КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6

Вторник, 03 Декември 2013 00:00
int-50
 

Градски ескизи 50.
Автор: Михаил Петков

 

Като че ли, интелигентността не притежава множествено число.

Употребява се предимно в трето лице, единствено число, женски роднейната,неговата интелигентност. Скоро прочетох, че има и интелигентни транспортни системи, които прекалено много ми заприличаха на някои пространствени или устойчиви интегрирани системи, които така безсъдържателно, но мощно нахлуха в жаргона на, и без това неграмотната, млада предимно, администрация. Използвайки тези думи, тя няма да издигне нивото си, нито ще добие тежест, нито ще се домогне до някои от нивата на знанието, нито ще се издигне в очите на хората. Служи за заблуждение и прикриване същността на проблемите, но, откъдето и да я погледните, мисълта е куха!

Интелигентността няма среден род, предполагайки, че достигането й се осъществява от възрастни индивиди. Тя се отдава преимуществено на мъже - по естествени причини. Те копаят целенасочено в дупката на знанието, съчетавайки копането с обилно въображение и не се разсейват със странични дейности. Е, не само, но преимуществено! Интересното е, че изкопните работи продължават цял живот, като не всеки достига заветната цел.

Интелигентността е различна, толкова различна, колкото са различни дупките и копачите!

Интелигентността е особено човешко постижение от най-висш порядък, сустойчиви параметри, с неизвестна консистенция, притежава неподозиранo влияниe и е еластична по своята структура и същност, a по форма - прилича много на каца, без дъно.

Шегувам се, разбира се, със сериозни и важни човешки неща, но, как може човек да се стреми към нещо, което не познава, което не може да види, което не може да пипне, което не се яде, не се продава, не се купува, а на всичко отгоре, няма и кой да му каже – какво е! Колко е високо, колко е дебело, колко тежи, може ли да лети или да пълзи, къпе ли се редовно, или като българите – веднъж седмично, може ли човек да се сприятели с него, контактно ли е това чудо, говори ли гръцки и латински, английски или руски, а може би знае китайски, пише ли, както споменава Монтен, стихове или проза, свири ли на пиано илина друг инструмент, играе ли тенис, кара ли яхта, силно ли е тялом, или само в главата? Как се облича, притежава ли изтънчен вкус, как говори, псува ли като хамалин, пее ли, и ще попитам тихо – може би обича чалга. Чете ли или гледа само голи програми, поддава ли се на манипулации, участва ли в митинги и демонстрации, как си изкарва прехраната или не яде, колко и какво пие, напива ли се редовно ..., краде ли от чуждото, смята ли го за свое, може би е гей или е безполово същество. Да не би да е алпинистка, а може би е екзистенциалисткаили силно религиозна, а може би е бохем или плейбой. Кой ще ни каже, като никой не я познава, нито е чувал за нея.

Сетих се, може би е архитект или архитектка, политик или само чаровна кокетка.....

След като размислих реших, че интелигентността просто е един прост копач на дълбоки дупки, който няма претенции към споменатите, практикувани от хората, дейности. И без това, тя е непопулярна и не се счита за престижна човешка професия, която не е даже професия, нито е продуктивна, нито е доходоносна за притежателя си. Тя е напълно ненужна на напредналите общества като нашето, защото те не обичат нейните локуми. Да си ги яде сама, ако има зъби за това! Да ги джвака дори, ако ще!

Тя не е съвременна, модерна, няма силикон, не говори празно, не се държи просташки в обществото, не се смее малоумно, не слугува и не угодничи на силния мускул, знае да чете, тъй като познава буквите и нотите, не показва празно самочувствие, не страда от шеметни комплекси, не се и състезава, защото няма с кого, и затова няма фенове-идиоти, които да скандират името й.

Тя, дори не е пътешественик, даже не обича места, в които няма дупки!

Интелигентността е много проста! Този е изводът, който всеки гражданин ще си направи, след като се срещне, дори случайно, с нея или след кратък размисъл! И ще е прав!

Чудно ми е, аз за какво се занимавам с това чудо, а не го оставя на мира. Нека си живее живота, още повече, че никой не му обръща внимание! Нека живее! Махнах с ръка и приключих.......

Mихаил Петков / 0887 974 392 / Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. / 13.10.2013 год.

 
Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions