КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Извадка от дискусионния форум във Facebook относно новите удостоверения

Петък, 21 Декември 2012 17:14

Пост 1

Mariella Andreevska

Колеги,
моля реагирайте активно по отношение на подготвяния и предложен като последен проект за удостоверение за Проектантска правоспособност!

За мен този проект за удостоверение е пълна обида!

Отказвам да влизам в нивото на посредствеността, в което се опитват да ни вкарат с такъв тип удостоверение.

С осъзнаването ми на архитект, чиято мисия включва и възпитаването на естетическа култура в другите, под достойнството ми е да прилагам и да показвам подобно удостоверение.

Не искам да участвам в тази "боза".
Имаме още няколко дни до края на годината, за да не стане това факт.

Коментари:

Veneta Kavaldjieva Аз не виждам трагедия в това - при досегашния вариант прилагахме към проектите копие от бялата страна "картончето", а то (копието) в никакъв случай не изглеждаше по-добре - даже напротив. На практика, въпросното пластифицирано картонче не се е налагало да го показваме в оригиналния му вид никъде.

Vasil Valev Кой и защо е променил досегашната форма на годишно удостоверение в този кич? Напълно те подкрепям, Мариела! А и защо всички ние като овце приехме за нормално към проектите в общините да прилагаме фотокопия от удостоверенията като доказателство за правоспособност- нещо, което може да се фалшифицира от всеки що- годе знаещ менютата на Фотошоп и то без да се носи никаква отговорност за въпросната фалшификация? Има достатъчно надеждни начини за удостоверяване на поддържаната от всеки архитект правоспособност, включително чрез проверка в електронната база данни в официалния сайт на КАБ от съответния общински служител.

Emil Stoyanov Много е яко! Браво! Супер! Чудно, приказно, красиво и само за 240 лв. Поздравления! На който не му харесва няма вкус, а който го харесва не го заслужава. Айде и ... Ваеали празници и Щастлива Нова Година

арх. Николай Миладинов Много е зле работата, колежке! Изключително зле. Направо ме е срам, че организацията на която плащам като поп по 240 лв. всяка година, кой знае защо, е способна на подобна естетика.

Robert Chakarov Грозничко е. Но поне да е на харлия.

арх. Николай Миладинов Ето например как изглежда удостоверението на един ирландски колега :

http://www.sustainable-design.ie/arch/CJW_Architect-Registration-Certificate_2010.jpg

Robert Chakarov Това е друго нещо. На друго място, за жалост.

Antoaneta Boiadjieva Браво, Мариелка! Подкрепям те напълно в нежеланието за приемане на тази фолк естетика в сериозен документ. Подозирам, че авторът му е целял да се хареса на арх. възложители.

Христо Харлов ако мислите, че това е нещото (точно това парче хартия/пластмаса или каквото там), което удостоверява пълната ви Проектантска правоспособност - предполагам си го заслужавате / моята е препоръка е да не си хабите енергията с глупости, а да се концентрирате към реално развитие на способностите си - а именно, да наблегнете на качеството в проектирането (нещо, към което все по-малко хора се стремят) /// все пак (по отношение на удостоверението) какво точно очаквате да роди една импотентна организация

Mariella Andreevska Фокус върху качеството на проектирането и развитието на способностите 100% ЗА - няма никакъв спор от гледна точка на личните ми разбирания. Но тук говоря за друго - за видимите сигнали, които подаваме на околните с ОСНОВНИЯ ДОКУМЕНТ, излизащ от професионалната ни организация. Всеки един от нас, подавайки този документ, мултиплицира сигнала. Какво очакваме да породим като реакция? Тук става дума за отказ да участвам/е в подобно принизяване, защото то вече е диагноза.

Mariella Andreevska Благодаря на арх. Николай Миладинов за споделената информация!

Mariella Andreevska Тони, дори не зная дали авторът е осъзнавал какво прави или просто е изпълнил едни указания чисто технически.... - за това може да се чудим, но каквито и да са причините и фактите, те не променя стойността на крайния резултат. Та в този проект сме на светлинните години от елементарното стилистистично ниво за документ, камо ли да стигнем до естетика...

Mariella Andreevska А вие Робърт сте напълно прав, че да е на харлия още в първите дни на 2013 е безкрайно важно за всеки един от нас, който иска да има този документ в началото на годината. Дори за временен вариант ми е трудно приемливо, но дали пък да не се помисли за семпли временни удостоверения, докато направят постоянните?

Mariella Andreevska Арх. Вълев, доколкото разбрах тази идея за промяна е дадена от настоящото ръководство. Мотивът, който са изтъкнали като официален е, че за пластифицираните картончета разходът бил голям. Казаха ми цифри, но тъй като информацията не съм я проверила лично ще си спестя изписването й. Необявената причина е, че заявката за изработване на картончетата не е направена навреме /за причините тук само се досещам/ - това стана видно от разпространеното писмо до председателите на Регионалните колегии от изпълнителя на поръчката за изработване на картончетата. С това писмо той сигнализираше, че не остава технологично време за изработка на картончетата до края на 2013година поради неподаване на конкретна информация за тях от централата. Това е информацията, която аз имам по първия ти въпрос и мога да предоставя на всички. Не ме питай защо като овце.... това е болна тема за мен.... царе сме на създаването на порочни практики вместо да действаме в здравомислие...изборът на всеки да участва безусилно в тях или да полага усилия, за да действа извън тях и в здравомислие е индивидуален.Даваш си ясна сметка, че по №ра от печата, който е задължителен атрибут, цялата необходима информация за архитекта може да бъде свалена от сайта на КАБ- регистрите неслучайно са публични.

Mariella Andreevska Вени, няма трагедия. Имам съпротива - писах по-нагоре срещу какво е тя. На мен ми се е налагало неведнъж да показвам пластифицираното картонче и то, не когато правя рутинната комплектовка на документация. То стои при личните ми документи и е мой професионален документ, който използвам. За мен беше удобна форма на документ, както и пластифицираните ми карти за членство в КАБ и САБ. НО!!! Не говорех за формата на документа, а за тенденцията която се очерта с този проект за нивото на качеството, на естетиката, на сигналите, които излъчва този проекто-документ...

Борис Ботев Дизайнът е едно на ръка. Но ... меандър? От фуражките на полицията ... в удостоверенията на гилдията!

Mariella Andreevska да, говоря за всеки елемент... и за въздействието като цяло...

Emil Dechev ... аз съм с ДВЕ РЪЦЕ "ЗА" дискусия по темата...що за професионалисти и личности сме,шом нямаме собствено мнение...и нека не плачем,че хората не ни уважават...и нека не плачем,че картончето било скъпо...и по скъпо искам да е...като банкова карта с чип и инфо за архитекта...и не да се издава всяка година,а да се допълва с нова информация... и за какво ми изобщо някакво хартиено удостоверение...щом регистъра е публичен ( като търговския регистър) ...нека само си слагаме печата с номера и на който му трябва - да проверява... и... ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ,ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ НИ !!!

Milena Kamenova А пък аз не разбирам тази пластмасова карта по-скъпа ли е от 240 лв.? Защото аз всяка година давам по толкова, а друго, освен пластмасовата си карта, май не получавам...

Nikolay Barovsky Сега, виждам, че тук се оформят поне три линии на разговор. Категорично се разграничавам от линията за това, че Камарата дава само едно картонче срещу 240лв. Това е друг разговор с друга документална основа. Ако някой не е наясно защо съществува КАБ и защо е изключително важно да продължи да съществува - да прочете Директива 2005/36/ЕС, ЗКАИИП и Закона за професионалните квалификации. Ако пак не разбере - да ми звънне в офиса на РК София-град. Истината е, че 240лв за видимия резултат от работата на КАБ изглеждат много, но и другата истина е, че са безкрайно малко за нещата, които се очакват от тази организация.

Nikolay Barovsky Втората линия на разговор - дизайн на удостоверенията и картончетата. Всеки предполагам има онова старото удостоверение с восъчния печат. Хайде сега да погледне от картата на София, която е прелята отдолу какво точно се вижда - Централни Софийски Гробища. Иначе много геометрично седи, но когато говорим за официален документ символиката е от най-важните неща. Сами преценете меандъра дали не е все пак по-добре - не казвам, че е красив и на място. Платмасовото картонче е едно от най-безсмислените неща, които дава камарата. Всичко това обаче е свързано с третата линия.

Nikolay Barovsky Третата линия на разговор е що е то правоспособност и що е то членство в КАБ, как едното е обвързано с другото, как се одостоверява и за какво служи. До момента има система, която има своите положителни и отрицателни страни. Истина е, че КАБ все още не е наясно със себе си - разбирайте всички колеги членове какво точно и как го иска. Трябва дебат. Нещата не са решени, тепърва има да се мислят. В този ред на мисли лично на УС предложих да минем на временни удостоверения за 2013 докато вземем смислено решение на ОС 2013.

Христо Харлов ^^^ и с последния си коментар затворихте напълно всички линии на разговор на едно с тяхното безсмислие - при положение, че КАБ не е наясно със себе си за какво си губим времето / тази неяснота прозира и в различната услуга, която предлагат различните РК-та (а това е пълен абсурд според мен) /// и моля ви, престанете да подмятате като причина за съществуването на една недомислена организация ред недомислени закони (особено пък ЗКАИИП) - КАБ НЕ ТРЯБВА да съществува - поне не в бозавия, пъпчив и кисел вид, в който същесувува днес

арх. Николай Миладинов Колеги не търсете под вола теле! Става дума само за вида на Удостоверението за ППП. Трябва ли да е със стойностна естетика или не. Толкова ли е трудно да се направи нещо семпло и стилно? Днешно време дори банкнотите фалшифицират страхотно добре, та каква защита искаме за нашите Удостоверения? Който се съмнява - има онлайн регистър. Нека не изпростяваме! Моля!

Vasil Valev Отново искам да обърна внимание на факта, че КАБ трябва да реагира и да се противопостави на изискването на общините за прилагане към проектите на копия от въпросните удостоверения, както и да влезе в ролята си на "първичен администратор на данни" по смисъла на Закона за електронното управление. И за да не бъда голословен ще цитирам чл. 2 от този Закон:
Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, НЕ МОГАТ ДА ИЗИСКВАТ от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните.
(2) Първичният администратор на данни е административен орган, който по силата на закон събира или създава данни за гражданин или организация за първи път и изменя или заличава тези данни. Той предоставя достъп на гражданите и организациите до цялата информация, събрана за тях.

Христо Харлов ^^^ от 2013 Община Горна Оряховица няма да изисква копия от свидетелствата за ППП / така както преди няколко месеца спря да изисква и копия от застраховките (нещо, което бе неправомерно по принцип) /// това естествено няма да реши нито един от описаните по-горе проблеми

Nikolay Barovsky Колеги, смятам че подривната работа срещу регулацията и дейността на КАБ не е в интерес на нито един архитект, но това е тема за друг разговор. Относно удостоверенията - каквото и да си говорим в момента тече гласуване на УС на КАБ по въпроса и ще бъдем информирани за крайния резултат.

Lilia Kadiyska Голям зор! Точно сега ли се налага тази промяна? Разбирам, че новото ръководство трябва да въведе промени, но не е ли по- икономично и по-демократично първо да се обсъди от колегията или дори да се разгледат N- брой предложения на Общо събрание и чак тогава да се гласува. Истина е, че досегашното удостоверение/а и всички други " картончета, карти и т.н." не бяха обсъждани, но нали затова имаме НОВО ръководсто? Аз съм за обсъждане от колегията .

Пепа Каджебова Съгласна съм с Мариела.Защо е необходимо това?Остава УС да си сложи снимките в надписа КАБ, вместо годината...........Вечно хващаме бика не за рогата а за опашката.

Robert Chakarov Много бъбриво. Този меандър и вплетената година са твърде демоде, да не кажа чалга. Трябва да е нещо стилно, изчистено. Не маже ли върху постоянно удостоверения да се лепят холограмни стикери, или нещо подобно. Да са като венетките - за три месеца, за шест месеца, за година. При сегашната криза ... Например миналата гадина "правоспособността" ми бе 1/4 от целият ми доход от проектиране.

Пост 2

Петър Мурджев

Това беше едно от предложенията за удостоверение на управителния съвет. Печаташ го някъде на челния лист и готово !

КОМЕНТАРИ:

Петър Мурджев Мисля, че и въпроса с дизайна е решен.

Stefan Minchev Абсолютно подкрепям колегата с неговата идея

Петър Мурджев Идеята не е моя, а на ланд.арх. Веселин Рангелов - член на УС

Nikolay Barovsky Аз лично подкрепям като идея. Това може да си стане уникален код за проекта - с всякакъв вид информация - и проектант и правоспособност и възложител, че ако искате и дори дата на предаване.

Петър Мурджев Информацията за проекта си я пише, където трябва . Тук става въпрос за Удостоверяване на актуалната правоспособност за годината на съответния проектант. Остава в сайта на КАБ в раздела за регистъра просто да бъдат дописани съответните данни.

Nikolay Barovsky Съгласен съм, но всичко това води пак до една дуга идея, която няколко пъти споделих на УС. Освен това в този вариант се изисква специален четец. В Рим са направили система, с която с електронен подпис внасяш в общината направо дигитален вариант на проекта за разглеждане. Ако не си си платил членството или пък си в конфликт на интереси просто няма как камарата да ти даде кода... ех, мечти.....

Nikolay Barovsky Та да си дойдем на думата и за удостоверението за конкретен обект.........получаваш го след като си си платил членския внос, регистрирал си си договора в КАБ и си представил фактурата за платен хонорар...........само дето има прекалено много пречки в момента това да се случи

Пост 3

Едно малко по-добро удостоверение
Източник:
Facebook.com
КАБ - дискусионен форум
 

Коментари  

 
#1 Tsvetan Tsvetanov 2012-12-23 09:30
Здравейте Колеги,
Абстрахирайки се от останалите теми, които се оформят като отделна дискусия, нека все пак прилагаме в дизайна характерни български символи ако натам са тръгнали нещата при промяната на дизайна...От друга страна дори геометрията на Централни гробища приложена в сега действащия вариант стои по добре от новопредложения диайн тип "некролог"....
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions