КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 243: Кръговрати

Вторник, 05 Януари 2016 00:00
01

Градски ескизи 243
Кръговрати 

 

                                                                                                             На умната и целеустремена Мила

 

„Смъртта се усмихва на всички“ - казва Марк Аврелий

А ние се стремим постоянно да я излъжем, като и ние й се усмихваме ловко, лукаво и измамно! Всеки от нас! Всеки лекува болното си тяло, спортува и се храни здравословно, почти не прекалява с нищо. С нищо друго, освен с лъжата в усмивката си. Пием и пеем за себе си, за лъжците, в които се превръщаме, скандираме и се опияняваме от славата, смятайки, че сме я измамили. Но, има ли такива, които вярват в успеха на това невъзможно занятие, не знам?

Впрочем, знам едни, но те не се стремят да я измамят. Побеждават я! Дори само за миг от живота си, но завинаги! Това са хората, оставили своите имена на човечеството! Отдали своя ум, открили, създали и сътворили онова, от което то се нуждае, а благодарение на ползата му, обществото на разумните прави своите малки стъпки към по-добър живот, в по-добра среда – и винаги с поклон, и с признание към приноса им!

Останалата част от обществото е просто проста, луда и малоумна, но основно - паразитираща! Сред нея съществува и един особен дребен вид паразити, които се стремят да унижат или използват името и делото на дарителите, имената и заслугите на всички, допринесли с нещо за обществото, като го заменят непочтено със своето! Друго не могат, а е невъзможно да се сдобият с успех и слава, за които мечтаят, по нормален начин! Правят го в своя полза, винаги и само, чрез унищожение, нетърпеливо. Паразитът бърза и убива името, дори като не го произнася, но не забравя да изтъкне своето! Знае това и отдава време от безсмисления си живот, за да го осъществи и се прослави! Спомняте ли си за някой подобен? Разбира се, веднага!

Светът е пълен с имитатори, папагали и огнени мравки, които нямат сили за нищо друго, освен да присвояват сътвореното от други, да убиват прогреса и тия, които носят огъня! Промяната, наложена злонамерено от паразитите, живее кратко. Нещата се променят и отиват по местата си, а паразитът и името му изчезват, все едно, че не са съществували.

Трябва да се усмихваме внимателно, за да не цапаме с невежеството си сътвореното и дареното, и да не си приписваме чужди постижения. Нали съвременният свят е дал права на творците и ги защитава! Нали затова Леонардо е писал така, че да не го крадат крадците на ум и знания, нали затова всеки майстор е смесвал боите по своя си начин и не го е разкривал, дори на учениците си! Днес у нас, все по-рядко се срещат хората с разум и почти изключения са тези, които могат да разсъждават, сравняват и обобщават! Защо ли? Питали ли сте се и вие, като мен?

………………………………………….

Човечеството, неумолимо и последователно, преживява еволюционното си развитие, а някои народи революционно прескачат задължителните етапи, пропадат при опитите си, връщат се и преживяват непреживяното. Отделните части от тях – също, всяка в своето време, в определените й обществени условия и културен статус. Обществата преживяват и имат различни постижения, а живота и развитието им, изобщо не приличат на живота на отделните хора!

Народите от Западна Европа, почти вчера, в рамките на едно хилядолетие, преживяха своето първо Средновековие, първо Възраждане и Просвещение, за да постигнат днешния си прогрес, тъй като са дошли в този свят на хората, значително по-късно, а източните от своя страна, все още не могат да се откъснат от поредните си Средните векове, икономически, културно и дори религиозно. Изминалото и началото на това столетие, за повечето от тях, беше и е част от тъмното време на поредното Средновековие. Новото им Възраждането е далеко, а никой не знае, кога и дали някога ще дойде Просвещението!

Няма, кой да помни и знае, кога нашият прастар народ е бил сред водещите в технологично и културно, в битово и религиозно отношение? Може само да се предполага, кога е бил пример за останалия свят. Сигурно е бил, защото кръговратът на живота на Земята изисква и утвърждава този метаболизъм! За жалост няма или са малко спомените за времето, създало и дало културата, преди и след Елада - на всички, наследили многолюдните народи на древните траки!

Дали живота на народите е устроен така, че да наподобява живота, на който и да е човек? Вероятно, но живота им е отегчително продължителен, а хората не могат да се връщат и променят преживяното, докато народите имат тази привилегия! Дали всичко през техния жизнен цикъл се променя, за всеки от тях – от светло към тъмно, от сянката към светлината, от живота към смъртта, а след това отново се връща под блестящите лъчи на просперитета, неразривно съществуващ в кръговрата му и……..винаги стремящ се да открие възможността да живее вечно? Предполагам, но успяват единици човеци и народите, които представляват! На другите не им е необходимо, те не оставят нищо, за да ги помни бъдещето!?

Светлината се появява с креативността на креативните, а тъмнината пълзи и се крие - чрез адаптивните! Животът, на всяка от неравностойните половини, се стреми да опази и съхрани себе си, и своите поколения, до следващата поява на сцената. Затова действията и борбата за присвояване на знания, интелект и иновации са безапелационни! Редуването, ако има такова за народите, е подчинено и се дължи на силата и енергията, която създава и носи всяка. Като че ли това редуване, на светло и тъмно, на прогрес и регрес, не е подчинено на кръговрата на живота и въртенето на Земята около Слънцето и себе си, но знае ли човек? Често се съмнявам. Защо? Защото поробеният не мисли като поробителя си, защото затворникът мисли различно от свободния.

Носителите на светлина са пренебрежимо малко, притежават я единици, както споменава Гьоте. Да носиш светлината е бреме, защото трябва да се грижиш тя да стига до всички, докато тъмнината - я носи всеки! Лепкава и мръсна, обидена и жестока, тя пълзи и живее, благодарение на силите, които странят от ума и разума. И затова си остава сила на плагиатите! По-упорита е от светлината, тъй като в нея преобладава наситеното черно от живота на човека и заради комбинациите от недостатъци, които носи, но най-вече, заради тоталната липса на градивно въображение! Тя живее в тъмното и се храни с него!

……………………………….

Ще сме късметлии, ако в кръговрата попаднем във времето на светлото, под лъчите на светлината и напълно без късмет, ако живеем във времето на мрака!

Знаем ли, къде сме?

Трябва да знаем, въпреки, че регулацията на процесите не зависи, нито от мнозинството, нито от властта, а от хората, които носят енергията на светлината, за да градят с нея! Желая на всички градящи творческо безсмъртие през настъпващата 2016 година!                  

Михаил Петков / 27. 12. 2015 – 01.01.2016 г.

 

Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4
Градски ескизи 235: Преображение 6
Градски ескизи 236: Безусловна подкрепа!
Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3
Градски ескизи 238: Поглед към човека и мястото, в което живее
Градски ескизи 239: Гражданинът
Градски ескизи 240: Селянинът
Градски ескизи 241: Бих живял ...
Градски ескизи 242: Сграда на годината

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions