КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Устройственият план за центъра на София ще бъде коригиран

Петък, 09 Август 2013 08:46
01

Проектът за подробния устройствен план (ПУП) на централния софийски район "Средец", който предвижда издигането на 18-етажна сграда на сегашния хотел "Рила", подземни паркинги, надстрояване на сгради за изравняване на корнизите, но пък нито една велоалея, ще бъде променен. Това реши Столичната община, след като проектът, чийто вносител е главният архитект Петър Диков, бе критикуван от медии и граждани по време на представянето му. "Ще бъде направено още едно обществено обсъждане с нанесени корекции върху плана, като високата сграда на "Рила" и площадът на "Св. Неделя" ще бъдат изключени със сигурност", каза гл. архитект на район "Средец" Тодор Тодоров. Така решенията остават за септември, когато общинският експертен съвет по устройство на територията ще разгледа  документа, постъпилите становища и коментари към него.

Твърде много възражения

Планът обхваща 54 дка в центъра на София, където има концентрация на сгради - паметници на културата - над 120, което налага съгласуването му с Националния институт за опазване на недвижимо културно наследство (НИНКН). Това тепърва предстои и по думите на арх. Тодоров едва ли ще е възможно проектът да влезе в сила още тази година, както иска Петър Диков. Ситуацията се усложнява, тъй като арх. Ленко Григоров от НИНКН твърди, че общината е в нарушение, тъй като институтът е изпратил становище против изготвянето на ПУП-а. "Столичната община не е направила и екологична оценка на проекта, което допълнително поставя под въпрос изготвянето на плана", каза Григоров.
Против проекта се обявиха и от Камарата на архитектите в България (КАБ). Според арх. Баровски от сдружението общината отразила в плана интереси на частни лица, но не и такива, които защитават обществеността. "Общината не е направила и стойностна характеристика на археологическите ценности и паметници на културата, което да обоснове изготвеното предложение", каза Баровски. Според КАБ проектантите не са доказали и необходимостта от предвиденото надстрояване на някои обекти с цел да се изравнят корнизите на сградите.

Повече трафик в допълнение

Според арх. Пламен Братков от организацията "Груп град", която обединява активни архитекти в София по важни градоустройствени проекти, издигането на 18-етажна сграда в центъра на столицата ще усложни допълнително трафика. "Подобна сграда означава още коли, които влизат в центъра", казва той в интервю пред "Дневник". По думите му въпросът за общия устройствен план на район "Средец" е повдигнат още преди 15 години и тогава е бил направен конкурс само за западното направление. "Когато урбанистите и строителите си свършат работата, нормално е общият устройствен план да стане закон. Всички преработки, които се случват след това, са лобизъм", допълва Пламен Братков.

Източник: capital.bg
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions