КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 261: С.Е.М. 2!!

Понеделник, 29 Февруари 2016 00:00
01

Градски ескизи 261
С.Е.М. 2!!

 

Напоследък, все по-често мисля за хората, като се опитвам да се спася от натрапчивата оценка, че по-голямата част от населението на Земята е устроено и създадено само, за да се бори с всички сили и възможности срещу своето развитие, да се противопоставя на всичко умно, полезно и иновативно, на всичко важно! Да се противопоставя - дори на гениалното човешко въображение! Нарочно, упорито и тъпо! Целенасочено и разрушително!

Има такива, които са родени само, за да тровят и рушат живота на другите, и да създават хаос!

Те са страшни и вредни, защото са умни и постоянни по своему,макар и сетивни, защото са родени за всякакъв род далавери, защото са родени да измислят и да изпълняват, дори „немислимите“ за човека, измамни действия, манипулации и деструктивни комбинации, които рушат методично създаденото от него! За да не може човечеството да се развива и да живее добре!

Съвършени майстори, гениални творци!

На злото!

Те са навсякъде, огледайтесе и ще ги видите – в цял ръст и в бойни доспехи! Наистина, умни и изключително находчиви, те са научени да създават хаос и сред създаденото, и в сложеното в ред! Те са повече от всички и са навсякъде, те са НЕ-качествена част от човешкия род и НЕ представляват неговия съзидателен ресурс! Тези хора рушат всичко, до което се допрат. Те са вредни!

Съществуват и други, които цапат и омърсяват всяко нещо, сякаш са създадени и обучени, само за това. Всички заедно унищожават, поразяват и нараняват сътвореното, защото такава е природата им. Не могат и не правят нищо друго! Чудно ми е само, как и с какво оживяват, защото не произвеждат нищо?

Има и едни - апатични и бездушни, които не желаят нищо да зависи от тях, а и нищо - да ги засяга! Всички, пак заедно, създават хаоса и рушат, трудно постигнатия ред в живота на човека!

Едните съграждат, за да имат другите, какво да рушат, а трети безучастно да наблюдават! Откакто светът светува, нищо не се е променило! Защо са устроени така - и едните, и другите, и третите, никой не знае, и не би могъл да каже. Изглежда, безкрайните метаморфози в природата на човека са нанесли своя отпечатък и нищо не може да го изтрие или коригира. Към реда на доброто!

Очевидно и удивително е, че по-лесно се живее с човешките недостатъци, защото човекът притежава само тях, когато се ражда, а… качествата, които сътворяват умния и обществено ангажиран човек, се постигат трудно и бавно и зависят от усилията, и упоритостта на всеки поотделно! Значително по-лесно е да се развива и използва отрицателната енергия, отколкото да се поддържа и подпомага енергията на развитие! То изисква време, а резултатът, никога не е сигурен. Ето, заради тези условия по-голямата част от човечеството е заложила на енергията на отрицанието, смятайки, че живее нормално!

Откъде се е пръкнала тази отрицателна енергия, също - никой не знае. Предполагам, че е дошла от Космоса и се е усъвършенствала, тук на Земята, благодарение на непрестанната борба за оживяване, вътре в човешкия род. Огромно и всеобхватно е нейното разпространение, но положителната енергия винаги побеждава количеството, чрез натрупване на качествата си – смята Хегел.

………………………………………………

Какво представлява Космоса? Огромно и много черно безформено пространство, според мен, без начало и без край, в което нейде едно оръдие….. изстрелва звезди!? Изстрелва в празното и тъмно пространство - звезда след звезда, а небето постоянно се пълни. В него има толкова много и различни звезди, колкото е безброя от хората на Земята. Има и много свободно място! Едни избухват, удряйки се с други или умират, поради лошо качество на материала. Трети се приспособяват в различна степен към вълните на тъмната материята, към гравитацията и радиацията, и продължават да съществуват, колкото могат. Продължават да живеят като хората, мъчейки се да допринесат и те с нещо свое - за никога нестихващата космическа разруха! Световете си приличат като две капки земна вода, приличат си по всичко, като че ли са паралелни светове! Животът им също си прилича, сякаш е паралелен живот, а и …….. смъртта им е идентична, като смъртта на всяко живо същество!

……………………………………………

Бях се наканил да напиша специален ескиз за непочтеността, която е лицето на бездарния, но се отказах. Отказах се, защото и на децата е ясно, че бездарният не притежава доблестта на човек, не познава неговото достойнство, морал и нравственост. Той е без въображение и затова плагиатства! Не е вълшебник, защото му липсва въображение! Дори не знае, за какво иде реч, защото е толкова очукан и облъскан от майката природа, че не може да разграничи доброто от злото. Цени само злото! И то него! Обединява се в партии и сдружения, от всякакъв род и характер, за да крие недостатъците си! Архитектите пък ги организират – в малки банди с безименен главатар, крадлив и безмозъчен като останалите. Всички те носят идентични недостатъци и “работят“ до пълното изхабяване на посредствеността си. Какъв архитект би могъл да излезе от злия и бездарния? Отговорът е един – слаб, никакъв!

Написах това и в спомените ми изникнаха две противоположности, които познавах на младини, с неголяма разлика по между им. Архитектите чичо П. Д. и Г. А. работеха в една проектантска, в един отдел, на един етаж, дни и години наред. Единият – тих и скромен, другият арогантен и бездарен. Защо твърдя това? Защото бездарникът унищожи всичко, до което се докосна, а тихия съгради своето! И двамата ги няма отдавна, но създаденото от единия и плодовете на разрушеното от другия, все още стоят и се виждат!

………………………………………….

Наскоро прочетох едно интервю и с изненада установих, как един, коректен за мен колега, твори легенди, които имат малко общо с действителността, случила се вчера. Разсмях се, защото с удоволствие разбрах, че се е родил нов майстор на кратката измислица, а тя - затова е измислена, невярна и непълна, защото трябва да развлича глупавите и да пише история с невярно съдържание, за да манипулира останалите. Без свян и задръжки! Реших, че съм го засегнал и се укорих. После разсъдих и разбрах, че всеки изразява себе си и собствения си мир, рано или късно, независимо, кога в годините и независимо къде – тук на земята или горе, на небето! Изразява се с проектите и поведението, с принадлежността си. Откровеният носи доблестта постоянно и тя се вижда в тях, а другият демонстрира липсата на достойнство, също с работата и това човек би могъл да установи веднага, след като я види или чуе.

Реалната измислица страни от абстрактното въображение на твореца, защото двете не се понасят. Но, когато вплетеш недействителната и непочтена измислица в плетивото на пространствената абстракция – тя стои чужда на мястото, дразни и наранява с измамата си! Не само лековерните. От друга страна, искреността поразява, привлича и подчинява с чистотата си. Сред колегите, всеки е свободен да бъде такъв, какъвто иска и такъв, какъвто природата му позволява да бъде….. Нейсе!

…………………………………………..

Дали сте се замисляли, защо Апостолът на Свободата дяконът Васил Левски е бил винаги близък на властта?! На всяка власт, независимо нейните идеали, програми и време. На всяка, която използва името и делото му, когато я окупира за малко или за дълго. Окупира тотално и правата върху него! Чудя се - само ние от народа ли виждаме несъответствията и фалша на манипулацията? Или и тя, независимо, че се прави на сляпа и глуха?

Ами, ако Той се събуди и стане от гроба? Накъде ще бягат тия, за да се спасяват, заради това, че са присвоили и оцапали неопетненото му име и идеали, че непочтено мамят, „забравяйки“ заветите и безкористието му?! Дали ще се роди някога друг българин с неговата святост и всеотдайност, които днес, с едва стаена надежда, му приписваме? Как мислите?

Поклон и светла да е паметта на Достойния!

Михаил Петков / Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. / 19 - 24февруари 2016 г.

 

Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4
Градски ескизи 235: Преображение 6
Градски ескизи 236: Безусловна подкрепа!
Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3
Градски ескизи 238: Поглед към човека и мястото, в което живее
Градски ескизи 239: Гражданинът
Градски ескизи 240: Селянинът
Градски ескизи 241: Бих живял ...
Градски ескизи 242: Сграда на годината
Градски ескизи 243: Кръговрати
Градски ескизи 244: Бялата брада
Градски ескизи 245: Все някой, някога ще вдене!
Градски ескизи 246: Хора и богове
Градски ескизи 247: Пластелини или странностите човешки
Градски ескизи 248: Под един покрив
Градски ескизи 249: Искам
Градски ескизи 250: Скици 6
Градски ескизи 251: Скици 7
Градски ескизи 252: Проект "Раковски"
Градски ескизи 253: Заедно и подчинени
Градски ескизи 254: Под един покрив 2 - Етноси
Градски ескизи 255: Искам 2
Градски ескизи 256: Кристо
Градски ескизи 257: Водата
Градски ескизи 258: Запек

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions