КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Резюме за Българския Ден за енергийна ефективност

Понеделник, 25 Юни 2012 13:21

На  21.06.2012г, под егидата на Министър- председателя на Република България - г-н Бойко Борисов  и с участието на   г-н Делян Добрев - Министър на икономиката, енергетиката и туризма, г-жа Десислава Йорданова – Директор на Дирекция „Жилищни политики” към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, и г-н Кирил Георгиев – Изпълнителен Директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, се проведе Българският Ден за енергийна ефективност, част от  Европейската седмица на устойчива енергия, регистрирано на  www.eusew.eu.

Събитието се организира за трета поредна година от Обединение Сдружени софийски архитекти и ВБ Студио, както и с подкрепата на Съюза на архитектите в България и Камарата на архитектите в България.

През 2005 г. започва кампания „Устойчива енергия” по инициатива на Европейската комисия. Инициативата подпомага дейността на Европейския съюз за постигане на целите в областта на енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници, алтернативните горива и транспорт. В рамките на кампанията всяка година се провежда Европейска седмица на устойчивата енергия, когато в различни градове в рамките на Европейския съюз се провеждат събития за популяризиране на принципите на енергийната ефективност, концепциите за постигане на устойчив начин на живот в градовете и обменяне на знания и опит в тези области.

Конференцията тази година   се проведе   под мотото „ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ОТГОВОРНА АРХИТЕКТУРА”. Всички присъстващи имаха възможността да проследят презентациите на арх. Славомир Спунар – Международен Маркетинг Директор на концерн Сен Гобен от Франция, проф. Моника Холфелд от Германия и арх. Николай Гълъбов от България и се включиха в дискусия, засягаща както провеждането на енергоефективна политика и регламентирането на дейностите за прилагането и на практика, така и начините за разпространяване на принципите за устойчиво развитие и енергийна ефективност сред младите проектанти и най-вече ролята на учебните заведения в този процес.

Фокусът на тазгодишното събитие беше поставен върху новите тенденции в законодателството, засягащо енергийната ефективност на сградите в Европейския съюз и България в частност, възможностите за финансиране на обновяването и санирането на сгради и отговорността на архитектите в този процес, енергийна ефективност и проектиране на отговорни сгради, актуални примери и тенденции от България, образованието по Архитектура, отговорна архитектура и проблеми, свързани с енергийната ефективност, отговорна архитектура, енергийна ефективност и нови строителни системи и материали в подкрепа на проектантите.

Генерален спонсор на събитието тази година е компания Сен Гобен, една от стоте водещи индустриални корпорации в света. С вековна международна история, която започва във Франция още през 1665, Saint-Gobain Group е световен лидер на пазара на строителни материали, предоставяйки иновативни решения за енергийна ефективност и опазване на околната среда. На българския пазар Сен Гобен е представен чрез компании Изовер – изолации от минерални стъклени и каменни вати, Ригипс – системи за сухо строителство, Вебер – фасадни решения, системи за полагане на керамични покрития, строителни и технически разтвори, Сен Гобен Глас – стъкла.

Участниците и гостите бяха приветствани лично от представителите на организатора- арх. Бойчо Бойчев, ВБ Студио, арх. Владимир Дамянов- Председател на КАБ и арх. Любомир Пеловски- Зам.-Председател на САБ и екс-министър на МРРБ. Председателят на САБ- арх. Георги Бакалов предаде също своите поздрави до участниците.

Прочетете цялото прессъобщение ТУК
Обръщение на КАБ към конференцията "Енергийна ефективност и отговорна архитектура"

Отговорното образование като неделима част от отговорността въобще

ГАЛЕРИЯ
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions