КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Обръщение на КАБ към конференцията "Енергийна ефективност и отговорна архитектура"

Четвъртък, 21 Юни 2012 09:07

Уважаеми г-н Министър Добрев,

Уважаеми високи гости,

Драги колеги,

Чест за мен е от името на Камарата на архитектите в България да привествувам Третата поредна проява, организирана от Сдружени Софийски Архитекти и ВБ Студио, съвместно със САБ и КАБ под заглавие “Енергийна ефективност и отговорна архитектура.“

Това е част от кампанията на ЕС „Устойчива енергия“-2012, започнала преди 7 години под егидата на Европейската Комисия. Инициативата обхваща постигане на високи цели в областа на енергийната ефективност, възобновяемите източници на енергия, алтернативните горива и транспорт.

Може би ще се запитаме - „А защо именно тук, в тази сграда, защо “отговорна архитектура”? Защо САБ и КАБ подкрепят събитието?

Защото архитектите творят човешката среда - среда, в която без право на избор започваме и завършваме жизнения си път всички - без разлика на пол, етнос, произход, богатство. Това е обхват и отговорност, с която нито една друга професия не може да се похвали – това изисква архитектурата да е дълговечна, трайна, красива, енергийно ефективна, зелена - ОТГОВОРНА.

Всички тези условия изискват сериозни инвестиции, но отнесени във времето, за което обитаваме създадената среда - това е една печеливша и изплащаща се инвестиция. /Дали е така, можем лесно да си отговорим, поглеждайки масовото „евтино“ панелно строителство през 60те,70те и 80те години у нас , което в момента се налага да финансираме отново/.

Отговорната архитектура диктува не само комфорта и здравето на  гражданите на страната, цялото човечество.

Доказано и потвърдено е, че архитектурната среда влияе неусетно, но неумолимо върху психиката, поведението и възпитанието на  своите обитатели, които я създават с помоща на нас архитектите. С други думи - Градът, средата - устойчивата жизнена среда се превръща под нашите ръце в най-голямата класна стая, която непосредствено – активно и дискретно оформя човешката личност.

Нека се огледаме наоколо: Нашите близки 5 или 10 години ще отминат бързо - но още по-бързо тиктакат последните минути на близо 100 годишната петролна цивилизация, в която човечеството живее. Светът сериозно се замисля, и работи по темата - накъде след  последния литър петрол? Ние, архитектите, сме двойно отговорни - ние строим днес, но за поколения напред - с хоризонт към края на 21 век. Трябва да мислим за бъдещето с еднаква отговорност, както за днешния ден. Нека учим достойно нашите млади колеги да създават истинска жизнена отговорна среда.

Нека не забравяме скорошните си печални и безотговорни задъхани и алчни упражнения по западния бряг на Черно море и сините върхове на Пирин, които дълго ще ни карат да търсим бледи извинения за собствената ни безотговорност.

Ето  още една съществена причина, за да имаме основание на днешния висок  Форум да се обърнем с призив за общи действия на Политици, Бизнеса, Висшите училища по архитектура, цялата Образователна система, Строители, Производители - всички заедно да положим усилия за създаване на истинска КРАСИВА, УСТОЙЧИВА И ОТГОВОРНА АРХИТЕКТУРНА СРЕДА ЗА ХОРАТА!

Желая на ІІІ-та Конференция ползотворна работа!

арх. Вл. Дамянов

Председател УС на КАБ

21.06.2012г.

Повече снимки от събитието вижте ТУК
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions