КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи XII

Четвъртък, 13 Декември 2012 02:51

С отмъстителността на случайно настъпени буболечки двама гении, гузно и стръвно ме нападнаха. Няма да падам на нивото на дописките, подобни вероятно на донесенията им преди години и ще кажа не много думи, за да не досаждам и раздувам спора. Такъв няма! Защото двамата колеги коментират всичко друго, но не и поставените от мен проблеми.

Безпомощен съм да попреча, на когото и да е да се чувства така, както той е преценил.

Откровенността ми не е агресивна, а добронамерена, което я отличава от творческите автобиографии на колегите, както и изречените неточности и клевети по мой адрес. Необходимо им е внимателно, а не емоционално да четат написаното, все пак сме различни – единият се чувства буболечка, аз се опитвам да изследвам този вид, за да го опозная, а другият е гений, за моя изненада, той сам се описва като такъв, но и двамата доказват с написаното, че не са такива. Списъкът с имената на именити български архитекти и в двете публикации е непълен и следователно некоректен. Аудиторията на в. „Български Архитект” не е студентска, а двамата преподаватели са пред очите на цялата българска архитектурна колегия. И двамата сякаш лекция изнасят и не се усещат. Защо ли? Мисля, защото в този списък липсва още едно име – тяхното, накрая, но това не става по желание, за него се воюва. И те воюват с палката  и удрят по тъпана с все сила.

„За вид магарета замислих се отново,

кух звук от барабан е гръмкото им слово,

без име – търсят те опора в имената,

и всяко да пълзи пред него е готово”

Омар Хайям / прев. Й. Милев

Всеки има право на отговор. Моите думи, категорично засягат само и единствено професионални проблеми, свързани с града и жителите му. Опитите да се извадят от текста и да се внедрят в теснотията на пространството, обитавано от доноси и клевети, не ме ангажират. Там другите са силни. Ще се радвам да има полемика в полето на градоустройството и архитектурата.

Градът се нуждае от трайни проекти във времето, неуязвими срещу непрофесионални намеси, икономически и политически игри.

„Мнозина изобщо не успяват да познаят съвършеното и да разберат собствената си посредственост, и цял живот продължават да творят половинчатости” Гьоте.

Накрая бих желал да попитам колегията:

o Считате ли, че обществото и нашите организации трябва да имат пряко отношение към проблемите на града

o Смятате ли за законосъобразни действията и намесата на Министерството на Културата при определяне правоспособността на архитектите, ангажирало сме вместо КАБ.

o Какво е Вашето професионално мнение за нивото на реконструкцията на бул. Витоша – задание, възлагане, проекти и изпълнение

Весела коледа!

10.12.2012 Михаил Петков

Градски ескизи I
Градски ескизи II
Градски ескизи III
Градски ескизи IV
Градски ескизи V
Градски ескизи VI
Градски ескизи VII
Градски ескизи VIII
Градски ескизи IX
Градски ескизи X
Градски ескизи XI
Градски ескизи XII
Градски ескизи XIII
Градски ескизи XIV
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions