КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 232: Отново за София 2

Понеделник, 07 Декември 2015 00:00
01

Градски ескизи 232
Отново за София 2

 

За София, както и за всеки голям и бурно развиващ се град, трябва да се мисли с десетилетия напред, а не - за утре! Утрешните ни действия, относно всичко свързано с града, е трябвало да се осмислят, предложат и приемат, най-малко преди две-три десетилетия, че и много по-рано! Но, като не е имало такива образовани политици и мислещи хора, които да знаят, какво е нужно на града, какво трябва, последователно и методично, за да се усъвършенства в структурите му, колко сили, какви средства и в какви направления трябва се предвидят, за да се реализират в наши дни, днес и утре – то, винаги ще се появяват измамни, неумели и съмнителни по своя морал и предвидливост препоръки, подобни на една, публикувана тия дни в някакъв сайт - малко, след като публикувах предложението си за линеарния град-сателит на София по поречието на река Искър. В тези няколко дни се чух с жизненият деветдесетгодишен арх. Л. Шинков, а след като се видяхме, предложи и своя проект, който прави възможна водната връзка на София с поречието на река Дунав, чрез шлюзове – от София до с. Байкал, който надстроява с възможностите и ползите си, предложеното от мен. Изпълнимо, ценно за София! Друг колега, през това време се опитва да се оневини, поради липсата на познания и добри намерения, в нейна и наша обща полза. Тази е картинката, накратко и ясно!  

Професиите на, образованите в архитектурно и инженерно образование хора, и особено на тези, които работят за града, изискват да са отдадени на работата за него, би трябвало да са професионалисти с огромен опит и с могъщо въображение като творци, като пророците - да виждат бъдещето на града, както и да са готови на всички, възможни и допустими компромиси в името на гражданите и жителите му, а и в интерес на градския организъм, вплел се в едно с живота им.

……………………………………………………………………

Установявам, че неправилно съм подценил професионалните достойнства на доскорошния главен архитект. Очевидно той е гений! Нищо, че не успя да разбере същността на града - за цели две социалистически петилетки!

След публикацията на проекта ми за линеарния град „ София-Искър“ излезе и подписаната от него, т. н. програма за столицата - за утре преди обед / София до 2019 г. /, която ме омаломощи със своята предвидливост и пророчества!

Установих, че подобна програма, може да състави само един изключителен професионалист! Чак завидях, въпреки, че от това чувство не съм страдал и не страдам. Цял живот ми е било смешно и чуждо, защото побеждавах с лекота, в коректните професионални състезания. Реших, че длъжността изисква да се покаже „творческото“ виждане на администрацията и, че просто последователността е случайна.

Установих, че предложенията в нея са по-значими, по-обосновани, по-смислени и по-ценни за града, за центъра и за всичките негови територии, от направените от мен! Той и те мислят за утре до обяд, както разбрах….до пладне, а моите са за след десет или сто години, ако не се наложи по-рано нуждата от тях.

Установих също и, че съм изкуфял и ослепял, защото разправям и разпространявам разни глупави архитектурни измислици, които авторът на програмата основателно е подминал с пренебрежение и досада, като си е присвоил някои, единствено и само за своя слава и за утеха за града! Не бих посмял да противореча на корифеите, грижещи се днес за София и го казвам абсолютно искрено! Това, за което пиша и говоря, се отнася за бъдещето, а не за утре, защото утре може и да не съм жив, но знам, по-точно уверен съм, че няма да съм жив в това си тяло, а само духът ми ще бъде, все още тук, само след двайсет, трийсет или петдесет, някакви човешки години! Неудобно ми е да си призная, но се занимавам с градоустройственото му развитие, с живота му днес и в бъдеще, тъй като съм архитект, а не паркостроител, икономист или чиновник! Предложил съм проекти, които, ако се реализират, ще оставят, в историята на града и държавата, имената на тези политици и администратори, участвали и разрешили реализациите им! За другите – несъществените, се обръщайте към техническата администрация на града, защото е очевидно, че в тях не съм образован и нямам опит. Проектите ми касаят града и са скъпи, защото в тях се повтаря всичко от живота, но на значително по-високи нива, при съвременните изисквания за чиста среда, обзаведени и съоръжени със съвременна инфраструктура, и технологии. Без политика. Затова моля, отделяйте повече внимание на умните предложения на колегата и не обръщайте внимание, и не четете за бъдещето, защото - я сте живи, я не! Затова и се извинявам за своите странни и глупави градоустройствени проекти, и настоятелно моля - не се впечатлявайте от това, че току-що появилите се проекти за бъдещото утре, са в отговор на предложените от мен уфологични проекти.

Установих и непознати за професионалната лексика, и странни функционални съчетания като – „Музей на София с активно присъствие на минерална вода“ и прочее подобни. Вероятно става дума за теляци, за сапун и за други услуги… Прочетох и за административните аспирации към предложения от мен „ Аква парк“, южно от Зона Б 5, за който по-паметливите колеги и служители на столичната администрация си спомнят вероятно, че предложих преди години. Помни и пресата, и документацията в общинската администрация, и нотариалната заверка на тези ми предложения, които при нарушение, ще се вземат предвид от съда!

………………………………………………………

Установих, че не прочетох нищо съществено, за решаването на проблема с паркирането и гарирането, за съвместното проектиране на общите проблеми на плановата структура и пространствената хармония на града, подчертано заедно, с транспортно-комуникационните, заедно с развитието на пешеходните зони и велосипедните алеи с него, заедно с поруганите връзки с планината, с образа на архитектурните ансамбли и шедьоврите в него, за социални жилища, за спортни ученически салони и плувни басейни, а само масали?! Прочетох и коментарите след т.н. програма за бъдещето на София, нещо, което не правя по принцип. Прочетете ги и вие, има защо! Разбрах обаче, че т.н. главен архитект бил причината да се затвори завинаги „Кремиковци“, за да се предостави неговата територия за, подобни на моя, проекти! Представяте ли си драмата на безсилието на риториката и нищетата на възможностите в професията? Горко и тежко на тези, които са разчитали на неговите решения!

………………………………………………………

В следващи ескизи ще предложа и други проекти, отново с нотариална заверка всеки, която се изисква от законите на страната и която удостоверява авторството,

въпреки нежеланието на администрацията на града да разбере, че с пудра не се прави красиво лицето на града, тъй като органите му са болни, страдат, а това се изписва под пудрата - върху нейното остаряло лице, излъчващо пълното му неразбиране!

Михаил Петков / Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. / 27. 11. 2015 г.

 
Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време

 

 

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions