КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Живот в паралелни светове

Четвъртък, 06 Юни 2013 00:00
 02
"Градски ескизи" №21
автор: арх. М. Петков

Както човек боледува и има грижи с това, както се лекува от болестите си - това се случва и с града. Хората трябва да откриват причините, както и методите за лечение, защото само разумът на човека е този, който би могъл да постави диагнозата и да предпише дозираните лекарства. В случая, архитектът е градския лечител, тъй като само той знае – как да го лекува. Отделните съпътстващи професии си приличат с отделните лекарски дисциплини Някои са тесни, много тесни специалисти и никога не са разбирали от другите, макар и близки на професията им. Така например, конструкторът не разбира от ландшафтната професия, а озеленителят разбира от цветя, храсти и дървета, но няма представа от отопление и вентилация. Да не говорим за производните на т.н. урбанистично обучение. Те, очевидно, не биха могли да разбират от нищо..А трябва ли?

Съгласно древните елински философи – всеки трябва да реализира своите умения и възможности, като се ограничават всеобхватните професии.

Градът и гражданите му се нуждаят от знанията и творческите възможности на професията на архитектите, въпреки практикуваната всеобща завист към тях и постоянният стремеж да се омаловажава ползата им.

Обществото трябва да се еманципира от този си комплекс на малоценност и активно да се ползва от възможностите на тази професия. Иначе – няма лечение, няма кой да лекува болестите му и те ще стават хронични, една след друга! Ако приемем, че градът е апогея на човешкото въображение, вероятно е професията на архитекта-проектант да е изключително трудна и всеобхватна, стремейки се да го опознае и изучи, да го покори и излекува, да го организира и управлява, за да живеят всички в добре моделирана и хармонична среда.

Градски ескизи I
Градски ескизи II
Градски ескизи III
Градски ескизи IV
Градски ескизи V
Градски ескизи VI
Градски ескизи VII
Градски ескизи VIII
Градски ескизи IX
Градски ескизи X
Градски ескизи XI
Градски ескизи XII
Градски ескизи XIII
Градски ескизи XIV
Градски ескизи XV
Градски ескизи XV
Градски ескизи XVI
Градски ескизи XVII
Градски ескизи XVIII

Градски ескизи XIX
Градски ескизи XX

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions