КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 281: Приказен град 1...или легенди под моста над Осъм

Четвъртък, 09 Юни 2016 00:00
01

Градски ескизи 281
Приказен град 1...или легенди под моста над Осъм

 

Вероятно, няма да ви разочаровам, ако кажа, че знам. Знам, че градът е виновен, а не хората! Знам, че само той съчинява легенди! Само той ги връзва и засуква! Само и единствено той, ги разпространява!

Градът е неустоим, несравним манипулатор, защото е човешко творение!

Съчинява всякакви легенди - красиви и не толкова, мрачни, лъжливи, мразени и презрени! Легенда, след легенда - вечните легенди на Ловеч, на алтън Ловеч!                                                                           

Лъжливи и измамни, вечни и неумиращи са легендите, родени в този прастар и златен град, а изглежда, че колкото е по-стар и по-богат, толкова по-трайни и вечни, по-майсторски са съчинените от него легенди - измушили се тайно от сокаците на Вароша и Дръстене, от кварталите и къщите на центъра, на Хармането и Дикисана, на Сър пазар и табахните, от жилищните му комплекси, неприличащи на останалия град, но и там, и сред хората, се носи клюката - истината с изменено лице, легендата, за какво ли не, за кого ли не. Всички, една след друга, се раждат тук и живеят, а след това тихо изтичат под моста на Осъм и…. уж се губят! Понякога са бурни, прииждащи като водите на реката, разтърсващи с гнета и тормоза си, а през другото време – са тихи, мрачни и потайни. Няма,… почти няма красиви! Носят се бавно и лениво, заедно със скритата лъжа и измамата, минават край каменните устои на моста и се изливат в безвремието на града, подминавайки краткия човешки живот. Хората си мислят, че творчеството и градските легенди отдавна ги няма, че и те, подобно на тях, живеят кратко - раждат се, живеят бързо и изчезват, сякаш не са легенда, а проста клюка, че умират, повлечени от черните води на Осъм.

Но, измислените и коварни истории живеят дълго!

Те са като печат, като клеймо, като белег, защото се срастват с града, с хората в него и всички ги носят, искат или не - зависими от градската среда, от светлината и сенките й, много приличащи си с криволиците на реката и живота на хората в града - от хилядолетия, като че ли, едни и същи.

Измряха повечето легендарни автори и разпространителки на тия легенди, но очевидно традицията се пази и продължава да живее, все така жизнена и пак там – сред къщите, сред светлото и тъмното, сред дворовете, край оградите и бръшляна, сред хората на този многозначителен, стар до неузнаваемост, вечно жив и необяснимо интересен град. Като кухнята му, нали помните!?

Защо някой не каже - знае ли, кога се е родила или кога е забъркана манджата на измамната ловешка клюка, майка на толкова много дъщери – легенди? Легенда след легенда и, коя от коя по-жилава, и по-дълговечна?! Все още живи, те са все още тук и винаги се намира някой, който да ги дозабърка наново, още по-жилави и упорито жизнени. Мнозина се хранят с тях, дори и младите, които не познават, ни една от живелите преди, световно известни ловешки клюкарки - майсторки на легенди, на неистини, на традиционни ловешки измислици и манипулации, оживели през столетията - живите и днес клюки и легенди! Дори сред тях! Легендите на Алтън Ловеч постоянно забъркват каши, объркват всичко, за да владеят над всички! Като че ли, завинаги!

Мисля, че и Левски е знаел за тях. Не е избрал случайно града и гражданите му за център на „освобождението“ им. За тяхното, защото, той самият е бил винаги свободен! Избрал ги е случайно, който му падне.

Срещнал първия и му казал – ще те освободя,

а оня попитал, колко ще струва, от кого да ги открадна, аз нямам?!

Уж нямал пари, нямал и желание. Имал страх!

Апостолът предварително знаел, че ще го предадат и ще го ограбят, защото не са искали да са свободни, а богати, зависими като всички останали! Знаел е, че ще съчинят и легенди, ще ги разкрасят с измислици и букетчета, ще донесат вода, дори благодатна, ще засилят „истинността“ на съчиненото - и то ще се понесе от устата на едни към ушите и главите на всички, с дните и нощите - към годините и столетията им, вечни, жилави и лъжливи. И днес, и утре, и винаги! Майсторлък е да можеш да съчиняваш и да манипулираш чрез легенди! За това е избрал Ловеч.

Измамен и постоянно фантазиращ си нещо град, такива са и жителите му!

Слънцето, сенките и къщите на тоя град, сами, без хората, измислят истории и знаят, че всеки ще им повярва, ….. утре измислицата ще порасне, ще стане опашата и стари, и млади, умиращи и деца, ще повярват и ще я глътнат, завинаги с душите и разума си, с устойчивата вяра към всичко лъжливо и неистинско, защото са гениални творци на приказки и легенди! Все измислени, извиняващи, оправдаващи безличието и страха, и винаги заобикалящи истината, морала и достойнството, приети, уж от тях, като норма от памтивека.

За коя да разкажа? Не, няма. Няма да разказвам, защото няма такава, която да не знаете, да не сте чували поне. Дори сега се съчинява нова, пак измислена, пак легенда, защото така ви харесва, защото така сте устроени! Обичате измислиците и вярвате в тях, повече от всичко! Цял живот! Обичате да ви мамят и това ви харесва! Свързано е с живота ви! Знам, че искрено сте подчинени, душите ви са оплетени с всяка една измислица и във всяка виждате своя дребен, но горд принос!

Все пак чух за една, която се ражда днес - легендата за прекрасния пешеходен мост за никъде! В нея, като че ли ще се огледа лицето на днешните жители и творци на измислици? Нали, не сте учудени - и вие я очаквате. Бил поусукан, изкривен, дори опасен, представяте ли си, а на всичкото отгоре, отива за никъде, от сърцето на града натам - към нищото!

………………………………….

Защо не оставите на мира костите на поп Кръстьо? Отдавна е известно и всички знаете, че не той е предал Левски, нито го е ограбил, че други са свършили унизителната кражба, че трети са съчинили пиесата на предателството, а предателите - са участвали в нея. Но изглежда, че не искате и да знаете,……защото това не ви тревожи, а и не ви пука за града, за чистотата на името му и за оная истина, за която не искате и да чуете, подчинени по робски, роби!

Оставете на мира и „моста на Уста Кольо Фичето“! Нали сте свикнали с този, облечения, имитацията, дори сте уверени, че няма нищо общо със стария майстор, че в него няма нищо останало от Уста Кольо! И не се отказвайте, защото сте царе на измислицата и тя ви харесва, повече от истината!

Днес, накъдето и да се обърнеш в града виждаш само имитации! И смешни къщи-измислици, и измислени хора в тях, които говорят и си вярват, болезнено безлики!

Забравете и за чаровната търговска улица - нея отдавна я няма. Имате си вече други теми, други творци и безброй легенди, чакащи своя миг слава! Те бъкат от устата на непочтени мъжки и женски клюкарки, особено от малкото ум на първите и от почти пълната му липса, при вторите, идват от непочтеността на крадеца на истината, изскачат от уродливата душица на еднодневката!

Приказен град!

Сякаш и той е измислен, като легендите!

Стиснал е всеки, когото е докопал, тъй силно, че трудно се живее без него, без омайната му среда! Учи непрестанно всички на своята истина и морал, с името си в уста, учи и на сляпо подчинение на измисления си свят - свят, доминиран от неистини и откровени измами!

Как отлетях от там и днес не знам? Сигурно за това, все мисля за него, за душата му? Заразен ли съм? Вероятно, като всички обичащи го и милеещи от детството си, още. Най-вероятно съм заразен от съчинителството на ония измамни легенди, кодирано в душата на всеки живял с него, за кратко, дори!

………………………………

Оглеждам се и тихо се питам –

а, дали това не е лудостта на града и на човека, живял или живеещ в него?

Дали тя не е предизвикана от непрестанното облъчване - от лудите и лудницата, горе на баира? Дали всеки, родил се или бил някога тук, не се сдобива със сачми в главата, вместо с ум и разум? Да не би да има нещо във въздуха или във водите на реката, в недрата под Златната бабичка? Дали не е от наследеното и, все още, скрито съжителство между жертвата и палача - там, зад Пресечената скала или тук - в душата на града и в пресечените скали в душите на всички?

Дали тази привързаност към измислицата и легендата не е от смътното излъчване, на многократно местените гробища, от Стратеш - до тия край гарата, а след това и на майната си, извън него.

Дали няма влияние от зоологическата градина и обитателите й, от скрития Черен паметник на самоизтрепвалите се в мъглата освободители или от пещерите, обитавани от праисторическите ни предци?

Дали не идва от спарения въздух на проклятието, заради поругания център, издигнат преди време от дедите ни и изчезнал в небитието с помощта на „хора“, решили, че всичко започва с тяхната поява,…. или от нещо друго, скрито и невидимо, мълчащо като мъката човешка?

Дерзайте, опиянени от легенди! Пазете ги, дори, когато истината боде очите!

За всичко друго ще пиша и говоря, без желание да влияя на непоколебимата ви убеденост в съществуването на уникалните ви измислици, но не и за тях! Сигурно е, че и аз страдам от тая любов и липси, на какво ли не и тя е във всички, а не само в някои от нас! Уверен съм, че все някой ден ще си отворите широко очите, за да измислите, пак малко вероятна, но вече истинска легенда и чак тогава ще се проясни небето над вас, на мита за предателството и за имитацията на моста на Фичето, за тоталната ви манипулация!

А градът знае истината и ще продължи да си играе, и да ви баламосва, дори ще ви принуждава и задължава да съчинявате, още и още – малко истински и много лъжливи истории, а вие стръвно ще налапвате въдиците му и слепи ще летите към срекмето му, защото сте негови, а той, без съмнение – ваш!

Не е важно, как се казва. Той е малкият чаровен град, градът на измислиците на възрастните и илюзиите на вашето детство!

арх. Михаил Петков / август 2015 - юни 2016 година  

 

Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4
Градски ескизи 235: Преображение 6
Градски ескизи 236: Безусловна подкрепа!
Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3
Градски ескизи 238: Поглед към човека и мястото, в което живее
Градски ескизи 239: Гражданинът
Градски ескизи 240: Селянинът
Градски ескизи 241: Бих живял ...
Градски ескизи 242: Сграда на годината
Градски ескизи 243: Кръговрати
Градски ескизи 244: Бялата брада
Градски ескизи 245: Все някой, някога ще вдене!
Градски ескизи 246: Хора и богове
Градски ескизи 247: Пластелини или странностите човешки
Градски ескизи 248: Под един покрив
Градски ескизи 249: Искам
Градски ескизи 250: Скици 6
Градски ескизи 251: Скици 7
Градски ескизи 252: Проект "Раковски"
Градски ескизи 253: Заедно и подчинени
Градски ескизи 254: Под един покрив 2 - Етноси
Градски ескизи 255: Искам 2
Градски ескизи 256: Кристо
Градски ескизи 257: Водата
Градски ескизи 258: Запек
Градски ескизи 259: Мислим ли и….. ако да, какво правим?
Градски ескизи 260: С.Е.М.!!
Градски ескизи 261: С.Е.М. 2!!
Градски ескизи 262: Красота и ум
Градски ескизи 263: Блато
Градски ескизи 264: Красота и ум 2
Градски ескизи 265: Грозно, по-грозно …… малоумно!
Градски ескизи 266: Глупост
Градски ескизи 267: От незнание ли, от глупост ли ...
Градски ескизи 268: Смяна
Градски ескизи 269: Пророци
Градски ескизи 270: Участвай в битката, стани победител!
Градски ескизи 271: Разочарование
Градски ескизи 272: Метафора
Градски ескизи 273: Неочаквана еманципация
Градски ескизи 274: Симеон Антипа
Градски ескизи 275: Зависимост и хибридация
Градски ескизи 276: Зависимост и хибридация 2
Градски ескизи 277: Зависимост и хибридация 3
Градски ескизи 278: Самочувствие
Градски ескизи 279: Бързо и бавно
Градски ескизи 280: Вчера и днес

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions