КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Памфлети или пасквили?

Понеделник, 12 Септември 2016 00:16

По повод две странни писма-становища до УС на КАБ

SN-5

Демокрацията е просто нещо (повтарям се, но очевидно трябва). Характеризира се с две ключови думички: ПРАВА и ПРАВИЛА. Свободният пазар не е нищо друго освен демокрация в икономиката. Всички членове на демократичната формация и всички участници на свободния пазар трябва да са равноправни. За да се гарантират равните права на всички се приемат правила (с предвиден механизъм, отново демократичен, за усъвършенстването им), които следва да се спазват от ВСИЧКИ.

Не така мисли арх. Боян Кръстев от РК – Ловеч, който очевидно изповядва правен нихилизъм и е привърженик на избирателното законоприлагане. Вече се оформя традиция след всяко заседание на новия Управителен съвет на КАБ той, като един съвременен местен Pasquino, да разпраща до всички негови членове текстове, наричани от него памфлети. Но тези нездрави, конфронтиращи, оскърбителни и подигравателни текстове – по своите характеристики могат да се определят по-скоро като пасквили.

Почти всички твърдения на арх. Кръстев по скромното ми мнение са погрешни. Нормите в демократичните общества и формации се приемат от представителни органи и трудно могат да се дефинират като „субективен изказ на обективни интереси“. Уставните норми на КАБ, примерно, се приемат почти консенсусно – с квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете на делегираните представители на всички членове на Камарата. Не е вярно и, че „от всички запетайки в нормите се интересуват най-вече тарикатите и мушмуроците“! Точно обратното е – тарикатлъкът се изразява основно в заобикалянето и неспазването на общоприетите правила! Именно тарикатите вярват, че „стоят над“ или извън правилата и обикновено най-безцеремонно ги пренебрегват.

Ако арх. Боян Кръстев е искал непременно да свърже името на арх. Иван Аврамов с гр. Троян, далеч по-коректно и правилно беше да отбележи приноса му за създаването на един от най-красивите и функционални градски центрове и централни градски площади, вместо с някакви процедури с удължаване на срок на разрешение за строеж, което при всички положения е проблем на възложителя Община Троян (чийто гл. архитект е арх. Кръстев), а не на проектанта.

„Аргументите“ на арх. Кръстев, че председателите на малките регионални колегии били някакъв „коректив“ за решенията на УС са абсолютен НОНСЕНС! Какъв „коректив“? 20% от членовете на Камарата държат 60% от гласовете в Управителния съвет – точно те вземат решенията на УС, въпреки че по същество са лишени от представителност (представляват единствено регионалната колегия, която ги е избрала). Някои от тях са избрани дори само с няколко гласа!? Гласът на всеки един член на РК София–град в КАБ е 90 ПЪТИ по-слаб от този на членовете на РК Ловеч, примерно (нали вноските ни са равни?), т.е. според незачитащия основни правила на Камарата арх. Боян Кръстев, членовете на софийската РК са с повече от 90 пъти (9000%) по-ниско качество от тези на ловешката. Това той приема за нормално и справедливо, дори счита, че е и недостатъчно.

По-подредените и значително по-успешни от България държави издигат като основен принцип върховенството на Закона. При тях нещо не върви максимата, че Законът (наричан за по-удобно от арх. Кръстев „процедура“) смазвал личността. Напротив – за да може да се изявят отделните личности се създава равноправна законова среда като се „смазват“ опитите да се заобикалят или погазват правилата. Преди години един скандинавски министър-председател беше глобен за неправилно паркиране – дали „процедурата“ е била против личността? Почти всеки ден се случва някой топ-музикант, топ-актьор или топ-спортист да си има проблеми заради дребни нарушения на нормите. Дали личностите на Меси, Бензема и Неймар, примерно, са пострадали от „процедурите“ в техните страни? И дали биха се развивали по-„творчески“, ако им позволяваха и на терена да се изявяват несъобразявайки се с футболните правила? Влизал ли е арх. Кръстев в сайтовете на аналогични на КАБ институции в по-развитите от нас страни? Виждал ли е какви наказания се налагат (и за какви провинения) от техните дисциплинарни органи? Смята ли, че сър Норман Фостър, примерно, стои над правилата на ARB и RIBA и, че ако не – това го прави по-малко творец?

Чл. 7, ал. 3 и чл. 13, ал., т. 5 от Устава на КАБ категорично забраняват назначените за главни архитекти колеги „да бъдат избирани за членове в органите на управление на Камарата и нейните териториални структури, Контролния съвет и Комисията по дисциплинарно производство за периода, докато заемат съответната длъжност“. И това не е „запетайка в нормите“, а основополагащ за съществуването на Камарата принцип!

Арх. Боян Кръстев е длъжен да познава ЗКАИИП, Устава на КАБ и Професионалния кодекс (дори би трябвало писмено да го е декларирал). Самото му кандидатиране и избиране за председател на регионална колегия е нарушение на устава и съгл. чл. 32 от ЗКАИИП представлява дисциплинарно нарушение. Излиза че, когато той като главен архитект връща проекти, които не съответствуват на някои норми на ЗУТ, Наредба 7, Наредба 4 и т.н., самият той извършва „лов на вещици“ спрямо своите колеги. Така е според неговата логика. Излиза и, че ако арх. Кръстев е паркирал на забранено място и бъде помолен да го освободи (при това без да се уведомява Пътна полиция и без да бъде глобяван), то той ще счита този акт за „лов на вещици“. А когато на учтивата забележка и основателното предупреждение се отговаря арогантно и подигравателно – най-добре е наистина да се уведоми дисциплинарният орган. В нашия случай – КДП – за системно (и по собствените му признания) неспазване на Устава на КАБ!

И нека престанем с обвиненията, че някой водел война с главните архитекти. Имаме много проблеми, които трябва да борим заедно – но всеки от своята професионална позиция или административен пост. Не разбирам защо главните архитекти искат непременно да присъстват в управлението на Камарата? Членуват в нея (след промените в ЗКАИИП през 2006 г.) за да имат ППП, че било някак си неприлично архитекти с ОПП да оценяват и одобряват проекти на архитекти с ППП. За да си сътрудничим изобщо не е необходимо те да управляват Камарата. Дори това би било не само вредно, би било унищожително за професията, за българската архитектура и за българското общество! Но това е друга тема...

РК София–град никога не е целяла конфронтация и противопоставяне в КАБ, за което винаги е била обичайният заподозрян. Основните конфликти, в които е замесена са били винаги или настоявания за спазване на правилата и нормите, или предложения за преодоляване на огромни и несъстоятелни дисбаланси в името на справедливостта и качеството на приетите решения. Смея да твърдя, че първопричина за нездравия „климат“ в нашата камара и на нашите форуми (ОС, УС) е желанието на някои колеги да са извън или над правилата, от една страна, и безхаберието или пренебрежението към този акт на голяма част от форумните участници, от друга. Такива бяха „конфликтите“ с по-предишното ръководство на КАБ по повод незачитане и неизпълнение на решения, приети на ОС (2004 г. и 2006 г.); по повод задкулисни действия по промяна на ЗКАИИП в ущърб на архитектурната колегия (2006 г. и 2009 г.); по повод незаконосъобразното създаване на алтернативна „елитна“ структура на Камарата (доказано с решение на Върховния съд) и т.н.

Правилата (закони, устави, правилници) се дискутират и гласуват единствено, когато се приемат или когато се променят – демократичните формации и структури задължително предвиждат подобни процедури. При всички останали случаи е недопустимо да се оспорват, обсъждат и дори гласуват (?!?). Не може да се гласува дали да се спазват законите, наредбите, правилниците, уставите! Те трябва да се изпълняват.

Ако арх. Боян Кръстев не е съгласен с определени уставни текстове, има възможност да направи мотивирано предложение до следващото Общо събрание на КАБ за изменението им, да го популяризира и осигури квалифицирано мнозинство за приемането му. Това е пътят, а не да губи времето и енергията на ръководството на КАБ, сеейки и семената на деструктивна конфронтация.

арх. Светломир Никодимов
зам. председател на РК София–град

 
 

Писма (памфлети) до УС на КАБ от арх. Боян Кръстев - РК Ловеч (на снимката долу):

- Писмо от 01.07.2016г. - ТУК

- Писмо от 28.07.2016г. - ТУК

BK

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions