КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Kандидатите за председател на УС на КАБ представиха платформите си

Събота, 05 Май 2012 19:08
снимки: citybuild.bg

Един по един седемте кандидати за председател на КАБ представиха своята визия за бъдещето на организацията

Акцентите в платформата на арх. Борислав Богданов са с ключова дума „възможности". Той ще се стреми към нови, защитими цени на проектиране; намиране на работни ниши; насърчаване и развитие на архитектурната критика; популяризиране на европейските програми; намаляване на членския внос в съответствие с кризата и намиране на нови начини за финансиране на КАБ; законова промяна в конкурсното начало и придържане към средна и препоръчителна цена.

Арх. Владимир Дамянов ще акцентира върху преразглеждане на европейските изисквания за кандидатстване по проекти; отвореност към клиента през интернет; антидъмпинг и работа срещу корупционни интереси; отказ от пълна проектантска правосподобност за времето на мандата на председателя и УС; Общото събрание да решава заплатите на всички от администрацията на КАБ; повишаване на критериите за завършване на ВУЗ.

Арх. Ангел Вълканов (на снимката долу в средата) смята, че е необходимо ограничаване липсата на контрол; участие на проектантите в авторския контрол; изменения в ЗУТ; защита от вътрешна нелоялна конкуренция и изграждане на база за ръководството на КАБ.

Арх. Иво Пантелеев заяви, че неговата кандидатура е абсолютно осъзната и логична. Той се обяви за обединение на архитектите и пазар с правила.

Според арх. Йордан Радев е необходимо възвръщане на доверието от страна на клиента и уважаващите архитектурата чрез закон за професията, корекция на ЗОП и нов Професионален кодекс.

Арх. Любомир Пеловски заяви, че е необходимо по-дейно участие в конкурсите; по-широка автономия на регионалните колегии; промени в структурата на камарата (регистърът да не се води от архитекти, а от математици); отказ от проектантска правоспособност за времето на мандата на председателя; намиране на други източници за финансиране.

Арх. Николай Гълъбов ще се стреми към по-сплотена и силна, ефективна и справедлива, отговорна и модерна организация, което е акцент в неговата платформа. Той ще работи за Камара, работеща в синхрон с водещите архитектурни организации в Европа, защитаваща членовете си и спомагаща за изграждането на качествена застроена среда. Според арх. Гълъбов информационните технологии променят света - те могат да помогнат Камарата да стане по-силна - чрез подобряване на информираността и вътрешната комуникация, намаляване разходите и приобщаване на младите архитекти.

Източник: citybuild.bg
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions