КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 265: Грозно, по-грозно …… малоумно!

Петък, 11 Март 2016 00:00
01

Градски ескизи 265
Грозно, по-грозно …… малоумно!

 

Грозотата превзе моя град!

Засели се навсякъде в него и сред търпеливите му граждани!

Питам се - никой ли не иска да живее сред красива и приятна среда? Питам се, възможно ли е това да се случва, точно на нас? Защо градът го позволи, къде бяха гражданите му? Къде потънаха учителите, професорите, творците? Всеки ден си задавам въпроса - кой проектира тази безподобна грозота? Всеки ден минавам покрай някоя и подтиснато се питам - дали този, който я е „сътворил“, е ходил на училище, дали е живял сред хора, дали се е образовал с максимално високо образование?! Дали не ни е враг? На града, на себе си и на нас - безумните търсачи.

Знам, кои са унищожителите на красотата! Вие, също ги знаете, но примирено мълчите! А те – на воля „творят“! До кога ще ги търпим? До кога мълчаливо ще понасяме грозотата, която бълва архитектурната мафия? Знам, че толкова може! Грозното само се възпроизвежда!

…………………………………………………………………………………………………………….

Грозотата превзе моя град и изгони доброто и красивото, а ние се лутаме, търсим като обезумели, за да ги привлечем отново, като малоумни, като побъркани от скръб по тях, търсещи, сякаш нещо съществуващо! Къде е то?

Търсим красотата, заради липсата й в града и сред нас, но без успех. Постоянно и навсякъде! Търсим оная, прогонената красота! Къде е, има ли я? Някой знае ли, какво представлява, колко е красива, кой я прогони от града на мъдростта, къде да я търсим? Да не би да е убита или буболечките са изяли и нея, като всичко друго?

Да я викаме ли, дали ще ни чуе, та да се върне!

Къде си красота, ела, върни се, молим те!

А грозота - колкото искаш! Накъдето и да се обърнеш! Грозни пропорции, каращи се обеми, неподходящи и сбъркани материали, слаби планови и пространствени решения, дразнещи цветове и тук-там по нещо малко, дребно и красиво, скрило се от срам и страх, че ще го забележат!

Боже, защо позволи на грозотата да заживее в моя град? Защо й позволи да прогони красотата?

Изгони грозното, призовавам те, моля те! И ни върни красотата, за да заживеем като бели хора, а не като градски инсекти!

Ще те питам - може ли грозотата да живее заедно с мъдростта или ще ми кажеш, че и нея, отдавна я няма! Чудя ти се – как живееш сред нея и без нея?

Заради жаждата да живеем с човешко красивото, ние се стремим да се слеемс природата, заради него искаме да внесем в дейността си ред и хармония, да одухотворим всичко, до което се допираме, да му вдъхнем разум, морал, нравственост! И интелигентност, ако щете! И всички - да го виждаме и чувстваме! Като обикновени хора, обичащи красивото! Искаме и ще постигнем целта си - чрез творчеството! Нали, всеки притежава частица от тази божествена привилегия и се стреми да я използва пълноценно. Обучава се, обучава и другите, защото е невъзможно - един да знае и да може всичко.

Грозното не иска да се учи, не иска да знае, то е научено! Няма и не търси въображението. Познава само себе си – грозното, по-грозното, безкрайното малоумно грозно! Знае само да краде и плагиатства!

Човек устремено трупа знания, за да подхранва въображението си. То и знанията, обаче, са различни у всеки, а проблемът му е, че не знае - кой, колко е възприел, какво е научил, как го е запомнил, с каква духовна храна го подхранва и до кога ще има възможност да ползва наученото. Не знае, дали се е научил да търси красотата, нали тази е целта му? Резултатите показват придобитото, широтата на творческия потенциал и желанието да мислиш и твориш красота, само и единствено чрез нея! Без да се самонадценяваш, нито да се подценяваш, а да се сравняваш! Знаещият малко е учил или е запомнил малко и това се отразява на работата му. Той започва нервно да търси патерици, бастуни и каква ли не подкрепа! И се сгърбва - да сервилничи всекиму. Това е особено характерно за съвременните услужливи български архитектурни гении.На тях, това им личи – по лицето и по говора, по поведението и най-вече по работата! Елате ги вижте!

Затова, ние останалите, сме горди и ги славим! Учим се от тях! Но, защо, все не успяваме – не знам?

Боже, какво казах!

„С речта си от животните се отличаваш, но те са по-добри, щом истината премълчаваш!“ – Саади

…………………………………………………………….

Архитектурата е изкуството, което не понася некадърността, защото се чувства и вижда, защото всички я ползват, защото им служи! Професията не може да се упражнява с малко знания, без усет за хармония на форми и пространства, с липса на ред и пропорции, със загърбване историята на средата и най-вече без интелигентност, подкрепяна от ерудицията и въображението на твореца! Без тези задължителни условия - творецът е просто имитатор, без нищо свое! Той е просто фалшификатор като всички творци на грозота, а „творбите“ му – пародия.

Архитектурната професия е призвана да съгласува до съвършенство своите творения и тяхното предназначение, както цялото – града, така и отделните му части. Тя не копира природата, а се основава на ума, разума и въображението на твореца. Тя е най-съвършена игра за градивния човешки разум, трудна и затова, толкова рядко някой успява да победи в нея! Тя е един от учителите и лечители на обществото! Неговите изисквания към възможностите на архитекта трябва да са изключително високи, най-високите! То трябва да знае и, че не всеки добил образование по специалността, се превръща в творец!

…………………………………………………………….

Погледнете, на какво прилича София!

Моля, изразете гласно това, което чувствате, което виждате и чувате! Няма да питам за становището и чувствата ви, няма да питам, защото ги знам и споделям. Промените, които настъпиха в плановия и преди всичко в пространствения образ на града, се случиха в изминалите 15 – 20 години. Те го промениха напълно! В негативна посока! Те го нараниха, като че ли, завинаги! Нашият град! Твоят, моят!

Знаем, защо? Разбира се, знаем! Нищо, че измислените награди, за това или онова, се множат, подобно на наградените мушмуроци! Нищо, че градът мълчи и търпи - и грозното, и красивото, колкото го има! Може би и, затова той привлича буболечките и подобните им човечета, защото за всекиго намира по нещо грозно!

А ние продължаваме да търсим красотата, помнейки думите на Платон, че – „Красотата е вечна и нито се ражда, нито загива, нито се увеличава, нито намалява!“

………………………………………………………………..

Физиономията и тъканта на града бяха брутално обезобразени от необразовани и гладни главни архитекти, и от ограниченото въображение на „колеги“, които, незнайно как са получили диплом, а още по-необяснимо е, как са получили работа! Обидното е и, че никой не санкционира незнанието и неможенето! Властта на града абдикира, обогатявайки се от подкупите и комисионните, давани от тия на ония, а заедно го нараниха завинаги! Тя демонстрираше абсолютна липса на взискателност към средата, в която живеем, съпровождаше неграмотния, защитаваше незнаещия, съгласяваше се с даро-дателите за всичко. И днес продължава скверното си дело!

…………………………………………………………………………………………………..

„Може ли едно упадъчно общество да харесва възвишените неща, в която и да е област? Навярно не и затова в нашите общества, такива, каквито са, с нашите тесногръди нрави, с нашите дребни и жалки удоволствия - красивото може да бъде само случайност, и тази случайност не заема такова място, че да може да промени общия вкус и да накара повечето умове да се обърнат към красотата…. След това идват нощта и варварството!“ / Дьолакроа….

…………………………………………………..

Завиждам на работещите в БНТ,

защото имат възможност непрестанно да съзерцават това гениално, неземно архитектурно творение, което израсна пред очите им! Там - пред сградата, в която работят!

Завиждам и на жителите на квартала,

че ще „имат“ места за паркиране, нищо, че няма как да достигнат до тях!

Без значение, като че ли е и плътността на застрояване! Колко ли струва разрешението за това право? А дали някой друг, освен участниците, помни проведените, преди години, конкурси и качествата им?

Завиждам на града и административната му власт, че притежават творба, с която светът вече се гордее, каквато няма и не би могла да се измисли, да се финансира и реализира, никъде другаде, че притежават забележителен комплекс от сгради, шедьовър - единствен по своята неповторимост, хармония и красота! Ще си затворя очите и душата и ще забравя, че София е пълна и с други красиви, оригинални и без епигонство сгради! И всички те - сътворени от нашенския гений! Тук, в София - за всеобща национална гордост!

Искате да ви ги покажа, нали?

Добре, но преди това ще предложа авторите на тези прекрасни сгради, които украсиха града в последните две десетилетия, със своята неземна красота и прославиха Родината ни по света – да бъдат наградени с най-високите държавни отличия!

Най-добре ще е да ги наградят с Димитровска награда за - недостигнати от други високи постижения и за неукротимо майсторство в областта на архитектурата!

Нищо, че отдавна я няма, но нали те са деца на онова време и носят неговия дух и възможности! Може да им дадат и други отличия, като за тях - трябва да си плащат така, както вече са свикнали!

………………………………………………….

ПРИЗОВАВАМ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ НА ГРАД СОФИЯ ДА СЪЗДАДЕ ВИСШ И НЕЗАВИСИМ ОРГАН,

ПРЕД КОЙТО ДА СЕ ДОКЛАДВАТ И ОЦЕНЯВАТ ВСИЧКИ ОБЕКТИ ОТ ГРАДСКО И ДЪРЖАВНО ЗНАЧЕНИЕ, В ИМЕТО НА ОБЩЕСТВОТО, В ИМЕТО НА ГРАДА КАТО СТОЛИЦА И ОТ НЕЙНО ИМЕ, ЗАЩОТО ТЯ Е ИЗБРАНА ДА УПРАВЛЯВА С УМ И РАЗУМ, И С ОТГОВОРНОСТ КЪМ НАСТОЯЩЕТО, И ОСОБЕНО КЪМ БЪДЕЩЕТО!    

…………………………………………………

ПРИКАНВАМ И ГРАЖДАНИТЕ, КОИТО СЕ СЧИТАТ ЗАСЕГНАТИ И ОЩЕТЕНИ ОТ БЕЗХАБЕРИЕТО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ, ДОПУСНАЛА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПОДОБНИ ГЕНИАЛНИ АРХИТЕКТУРНИ ТВОРБИ, ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ ЗА ПОДВЕЖДАНЕТО Й ПОД ОТГОВОРНОСТ , С ОБВИНЕНИЕ

В БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!

НЕОБХОДИМО Е ОБЩЕСТВОТО ДА ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ ВСЕКИ, СЛУЖЕБНО ОТГОВОРЕН, ЗАРАДИ НЕКОНТРОЛИРАНИТЕ ПРОЕКТИ И РЕАЛИЗАЦИИ НА ПОДОБНИ ШЕДЬОВРИ, КОИТО НАКЪРНЯВАТ КУЛТУРНИТЕ И ЕСТЕТИЧЕСКИ РАЗБИРАНИЯ НА НЕГОВИТЕ ГРАЖДАНИ И ДИСКРЕДИТИРАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО, И БЕЗ ТОВА, НИСКИЯ НИ КУЛТУРЕН ИМИДЖ ПРЕД СВЕТА!

„Еднодневката умря / слушайкиХендел / и падна върху книгата ми“ – Шики, хайку.

Михаил Петков / 3 - 6 март 2016 г.

 

Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4
Градски ескизи 235: Преображение 6
Градски ескизи 236: Безусловна подкрепа!
Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3
Градски ескизи 238: Поглед към човека и мястото, в което живее
Градски ескизи 239: Гражданинът
Градски ескизи 240: Селянинът
Градски ескизи 241: Бих живял ...
Градски ескизи 242: Сграда на годината
Градски ескизи 243: Кръговрати
Градски ескизи 244: Бялата брада
Градски ескизи 245: Все някой, някога ще вдене!
Градски ескизи 246: Хора и богове
Градски ескизи 247: Пластелини или странностите човешки
Градски ескизи 248: Под един покрив
Градски ескизи 249: Искам
Градски ескизи 250: Скици 6
Градски ескизи 251: Скици 7
Градски ескизи 252: Проект "Раковски"
Градски ескизи 253: Заедно и подчинени
Градски ескизи 254: Под един покрив 2 - Етноси
Градски ескизи 255: Искам 2
Градски ескизи 256: Кристо
Градски ескизи 257: Водата
Градски ескизи 258: Запек
Градски ескизи 259: Мислим ли и….. ако да, какво правим?
Градски ескизи 260: С.Е.М.!!
Градски ескизи 261: С.Е.М. 2!!
Градски ескизи 262: Красота и ум

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions