КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 314: С надежда

Понеделник, 07 Ноември 2016 07:56
01

Градски ескизи 314

С надежда

„Цялото достойнство на човека е в мисълта!“ -
Блез Паскал, „Мисли“,
N 365

 

Беше петък, късно вечерта. Бях се зачел в „Мисли“-те на Блез Паскал, когато звънът на телефона ме стресна. Кой ли звъни, толкова късно, дано не е за нещо лошо, … a и цял ден, никой друг не звънна, освен сина ми!

- Гледаш ли телевизия? - ме пита приятел, който следи изкъсо, ставащото в страната и отчита странните й преобразования. Чета и не гледам, почти не гледам телевизия, защото се пазя от простащината, която е обладала българския ефир. Слушам телевизията Unitel Classica, понякога целодневно. Той знаеше това, но пита, за да ме въвлече в коментара си. Предаването, което гледал, било panorama“, което, пък аз, изобщо не гледам, може би, над двайсет години, защото го смятам за изключително тъпо, ниско интелигентно, откъдето и да го погледнеш, дори - от ядрото на Земята или от повърхността на Луната. Дребнаво и скучно, манипулативно просто, дори смешно, независимо претенциите на водещия. Винаги е така – колкото по-малки са възможностите, толкова по-високи са претенциите! Прилича ми, но в по-ниска степен, разбира се, на простотията и самочувствието, на предаването на оня гологлав комсомолец от долно уйно, плевенско, което е космически недостижимо. Него - също не съм гледал, ни веднъж, пазейки се да не пропадна до нивото му! А, нивото на програмите на всички, без изключение и без претенции за изчерпателност, национални медии може да се определи на безупречна чалга - същата, която тресе и българския политически живот, обременен от аматьори-изпълнители! Затова не гледам. Къш, от тук! С дистанционното е лесно!

И, да не забравя да препоръчам - пуснете Unitel Classicaи си гледайте кефа, проектирайте, четете или слушайте, но не гледайте телевизия, защото от нея се затъпява, а това състояние е опасно за умни хора, тъй като е безвъзвратно действие!

- Ами, той говори като тебе, бе приятелю!

- Кой?....Някакъв датчанин, който щял да помага за плана на София и да учи недоучените.

Бях чул, че главният архитект на града е покани датски колега, но, не можах да свържа нещата - каква работа имаше той, в това предаване за малоумни? Може би, водещият е поискал да поумнее, нищо, че умът и въображението не приличат на крастата по главите на хората, и не се прихващат! Или пък, колегата е зажаднял за слава.

………………………………………..

Предполагам, че щеше да е чел ескизите, ако знаеше български,… но се успокоявам, че не е. Колкото до града, най-общо, не би могло да се каже, нищо по-различно, от казаното в тях. Който и архитект по света, известен или не - ще говори и пише за него, подобно на това, което съм написал. Е, българската столица е по-различна, защото подобен град не съществува другаде, но това се знае само от жителите й и от дълго живелите тук, мазохисти.

- Ти си юрист, виждаш нещата и проблемите на градовете. Те са едни и същи, само дето, хората в тях са различни, те са ги създали, те ги управляват, помагат им с ум или ги разрушават с безумието си! Всеки търси помощ, ако съзнава, че не му достигат знания и сили. Бих постъпил по същия начин, плюс това планирането на града е изключително тежко дело, за чието решаване могат да се загубят десетилетия, а може и да се сбърка за миг!

Лека, …. и затворих новия си телефон. Но, нямах късмет - отново звънна непознатата, още за слуха ми, мелодия и стреснато го сграбчих, за да не събуди някой, току-що, заспал комшия. Ало, …

- Здравей М., какво правиш? – пита женски глас, въпреки, че предполага, какво правя. Четях, до преди минути. Беше, на умната и знаеща С. - изкуствовед, завършила един от най-старите европейски университети и обиколила света, и градове му, търсейки да разбере, къде се е родил човека и изкуството му.

-  Обаждам се, за да споделя … и разказа това, което, вече знаех... Наистина ми прилича на времето, веднага след Освобождението, казва, когато българите тръгнали към Европа, да си търсят цар! Това, не е ли осъзната посредственост, как мислиш?

-  Човек рядко уважава достатъчно самия себе си… / „Rarum est enim ut satis se quisque vereatur“ … пише преди две хилядолетия Квинтилиан, виден представител на римската риторика / 49 – 120 г. след н. ера./, но сентенцията му е непозната в света на ония, дето всичко им е до колене, защото, обикновено те се самонадценяват.

Мълчах, без да вземам отношение, тъй като, не познавах подбудите – да бъде привлечен екип от чужди специалисти, за да решат градоустройствените проблеми на София. Вероятно, защото у нас няма такива.

- Но, това е израз на безпомощност и неувереност в силите,… неподходящо професионално ниво и ниско самочувствие! Преди години, имаше поне такива, знаеш, които канехме, а сега?!… Естествено, имаше предвид специалистите, от които, днес, не искаме да вземаме акъл, и чието ниво познаваше добре. Слухът на българите се дразнел от подобни действия. И тоя …! – споменава и тя, водещия на телевизионното предаване!

- Преди години, администрацията на София пряко възлага изготвяне на градоустройствения й план на чужд екип и само войната, и променената политическа среда, са попречили на реализацията му. Няма, нищо лошо, стига да се справят. Задачата е изключително трудна! – плахо отбранявам решението. Приключваме разговора като се разбираме, че трябва да се видят и анализират резултатите, а сега е рано да се правят оценки. Затварям телефона, но той неуморимо звъни, още в ръцете ми - колега и приятел.

Напомня ми за възлагане на Столична община, преди десетина години, за разработка на нова система за паркиране и гариране - на някаква японска фирма, препоръчана от един министър-комисионер. Беше вярно – тя направи изследване, написа препоръки, платиха й над половин милион лева и ... толкоз! Всичко свърши, както беше започнало – ставаше дума за лесно изкарана комисионна, а не – да се реши проблема.

………………………………………..

Замислих се и си рекох - ами, ако този датчанин, наистина, е чел ескизите, може и да е научил нещо!? Разбира се, това беше невъзможно, защото бях уверен, че не знае езика,… още повече, че и вие, знаещите го, не сте ги чели, а ако сте ги чели – нищо не е останало в главите ви. Известният архитект е говорил пред неразбиращия журналист това, което вероятно е подобно, на написаното в тях. Отговарял е и на тъпите му въпроси, както казаха неспящите!

Продължавам да чета, а вие престанете да гледате телевизия. А, ако не можете без нея – гледайте само сутрешното предаване, когато денят започва с култура!

…………………………………………

Трябва и да си призная, че, никога не съм се срамувал да питам. Просто питам, ако не зная нещо - мисля, разсеян от чутото. Смятам, че нищо не би могло да се промени, освен да науча това, което не знам. Не ми пука, не се притеснявам, че някой би ме помислил за глупак. Питам, за всичко, което не знам, дори и най-малките ми внуци, които са изключителни геймъри.

И Цицерон споделя тези мисли, потвърждавайки ги с думите - „не се срамувам, казва той, като тях, да призная, че не зная нещо, което не зная.“ - Блез Паскал, N 364 от „Мисли“, прев. Сталеви.

…………………………………………

По едно време, след като започнаха да се трупат минутите от новия ден, отнякъде изскочи и споменът за старата структура на „Софпроект“, която, преди години, се грижеше за настоящето и бъдещето на София! Отдавна я няма, а наскоро предложих официално да се създаде подобна, но без резултат и - затова вероятно, ще се канят гастролиращи артисти и ще се харчат луди пари, но това са бели кахъри.

„ Който разсъждава правилно, той умее и сам да измисля, а който иска да измисля, трябва да умее и да разсъждава. Само тия, които не са способни, нито на едното, нито на другото, мислят, че едното може да се отдели от другото.“ – пише Г.Е. Лесинг, „Размисли“, / 1729 – 1781 г./

По-важно е, че се засяга самочувствието ни на творци и мислещи хора!

Знаем ли, какво търсим, къде отиваме?

Треньор ли търсим или екипен играч, учител, компетентен проектант или гръб? Затова попитах, изпращайки написаното до момента, по-знаещи колеги …

Отговори ми един – „Мили приятелю! Прочетох го веднага. Но, аз чух този датчанин и в Денят започва с култура, и в залата на Пощенската палата, а и книгата му прегледах и съм възмутена!!! Твърде меко е твоето мнение в ескиза. Аз съм много по-остра и гневна, но заедно с това и с конкретни аргументи СРЕЩУ! ....“

Друг приятел се обади по телефона, защото не знае да пише – Статията ти е уравновесена и не обижда никого, има страст и добри цитати, само махни … и …, защото са тъпи вестникарски клишета. Махнах ги.

Трети, който следи промените в света, пък ми изпрати публикация, която ще прочета, по-късно – след като приключа с моята и я изпратя. Благодаря им!

…………………………………

А, аз искам да гледам с грижа, увереност, с оптимизъм и надежда бъдещето на града, защото той ме вълнува, измамно убеждавайки се, че го познавам! Дано се оправдаят призивите за помощ, а, ако нищо не излезе от сътрудничеството, ще трябва да се търсят други, по-реални пътища!

Независимо от това, ми се ще да бъдем повече свободни, достойни и изправени, иначе – какви творци ще сме, творци ли ще бъдем? Нали изкуството съществува, само там, където творецът се изразява свободен свободно. Нали, обществото очаква да му се издължим, чака да получи и нашите знания. Преди писах за самочувствието на твореца. То е важно, защото е задължително за лицето на професията, то е нашият дух – и трябва да го пазим!

Напълно нескромно, но ще го кажа прямо за седналите  на първия ред в залата в Пощенската палата – повторението е майка на знанието. Затова започнете отново и отново да препрочитате, написаните по-горе ескизи. Те са за вас, а не, за да се правя на писател.                                                                                    

Михаил Петков / 23. 10 – 04. 11. 2016 г.

 

Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4
Градски ескизи 235: Преображение 6
Градски ескизи 236: Безусловна подкрепа!
Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3
Градски ескизи 238: Поглед към човека и мястото, в което живее
Градски ескизи 239: Гражданинът
Градски ескизи 240: Селянинът
Градски ескизи 241: Бих живял ...
Градски ескизи 242: Сграда на годината
Градски ескизи 243: Кръговрати
Градски ескизи 244: Бялата брада
Градски ескизи 245: Все някой, някога ще вдене!
Градски ескизи 246: Хора и богове
Градски ескизи 247: Пластелини или странностите човешки
Градски ескизи 248: Под един покрив
Градски ескизи 249: Искам
Градски ескизи 250: Скици 6
Градски ескизи 251: Скици 7
Градски ескизи 252: Проект "Раковски"
Градски ескизи 253: Заедно и подчинени
Градски ескизи 254: Под един покрив 2 - Етноси
Градски ескизи 255: Искам 2
Градски ескизи 256: Кристо
Градски ескизи 257: Водата
Градски ескизи 258: Запек
Градски ескизи 259: Мислим ли и….. ако да, какво правим?
Градски ескизи 260: С.Е.М.!!
Градски ескизи 261: С.Е.М. 2!!
Градски ескизи 262: Красота и ум
Градски ескизи 263: Блато
Градски ескизи 264: Красота и ум 2
Градски ескизи 265: Грозно, по-грозно …… малоумно!
Градски ескизи 266: Глупост
Градски ескизи 267: От незнание ли, от глупост ли ...
Градски ескизи 268: Смяна
Градски ескизи 269: Пророци
Градски ескизи 270: Участвай в битката, стани победител!
Градски ескизи 271: Разочарование
Градски ескизи 272: Метафора
Градски ескизи 273: Неочаквана еманципация
Градски ескизи 274: Симеон Антипа
Градски ескизи 275: Зависимост и хибридация
Градски ескизи 276: Зависимост и хибридация 2
Градски ескизи 277: Зависимост и хибридация 3
Градски ескизи 278: Самочувствие
Градски ескизи 279: Бързо и бавно
Градски ескизи 280: Вчера и днес
Градски ескизи 281: Приказен град 1...или легенди под моста над Осъм
Градски ескизи 282: Приказен град 2
Градски ескизи 283: Приказен град 3 - София
Градски ескизи 284: Приказен град 4 - Ловеч
Градски ескизи 285: Има и още … ориентири за бъдещето
Градски ескизи 286: Утре 1 - Война на расите
Градски ескизи 287: Утре 2 - Война на расите
Градски ескизи 288: Утре 3 - Война на расите
Градски ескизи 289: От утре 4
Градски ескизи 290: От утре 5
Градски ескизи 291: От утре 6
Градски ескизи 292: От утре 7
Градски ескизи 293: Раждането на боговете
Градски ескизи 294: На Пловдив му изгоря културата!
Градски ескизи 295: Развитие
Градски ескизи 296: Боза, бозааа-а-а-а-а, пийте боза!
Градски ескизи 297: Обикновени, семпли, невзрачни
Градски ескизи 298: Призив
Градски ескизи 299: Пълна липса
Градски ескизи 300: Всякога – и вчера, и днес!
Градски ескизи 301: Самочувствие и възпитание
Градски ескизи 302: На опашка
Градски ескизи 303: От изключително значение
Градски ескизи 304: Градски движения 2
Градски ескизи 305: Проекти за бъдещето
Градски ескизи 306: Пълна липса 2
Градски ескизи 307: Пълна липса 3
Градски ескизи 308: Разлики и сравнения 1
Градски ескизи 309: Разлики и сравнения 2
Градски ескизи 310: Разлики и сравнения 3
Градски ескизи 311: Заедно
Градски ескизи 312: Нищо ново
Градски ескизи 313: Намерено незнание

 

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions