КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 275: Зависимост и хибридация

Понеделник, 16 Май 2016 05:34
01

Градски ескизи 275
Зависимост и хибридация

 

Написах този пре-дълъг ескиз и го разделих, след това на три, а заглавието и темата останаха общи. Моля, четете ги последователно, за да добиете цялостното впечатление, но може и разбъркано и поотделно, стига това да ви достави удоволствие.

Не харесвам политиката като човешка дейност, тъй като я сравнявам с градивната дейност на архитектурата - с тази професия, на която съзнателно се отдадох. Виждам, чувствам и разбирам тяхната свързаност. Работя в областта на втората повече от половин столетие, по-точно казано, близо столетие, хиперболизирано казано, разбира се, защото всеки архитект знае, че обвързването с изискванията на творчеството й, усвоява - цялото време на неговото съществуване! Изяжда го, без той да съзнава. Прилича на робството, на съзнателното робство, на съзнателното подчинение. Обсебено творчество от особено чувство, което не ти позволява да оцениш отдадеността си, не позволява да осъзнаеш подчинеността, в която изпадаш. Изпитваш сладост от откритието, от чувството, че виждаш плода на своя ум и разум - уверен, че той ще служи в името на полезното за хората и загубваш целия си живот, отдавайки го на това, неописуемо човешко занимание! Архитектурата е системна творческа професия, обхващаща и обединяваща целия човешкия живот, като никоя друга, а за да го познаваш се изискват много качества и наистина цял живот, дори не стига!

Колкото и да се напрягам – не мога да видя, нито да почувствам, макар и за миг, сладостта, която може да се изпита, от което и да е постижение на политиката, въпреки, че не изключвам възможността и тя да притежава такава. Може би! И двете носят характеристиката на компромиса, но, докато компромисът в архитектурата носи безапелационно качествата на градивното, то при политиката, това са качествата,основно,на икономическата изгода. Така мисля, а може и да не съм прав, поради повърхностните ми познания за нея. Творческата, политическата и дипломатическа работа задължават твореца-архитект и твореца-политик да анализиратминалото и да предвиждат бъдещето, но да се съобразява със силните е задължение, като че ли повече за политика и по-слабо за градостроителя, принуждава единия да се нагажда и приспособява, дори да игнорира интересите на държавата си, като се подчинява и служи на други, чужди интереси, дори съзнателно, дори противоестествено за нормален човек, с дълг и национално достойнство, а другия оставя да се бори за града и хората!

Смесването на човешките гени с гените на инсектите е дало на световната история парадоксални примери! То продължава и днес! Смесването на политиката с човешките недостатъци като измяна, предателство, като двуличие и изгода са част от кардиналните различия, които отличават двете професии, една от друга, тъй като политиката ги притежава, в степени повече, за разлика от архитектурата. При двете, дори характерът на зависимост е напълно различен! Различен е и капацитета на творците, и характеристиките на поведението, и израза на лицата им. Но, не на всички! Има чисти проби от това смесване и те, хич не са малко. Виждаме и ги чувстваме, защото са около нас – все достойни представители на архитектурното съсловие! Зависими псевдо-архитекти, майстори на изгодата и доноса, роби на принадлежността си към други интереси и лица, към други, съпровождащи човешки професии, в които добиват повече опит, отколкото в тая, за която са учили. Чрез тях, те дават своя принос към живота и на други етноси, и държави! Все полу-хора, полу-професионалисти, полу-българи, а повечето придобиват и физическа прилика, и израз с новопридобитата професия, и нейната природа! От тях ме е гнус и срам, и винаги страня, а вие?! Гнусите ли се? Или не проявявате интерес към тези им качества, или ги споделяте, а може би и съзнателно подкрепяте?

………………………………………

Дали е възможно това, което си мисля, не знам, но съм уверен, че е наложително да се осъществи! Робството болезнено се е вплело в душата и в изтощеното остаряло тяло на народа. Трябва да го изтръгнем от там и да се отърсим, за да вървим напред! Това трябва да го направим всички ние! Още днес! Този народ не е моят, нито вашият! Той е в капан, в безизходица! Всеки дърпа и скубе от него, защото не може да се защити! Този народ е с променен характер и с изкривено лице, той не е същият, който мисля, че познавам, който искам да бъде!

Трябва ли да изчезнем от лицето на земята, за да предприемем нещо? Толкова много изсъхнали клони изпопадаха от ствола на човешкия род и като че ли, ние сме последния останал, все още, жив народ, който се е запътил към небитието, стимулирано подкрепян от алчните интереси на дошлите след нас! Защо не постъпим като хора, с опит в оживяването, живели толкова дълго в единна общност, като мислещи, като разумни? Не знам, нямам отговор. Изглежда, че и тези, които трябва да вземат решения и те не знаят – защо, кога и как трябва да направят и помогнат - това да се случи. А, може да не са негови деца, а дали не носят чип, който други сменят, когато преценят?!

Надявам се, че всичко, което мисля, се споделя и от вас. Трябва да се премахне злонамерената употреба на българския народ и да се защити неговото достойнство и интереси! Трябва да се създадат или трансформират нови държавни структури и най-вече да се създаде Програма за самостоятелното му развитие в законовите рамки на съюза, в който сме днес, при наличие на добронамереност и от двете страни, разбира се, иначе…. ще трябва да си търсим подходящото място, което да е в по-пълен синхрон с интересите ни!

Искам да знам! Има ли друг народ, живял по-дълго на земята от нашия? Дали има някой, който ще ми отговори? Ще оставя настрана политическите спекулации с историята на човечеството, насажданите столетия наред, формирани и наложени му от появилите се наскоро. Отговорете ми, моля, кой е този народ, по-стар от нашия!? Ако можете. А, дали познанието е излишно?

Искам и да знам, дали има някой, който няма интереси към нас и земята ни? Знам, че не знаете, знам и, че сте попили телом и духом чуждите манипулации, погълнали сте лъжите и измислиците на манипулаторите от север и юг, от изток и запад - тези, присвоили създадената от предците ни култура, от тези, които имат интереса и, които хилядолетия наред, търсят възможност да ни използват, заедно със земята и предългите ни години живот, с опита от тях, заедно с писмеността, езика и културата, с природните ни богатства, религия и фолклор, заедно с дарените на света културни и технологични открития – за да ги присвоят, както са крали и присвоявали до сега - за да ги афишират като свои, след изчезването ни! Искат и се борят за цялото ни богатство, никога не забравяйки земята! Изтриването на историята на народа, заедно с маргинализирането му – водят неминуемо до неговото отслабване, разединение и постепенно изчезване! Искат да ни превърнат в сетивни и второстепенни хора, такива, каквито те бяха преди няколко стотици години. Но, всичко тече, всичко се променя, особено в неопределения глобализиращ се свят и едва ли авторите на проекта за политическото и икономическото ни отстраняване ще доживеят да видят резултатите на своите програми. Защото не са ни питали!

Михаил Петков / Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. / 03 - 15. 2016 г.

 

Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4
Градски ескизи 235: Преображение 6
Градски ескизи 236: Безусловна подкрепа!
Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3
Градски ескизи 238: Поглед към човека и мястото, в което живее
Градски ескизи 239: Гражданинът
Градски ескизи 240: Селянинът
Градски ескизи 241: Бих живял ...
Градски ескизи 242: Сграда на годината
Градски ескизи 243: Кръговрати
Градски ескизи 244: Бялата брада
Градски ескизи 245: Все някой, някога ще вдене!
Градски ескизи 246: Хора и богове
Градски ескизи 247: Пластелини или странностите човешки
Градски ескизи 248: Под един покрив
Градски ескизи 249: Искам
Градски ескизи 250: Скици 6
Градски ескизи 251: Скици 7
Градски ескизи 252: Проект "Раковски"
Градски ескизи 253: Заедно и подчинени
Градски ескизи 254: Под един покрив 2 - Етноси
Градски ескизи 255: Искам 2
Градски ескизи 256: Кристо
Градски ескизи 257: Водата
Градски ескизи 258: Запек
Градски ескизи 259: Мислим ли и….. ако да, какво правим?
Градски ескизи 260: С.Е.М.!!
Градски ескизи 261: С.Е.М. 2!!
Градски ескизи 262: Красота и ум
Градски ескизи 263: Блато
Градски ескизи 264: Красота и ум 2
Градски ескизи 265: Грозно, по-грозно …… малоумно!
Градски ескизи 266: Глупост
Градски ескизи 267: От незнание ли, от глупост ли ...
Градски ескизи 268: Смяна
Градски ескизи 269: Пророци
Градски ескизи 270: Участвай в битката, стани победител!
Градски ескизи 271: Разочарование
Градски ескизи 272: Метафора
Градски ескизи 273: Неочаквана еманципация
Градски ескизи 274: Симеон Антипа

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions