КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Почина архитект Танко Серафимов

Сряда, 25 Декември 2013 15:12
tserafimov

На 25 декември 2013г. ни напусна арх. Танко Серафимов.

Ръководството на РК София-град към КАБ изказва своите съболезнования към близките и роднините  на архитект Серафимов.

Опелото ще се състои на 27 декември 2013г. (петък) от 14:00 в църквата "Свети Седмочисленици" (София).

 

Един от най-значимите съвременни български архитекти, проектант и ръководител на екипите на "Ателие Серафимов архитекти", преподавател в УАСГ кат. "Обществени сгради", два последователни мандата ръководител на Съюза на архитектите в България, носител на няколко награди за проект на "Сграда на годината", носител на наградата за архитектура на Столична община, и много други - това са само първите мисли и асоциации с името на арх. Серафимов. 

Арх. Танко Серафимов е роден през 1943 г. в Стара Загора. През 1968 г. завършва Висшия инженерно-строителен институт в София и започва работа в районната проектантска организация в Стара Загора. През 1970 г. работи в ИПП "Металпроект" София, от 1971 е преподавател в катедра "Обществени сгради" в УАСГ. Арх. Серафимов е председател на САБ два поредни мандата, член на КАБ. 

Арх. Танко Серафимов знаеше много: проектирал е множество сгради в София и страната – търговски центрове, офиси, жилищни сгради, хотели, спортни обекти като новата зала в Русе. Някои от тях, сред които болницата "Токуда" и бизнес центъра "Порше" в София, му донесоха и награди "Сграда на годината", а "Порше център" - и наградата за архитектура на Столична община. Ръководил е екипи, които са проектирали градоустройствени разработки и устройствени планове за индустриални паркове и др.

Един от последните признания на арх. Серафимов е отличието "Сграда на годината 2012" за Централното управление на Alpha Bank България. 

Сред последните реализации, проектирани от арх. Серафимов и в процес на строителство в момента, са метростанциите 22 и 23. 

И все пак в многобройните интервюта на страниците на в. "Строителство Градът" с присъща скромност арх. Серафимов казваше, че няма сгради без грешки и че проектантът не спира да се учи... 

Поклон пред паметта на арх. Танко Серафимов!

Източник: stroitelstvo.info

 

Коментари  

 
#5 Боряна Боянова Колчакова 2014-01-31 13:33
Светла му памет! Голяма личност, хора като него се броят на пръстите на ръката... Винаги е бил за мен пример за професионализъм , за морал, всеотдайност и отговорност. Нямам думи да изкажа колко ми липсва! Лидер, който оставя дълбока диря след себе си.
Скъпи Танко, обичаме те и те помним!
 
 
#4 Недко Кръстев 2014-01-10 15:22
Скъпи Танко, Разбрахме с голяма тъга, на рождения ти ден, за твоето преминаване в отвъдното. Дълбоко скърбим, че твоето голямо сърце не издържа и рано ни напусна. Ти остави голяма светла диря в българската архитектура, в хората, които те познаваха и в тези, които бяха твои приятели. Нашето изкуство и личното ни творчество ще останат завинаги свързани с теб... Обичаме те, където и да си, приятелю! Надяваме се, че един ден ще се срещнем и отново пак ще бъдем заедно!... Поклон пред светлата ти памет!.. . Изказваме нашите съболезнования на милото ни семейство Серафимови! Николина Канарова и Недко Кръстев
 
 
+1 #3 арх. Димитър Колев 2014-01-06 21:40
Светла му памет и поклон! Жалко е, че такива хора си отиват така рано. Поклон.
 
 
+1 #2 арх. А.Василев 2013-12-30 11:40
ПОКЛОН!
 
 
+1 #1 арх. Г. Янев 2013-12-26 10:59
Поклон Учителю!!!!
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions