КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 44: Престиж

Сряда, 23 Октомври 2013 00:00
01
 

Градски ескизи 44.
Автор: Михаил Петков

 

Andiatur et altera pars...Вземи предвид и другата гледна точка...
Луций Анней Сенека / четвърти век преди новата ера

 

Трябва да спасим града!

Трябва да спасим града от хамелиони, от алегатори, пеликани и псевдоартисти, от малки човечета, зависими по ред причини, зависими от други хора и зверове!

Трябва ли да се прави анализ на изминалите години и свършеното за града през тях, трябва ли да оценяваме предложените идеи от всеки, заемал отговорна длъжност, да оценяваме тяхната реалистичност и оптималност, техният принос, както и безумните им предложения, неосъществими по един, единствен показател – професионална некомпетентност!

Ще говоря само за това, което познавам като гражданин и архитект – развитието на града и неговите промени в рамките на изминалите 25 години. Съвсем накратко....

На първо място бе осигурен Общият устройствен план и приет със закон. До тук добре, само, че планът не струваше, защото бе направен от хора също некомпетентни и, за да се замажат очите на обществото. Нужен бе основно, за да помогне на тези, от които призовавам да се спасим, колкото се може по-скоро, а ако може и завинаги! Те се появиха и започнаха да го ръфат като прайд лъвове, а около тях бяха и глутници от петнисти хиени, и ята от лешояди! Планът определи рамката за развитието на града, без да стъпи на верни изходни данни като население и неговите демографски перспективи, като транспорт и неговото бъдеще, като паркирането и действителния брой от автомобили, като обитаването и унищожаването на ценни градски територии, необходими и за други важни градски елементи - като зеленина и отдих, като транспортно-комуникационни връзки, като транспортно-обществено осигуряване на населението, като развитието на главния градски център и изваждането му от мазната кал на забравата и немърливостта, като всичко наоколо и вътре в него, изоставено, най-малко с половин столетие безотговорност. Има и още, но това е накратко!

Унищожени бяха изключително ценни градски територии! От некомпетентност и лакомия, характерна за посочените преди животински видове, При тях, тя е оправдана, защото е неизвестно, кога ще се хранят отново и е нехарактерна за човешкия вид.

 

„ Тежка, несвястна нощ легна върху Земята, измамната нощ на Юда, която съска върху предателя и слуша в наслада звън на кървави сребърници...А Градът се задушаваше в страстни бълнувания - и видях, че бе вече назрял за смърт.”....Н. Райнов.

Не искам да говоря за пешеходното и за велосипедно движение, за сакралната зона и емблематичните за града и държавата пространства, и важните в тях сгради.

Основен недостатък бе отделянето на плановата и пространствена структура на града от транспортно-комуникационната му система!

Това повлече след себе си гениалността и нейната изява, на поредицата главни архитекти..За съжаление - тя достигна само до нивото на изказано мнение и бе далеко от знанието и интелигентността, характерна за някои представители на тази професия.

 

„И ако разумът изчезне от света,
не ще повярва никой в глупостта.”...Саади...

Отприщи се работата на парче! Тя беше доходоносна, но нанесе огромни щети на града! Още повече, тези гении разбираха от нея, а не виждаха града! За тях той беше просто златната мина.

С речта си от животните се отличаваш, но те са по-добри, щом истината премълчаваш”..Саади..

Отприщи се присвояването и на идеи, на архитектурни, и всякакви други решения, незачитайки етичния кодекс на професията. Тези корифеи и буболечките покрай тях, обаче, не мислеха като Саади –

 

„По-добре да ядеш свой хляб и да седиш спокойно, отколкото да ти сложат златен пояс за слугуване достойно.”

И оцапаха града завинаги! В услуга!

В бъдеще този период на революционно развитие ще се прескача от поколенията – като срамен и унизителен!

Цапането продължи, паралелно с тоталната употреба на незнанието и жаждата за още и още придобивки, и страх от малоценност, без помен от широта на духа. Без достойнство!

 

Дейността на главния архитект на София е изключително и само административна. Неудобството е, че никой не разбира това, и най-вече самият той, който и да е. Той! Вживяваха се като участник в Big Brather сред архитектурната колегия.

Това, принципно не е така и не може да се случи! Та, той просто е един чиновник, като десетките хиляди други като него – недоучили и неучещи се! Задръстени от закони и параграфи, измислени от тях и за тях! Подчинени, не на нуждите на града, а на клана!

Унизителен е фактът, че колегията е зяпнала в учудване, вече две десетилетия, от последователните и безумни предложения и професионални недоразумения, и няма становище по отношение на качеството и ползата им, няма своята декларирана оценка.

Дейността на тази длъжност не трябва да се съсредоточава в дребните устройствени проблеми на гражданите и града, а да решава неговото настояще и бъдеще от нивото и погледа на широко скроената интелигентност, на вземащия решението – плод на неговите знания и творческо въображение!

Пожелания, пожелания, а като няма кой! Нужно е широк поглед и познаване, и най-вече - чувстване на града, а сред тях - няма кой! Творческите им изпълнения бяха и са изцяло ограничени от тяхната професионална неподготвеност!

Главният архитект просто е администратор, а не творец или проектант, каквито всички те, до един, искаха да се докажат. На кого? Вероятно на обществото, защото колегията знае, кой - колко струва! Те искаха да израстнат до тази трудноусвоима степен на знанието и творчеството, която е най-близка до нивата на интелигентността, и да се изравнят с изявените творци, използвайки силата и влиянието на служебната си позиция. Опитите им бяха несполучливи опити за летене. Всички ги видяха. Видяха и оцениха стойността им!

Длъжността на главния архитект трябва да е първата или най-много втората в административната иерархия на всеки град, на всяка урбанизирана територия. Срам ме обхваща като погледна структурата на общинската администрация на София! Там е пълно с човешки и професионални недоразумения! Защо?

Всичко това се отразява на градското развитие, независимо обърканите опити да се сложи ред в хаоса! Архитектурата е професията, призвана да съгласува до съвършенство, случващото се в града, в полза на жителите му! Ако не го прави - то, тя губи своето предназначение и обществен престиж!

“Toз, който само истина говори,

ще му простят, дори и да сгреши,

а който със лъжи се е прославил,

и истините му ще вземат за лъжи”....Саади.../ прев. Й. Милев

 

Михаил Петков / 0887 974 392 / Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. / 17.10. 2013 год.

 
Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него
 
Източник на изображението: fineartamerica.com
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions