приспособяват сами в чуждата среда. Няма, каквато и да е интеграция, напълно липсва конвергенция! И, ако има някъде – то, те са измамни и лъжливи, непочтени! Единствено, налице е етнически, расов и религиозен протекционизъм.

Приемното общество, със самосъздаденото и самоподдържаното си високо самочувствие, има свои грижи и не ги е канило да се заселват, завинаги! До скоро! В годините, се оказа коварен и временен приятел, докато неговите интереси и тия на пришълците не се разминат или сблъскат, което е неминуемо – заради всички различия, които носят едните и другите! Заради расата, заради религията, заради културата и условията на живот, подчинили чуждите на божественото им самочувствие! Заради накърненото расово и човешко достойнство на едните, заради интелектуалната надменност или религиозния избор на други, заради унизената етническа идентичност на трети и, какво ли още не - важно или маловажно от един съвместен живот. Обикновено хората се питат, кой е прав и, доколко е прав? Но, те преценяват морала на обществото си, единствено от своята камбанария, смятайки се, винаги за прави, а всички други - за грешни!

……………………………………….

Едни народи могат спокойно да се управляват сами, а други като нас – не.

Феноменът на робството съществува, откакто съществува човек и вероятно, затова ние се чувстваме по-креативни, когато други управляват и определят живота ни. Опасяваме се да не се пръкне нещо свястно, чисто наше и се надпреварваме да се избиваме, непрекъснато се нараняваме едни-други, сякаш нямаме нужда от водачи, от умни, а само от зависими! Вероятно самочувствието на единака-вълк ни е проблема!

Иска ми се и да се изплюя върху тези, които не ни оставят да живеем като нормални хора, но няма да ми стигне слюнка, затова предлагам заедно и едновременно да проведем плюенето, за да има и обща полза! Дали, си мисля, някоя балканска държавица някога ще отгледа свой, собствен елит, а не инсценирано подставен, измислен от други - имитация на собствена власт?

………………………………………..

Кога и дали по света ще се установи трайно уважение и почит към расовото и етническо разнообразие, към богатствата на автентичната култура, към майчиния език на всеки, дали някога ще се ограничи болестното състояние на измамното самочувствие, мамещо различните етноси и пречещо на добрите им отношения с останалите, и между тях самите, разбира се? Кога ли всеки ще заживее като нормален там, където се е родил и израсъл? Кога хората ще поумнеят и ще престанат да се влияят от лъжите и манипулациите на религиите и политическите измамници?

Но,……. какво ще стане, ако пришълците не се адаптират към условията в европейските градове и, какво ще се случи, ако наложат там своя начин на живот? Какъв ще е тогава европейския град, дали ще е европейски? Или ще продължим живота си с всичките му различия, които ще се запазят, все така непреодолими.

И се питам - дали да не се вслушаме в думите, казани от енциклопедистът Дени Дидро / 1713 – 1784 г /, че „Ислямът е враг на разума!“ и……….. да продължим да живеем, както до сега, безхаберно?

Михаил Петков / 26- 27 юли 2016 г.

 

Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4
Градски ескизи 235: Преображение 6
Градски ескизи 236: Безусловна подкрепа!
Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3
Градски ескизи 238: Поглед към човека и мястото, в което живее
Градски ескизи 239: Гражданинът
Градски ескизи 240: Селянинът
Градски ескизи 241: Бих живял ...
Градски ескизи 242: Сграда на годината
Градски ескизи 243: Кръговрати
Градски ескизи 244: Бялата брада
Градски ескизи 245: Все някой, някога ще вдене!
Градски ескизи 246: Хора и богове
Градски ескизи 247: Пластелини или странностите човешки
Градски ескизи 248: Под един покрив
Градски ескизи 249: Искам
Градски ескизи 250: Скици 6
Градски ескизи 251: Скици 7
Градски ескизи 252: Проект "Раковски"
Градски ескизи 253: Заедно и подчинени
Градски ескизи 254: Под един покрив 2 - Етноси
Градски ескизи 255: Искам 2
Градски ескизи 256: Кристо
Градски ескизи 257: Водата
Градски ескизи 258: Запек
Градски ескизи 259: Мислим ли и….. ако да, какво правим?
Градски ескизи 260: С.Е.М.!!
Градски ескизи 261: С.Е.М. 2!!
Градски ескизи 262: Красота и ум
Градски ескизи 263: Блато
Градски ескизи 264: Красота и ум 2
Градски ескизи 265: Грозно, по-грозно …… малоумно!
Градски ескизи 266: Глупост
Градски ескизи 267: От незнание ли, от глупост ли ...
Градски ескизи 268: Смяна
Градски ескизи 269: Пророци
Градски ескизи 270: Участвай в битката, стани победител!
Градски ескизи 271: Разочарование
Градски ескизи 272: Метафора
Градски ескизи 273: Неочаквана еманципация
Градски ескизи 274: Симеон Антипа
Градски ескизи 275: Зависимост и хибридация
Градски ескизи 276: Зависимост и хибридация 2
Градски ескизи 277: Зависимост и хибридация 3
Градски ескизи 278: Самочувствие
Градски ескизи 279: Бързо и бавно
Градски ескизи 280: Вчера и днес
Градски ескизи 281: Приказен град 1...или легенди под моста над Осъм
Градски ескизи 282: Приказен град 2
Градски ескизи 283: Приказен град 3 - София
Градски ескизи 284: Приказен град 4 - Ловеч
Градски ескизи 285: Има и още … ориентири за бъдещето
Градски ескизи 286: Утре 1 - Война на расите
Градски ескизи 287: Утре 2 - Война на расите
Градски ескизи 288: Утре 3 - Война на расите
Градски ескизи 289: От утре 4
Градски ескизи 290: От утре 5Градски ескизи 291: От утре 6

 

 

 

 

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions