КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3

Петък, 18 Декември 2015 00:00
01

Градски ескизи 237
Вяра и…невяра 3

 

Легенди под моста над Осъм

Ще ви разочаровам, но знам, че градът е виновен, а не хората! Знам, че само той съчинява легенди! Само той ги връзва и засуква! Само и единствено той, ги разпространява! Градът е най-неустоимият, несравнимият манипулатор! Всякакви легенди - и красиви, и не толкова, и мрачни, и лъжливи, дори мразени и презрени! Легенда, след легенда - вечните легенди на Ловеч, на алтън Ловеч!

Лъжливи и измамни, вечни и неумиращи са легендите в този прастар и златен град, а изглежда, че колкото е по-стар и по-богат, толкова по-трайни и вечни са съчинените легенди в сокаците на Вароша и Дръстене, сред кварталите и къщите на центъра, на Хармането и Дикисана, на Сърпазар и табахните, заедно с жилищните му комплекси, неприличащи на останалия град, но и там сред хората се носи клюката, истината с изменено лице, легендите, за какво ли не, за кого ли не – всички те, една след друга се раждат и живеят тук, а след това тихо изтичат под моста на Осъм и…. уж се губят! Понякога бурни, прииждащи като водите на реката, разтърсващи с гнета и тормоза си, а през другото време – тихи, мрачни и потайни. Рядко красиви! Носят се бавно и лениво, заедно със скритата лъжа и измамата, минават край каменните устои на моста и се вливат в безвремието на града, подминавайки краткия човешки живот. Хората си мислят, че творчеството и градските легенди отдавна ги няма, че и те, подобно на тях, живеят кратко - ражда се, живее малко и изчезва, сякаш не е легенда, а проста клюка, умира, повлечена от черните води на Осъм, но….. измислените и коварни истории живеят дълго. Т е са като печат, като клеймо, като белег, защото се срастват с града и с хората в него, и всички ги носят, искат или не, защото са зависими от средата, от светлината и сенките й - много приличащи си с криволиците на реката и живота на хората.

Измряха повечето легендарни автори и разпространителките на тия легенди, но очевидно традицията се пази и продължава да живее, все така жизнена, и пак там – сред къщите, със светлината и сенките им, сред дворовете, до оградите и бръшляна, сред хората на този многозначителен, стар до неузнаваемост, жив и необяснимо интересен град. Като кухнята му, нали помните!? Защо ли някой не каже - знае ли, кога се е родила или кога е забъркана манджата на измамната клюка, майка на толкова много дъщери – легенда след легенда, коя от коя по-жилава и дълговечна?! Тя е все тук, дори сред младите, които не познават ни една от световно известните ловешки клюкарки - майсторки на легенди, на неистини и на откровени ловешки измислици, толкова жизнени манипулации през столетията, живи и днес! Дори сред тях! Легендите на Ловеч постоянно объркват всичко и владеят всички. Като че ли завинаги!

Мисля, че Левски не е избрал случайно града и гражданите му за център на тяхното „освобождението“, за тяхното, защото той самият, винаги е бил свободен! Избрал ги е напосоки, който му падне. Срещнал първия и му казал – ще те освободя, а оня го попитал, колко ще струва, от кого да ги открадна, аз нямам! Уж нямал пари, нямал и желание, имал страх! И тогава като днес - бедни и немечтаещи хора са човеците тук! Предварително знаел, че ще го предадат и ще го ограбят, защото не са искали да са свободни, а богати, дори зависими, като всички останали! Знаел е предварително, че ще съчинят легенди, ще ги разкрасят с измислици и букетчета, ще донесат вода, дори благодатна, ще засилят „истинността“ на съчиненото - и то ще се понесе от устата на един в ушите и главите на всички, от дните към столетията, вечно, жилаво, лъжливо! И днес, и утре, и винаги, защото си е майсторлък да можеш да съчиняваш и да манипулираш чрез легенди! За това е избрал Ловеч.

Какъвто градът, такива и жителите му! Слънцето и сенките в къщите на тоя измамен град, сами, без хората сякаш, си измислят историите и знаят, че всеки ще им повярва, а утре измислицата ще порасне, ще стане опашата и стари, и млади, умиращи и деца, ще повярват и ще я глътнат завинаги с душите и разума си, с устойчивата си вяра към всичко лъжливо и неистинско, защото са гениални творци на приказки и легенди! Все измислени, извиняващи, оправдаващи безличието и страха, и винаги заобикалящи истината, морала и достойнството, приети като норма от памтивека от човека. За коя да разкажа?

Не, няма да разказвам, защото няма такава, която да не знаете, да не сте чували поне, дори сега съчинявате нова, пак измислена, пак легенда, защото така ви харесва, защото така сте устроени! Обичате измислиците и вярвате в тях повече! Цял живот правите това, защото наистина, тъй ви харесва! Знам – подчинени сте, а душите ви са оплетени с всяка, във всяка виждате и своя дребен, но горд принос!

Все пак, знам малко за една, която се ражда днес - легендата за прекрасния пешеходен мост за никъде! В нея, като че ли ще се огледа лицето на града? Нали и вие това очаквате. Бил посукан, изкривен, дори опасен, представяте ли си, а на всичкото отгоре отива за никъде, от сърцето на града на там - на никъде!

Оставете на мира костите на поп Кръстьо Никифоров, нали отдавна е известно, а и вие знаете, и сте уверени, че не той е предал Апостола, нито го е ограбил, че други са свършили унизителната кражба, че трети са съчинили пиесата на предателството, а предателите - са участвали в нея, но изглежда, не искате и да знаете,……защото не ви пука за града, за чистотата на името му и за оная истина, за която не искате и да чуете, подчинени по робски, роби!

Оставете на мира „моста на Уста Кольо Фичето“, нали сте свикнали с този облечения, с имитацията, дори сте повече от уверени, че няма нищо общо със стария майстор, че в него няма нищо останало от Уста Кольо! Но не се отказвате, защото сте царе на измислицата, а тя ви харесва - повече, от която и да е истина! Днес, накъдето и да се обърнеш в града – само имитации! И къщи-клонинги, и измислени хора в тях, които празно говорят и си вярват, болезнено безлики!

Забравете за чаровната „Главна“ улица, търговската – нея отдавна я няма, а си имате вече и други теми, други творци и безброй легенди, чакащи своя миг слава! А те бъкат от устата на непочтени мъжки и женски клюкарки, особено от малкото ум на първите и от почти пълната му липса, при вторите, идват от непочтеността на крадеца, излизат от уродливата душица на еднодневката!

Приказен град, сякаш и той е измислен, като легендите! Стиснал е всеки, когото е докопал в лапите си, тъй силно, че трудно се живее без него, без омайната му среда и учи всички, с името си в уста - на истина и морал, но и на подчинение в света на сътворените неистини и откровените измами!

Как отлетях от там и днес не знам?

Но, защо все мисля за него, за душата му?

Заразен ли съм?

Вероятно, като всички обичащи го и милеещи, от детството си, най-вероятно съм заразен - от съчинителството на измамни легенди, кодирано в душата на всеки живял, малко дори, с него! Оглеждам се и тихо се питам – а, дали това не е лудостта на града и на човека, живял или живеещ в него, дали тя не е предизвикана от непрестанното облъчване - от лудите и лудницата, горе на баира? Дали всеки, родил се или бил някога тук, не се сдобива със сачми в главата, вместо с ум и разум! Да не би да има нещо във въздуха или във водите на реката, в недрата под Златната бабичка, дали не е от наследеното и все още скрито съжителство между жертвата и палача - там, зад пресечената скала в душата на града, в пресечените скали в душите на хората, дали не е от смътното излъчване, на многократно местените гробища, от Стратеш и тия до гарата, от зоологическата градина и обитателите й, от скритият Черен паметник, дали не идва от спарения въздух на проклятието, заради поругания център, издигнат преди време от дедите ни, изчезнал в небитието, мислейки, че всичко започва от нас, или от нещо друго, скрито и невидимо, мълчащо като мъката човешка?

Дерзайте, опиянени от легенди!

Пазете ги, дори, когато истината ви боде очите!

За всичко друго ще пиша и говоря утре, без желание да влияя на непоколебимата ви убеденост в съществуването на уникалните ви измислици, но не и за тях! Сигурно е, че и аз страдам от тая любов и липси, на какво ли не, и тя е във всички, а не само в някои от вас! Уверен съм, че все някой ден ще си отворите широко очите, за да измислите, пак малко вероятна, но вече истинска легенда и чак тогава ще се проясни небето - и на мита за предателството, и за имитацията на моста на Фичето.

А градът знае истината и ще продължи да си играе, и да ви баламосва, дори ще ви принуждава, ще ви задължава да съчинявате, още и още истински лъжливи истории, а вие стръвно ще налапвате въдиците му и слепи ще летите към срекмето му, защото сте негови, а той – ваш!

Михаил Петков / Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. / 30.11. - 05.12.2015 г.  

 
Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4

 

 

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions