КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Васил Терзиев обсъди с КАБ, САБ и СБХ, бъдещето на Мемориала пред НДК

Вторник, 09 Юли 2024 11:48
Opera Snapshot 2024-07-09 122440 www.facebook.com
Opera Snapshot 2024-07-09 122440 www.facebook.com

Нов конкурс в търсене на съвременно решение за паметника, поискаха от КАБ, САБ и СБХ

Необходим е нов архитектурен конкурс за Мемориала при НДК, който да потърси съвременно решение в контекста на парковата композиция. Това заявиха представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на българските художници (СБХ), които участваха в работна среща с кмета на Столична община Васил Терзиев, както и в съвместно заседание на Комисията по култура и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към Столичния общински съвет.

Работната среща бе инициирана от Васил Терзиев с цел получаване на експертиза от професионалните организации относно процеса по реализация на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк. „Необходимо ни е мнението на експертите относно правилната организация на процеса, така че да реализираме успешно идеята за изграждане на паметника“, обърна се Васил Терзиев към професионалните организации.

Представителите на КАБ, САБ и СБХ бяха единодушни, че заданието на отменения конкурс не е изготвено професионално, което е довело до недобър резултат. През ноември 2023 г. трите организации изпратиха общо становище с предложения за прекратяване на конкурса, преразглеждане на условията и провеждане на нова процедура, но те не бяха взети предвид. Според експертите е необходимо да се предефинира предметът на конкурса, който не трябва да се ограничава само до възстановяване на мемориала в неговия автентичен вид. Заданието на конкурса следва да бъде по-широко отворено за различни авторски идеи и концепции, за да се намери най-доброто решение за бъдещата визия на паметника.

„В процеса по организация на конкурса не се проведе нужната професионална дискусия, за да се определи понятието „автентичност“, което включва и средата. Вече имаме нов контекст около НДК, в който мемориалът не се вписва в оригиналния си вид. Трябва да се потърси устойчив и балансиран резултат в полза на обществото, а не политическо и популистко решение“, коментира председателят на РК София град на КАБ арх. Васил Василев, който призова политиците да поемат отговорност за решенията си.

Председателят на КАБ арх. Владимир Милков изрази опасения, че конкурсът не дава добър пример за правилното провеждане на такива процедури, което демотивира бъдещите участници. За да е качествен крайният резултат са необходими перфектно задание и компетентно, професионално жури, категоричен бе той. Въпреки че конкурсът е спрян, победителите следва да получат премия за изработения проект съгласно условията на процедурата. След това Столична община има право да реши да не реализира този проект и да обяви нов конкурс, коментира арх. Милков. Той се  ангажира, че КАБ ще предостави на Столична община предложения за промени в Закона за обществените поръчки, касаещи провеждането на архитектурните конкурси.

Председателят на САБ арх. Петър Диков също бе категоричен, че резултатът от конкурса не е добър, а причината е некачественото задание. Според него не е необходим конкурс, ако целта е възстановяване на мемориала в автентичния му вид. Той настоя за провеждането на нов конкурс с отворено задание, което да бъде съобразено със съвременната паркова среда на НДК. За разширяване на програмата на заданието призова и арх. Тодор Обрешков от САБ, който предложи да се организира международен конкурс за паметника.

На срещата присъства арх. Станислав Константинов, който през 1988 г. е работил по проект за възстановяването на мемориала в Южния парк. Той предложи да се постави макет на спечелилия проект в реални размери пред НДК, за да може обществото да дискутира и оцени качествата му. Арх. Константинов призова да се спазват принципите на авторското право и да се потърси мнението на авторите на проекта за парковото пространство на НДК.

Арх. Константин Пеев, зам.-председател на КАБ, предложи мемориалът да бъде изграден на мястото на паметника на Съветската армия, а арх. Събин Попов, председател на РК Бургас – да се обяви конкурс за концептуален проект с минимални ограничителни условия.

В края на срещата кметът Васил Терзиев заяви, че Столична община иска да реализира паметника в кратки срокове, но процесът трябва да бъде организиран максимално качествено. Затова е важно да се намери балансирано решение, което да удовлетворява всички заинтересовани страни.

Видео запис от съвместното заседание на Комисията по култура и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към Столичния общински съвет можете да гледате тук: https://fb.watch/tcDYGtbcH_/

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions