КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Становище на арх. Баровски относно последните предложения за промени в Устава

Четвъртък, 14 Март 2013 12:31
01NB

              Уважаеми колеги,

        Не смятах да пиша толкова бърз коментар, но предвид предстоящите общи събрания и важността на техните решения се чувствам длъжен да споделя личното си мнение. Става въпрос за новопоявилия се проект за Устав на КАБ. Да оставим настрана това, че крайният срок за изпращане на проекто-документи за ОС на КАБ беше гласуван от УС – 10.03.2013г. С изпращането на нов Устав в края на работния ден на 13.03 на ръководството на РК София са предоставени само два дни за анализ и представяне на Общо събрание на въпросния проект, който по същество представлява нов Устав – на практика невъзможна задача! Държа да спомена, че въпросният документ не е гледан на Управителен съвет на КАБ, нито е обсъждана неговата философия. Дори напротив, бе взето решение първо да излезе материал по Доктрината на КАБ, за да може на негова база да бъдат разработени постановките в Устава. Е, такъв материал към момента няма получен. Отделно, членовете на ръководството на РК София, които са и членове на комисията по вътрешна нормативна дейност също не са запознати с разработката на Устава, нито са обсъждани с тях заложените нови регламенти. Не е ясно от чие име излиза проекто-документа. В него има тези, с които съм сигурен, че и Управителния съвет на КАБ няма да се съгласи.

Какво бих споделил от първия прочит, което със сигурност смятам, че касае колегията. Първо, Уставът е представен като изцяло нов документ, въпреки, че се базира на структурата и текстовете на досега действащия Устав. В този си формат не могат да бъдат адекватно проследени предлаганите промени.

Второ, липсват мотиви или каквото и да е описание или структура и философия на предложенията. Въпреки, че документът определено е по-подробен от действащия Устав, особено в частите, където нямаше регламенти до момента, новите предложения представляват по-скоро козметични поправки и замазвания. Без ясна базова философия те вместо да решат натрупаните проблеми, бетонират всички погрешни досегашни практики. Проблем е дори на места ненужната подробност, която би могла доведе до блокаж на работата при установяване на лош регламент и изчакване някое следващо Общо събрание да промени Устава с 2/3 мнозинство.

Без по никакъв начин да е потърсено мнението на ръководството на София се предлага немотивирано разбиване на София на 6 регионални колегии. За тези, които не са в кухнята на КАБ ще кажа, че едно такова решение ще съсипе тотално камарата откъм бюджет. РК София-град предвид централизираната си и силно намалена администрация е единствената регионална колегия, в която остава финансов ресурс и за дейност в полза на колегията. Вместо централата да работи в тази посока на национално ниво и да се увеличат средствата за дейност, се предлага да се увеличи 6 ПЪТИ администрацията в София, като така и малкото акумулирани средства ще отидат за заплата на секретарката, която ще събира членския ви внос в квартала.

От една страна предложената привидна свобода на действие на регионалните колегии по отношение на сключване на трудови договори и други подобни е последвана от неправомерна намеса в дейността на колегиите по управление на техните си бюджети с лимита от 5000лв на сумите по договори ( нещо, което може много лесно да бъде заобиколено с два договора и две фактури, но кому е нужно). В подобни случаи работата ще бъде тотално блокирана в изчакване на 3 месеца до следващо заседание на Управителен съвет на КАБ да потвърди разхода. Отделно, че не е работа на УС да потвърждава разходи по бюджет на регионални колегии.

И засега последно, предложените промени в новия Устав не решават най-важите проблеми на професията, които са установени до момента, а още повече ги задълбочават. Проектантското бюро става напълно безсмислено понятие. Регистрацията на договорите става по-абсурдна. Не се създават регламенти за реален контрол за конфликт на интереси, авторски права и правоспособност. Не се създават регламенти за продължаващото обучение и квалификация, няма нито дума за стажа на проектантите с ОПП. Промените описват единствено административно-технически казуси (включително и комисии към УС), които от една страна не им е мястото в Устава, от друга пресъздават настоящата система, която всички знаем, че не работи добре. Въпреки, че основният мотив е синхронизация със ЗКАИИП, то и в предложения документ могат да се намерят серия противоречия със закона.

Добре е да имаме предвид, че ако става въпрос за НОВ Устав, то Общо събрание на КАБ през 2011г. прие така наречения „Кратък Устав” за база на бъдещото разработване и би трябвало да се съобразим с това решение.

В този ред на мисли апелирам за едно разумно поведение на колегията, да не впрягаме каруцата пред коня. Да обсъдим първо общите въпроси, които ни касаят (Доктрината на КАБ) и след това да изработваме нов Устав, спазвайки собствените си решения.

арх. Николай Баровски

Председател на РК София-град към КАБ

 

Предложение за промени на Устава
Действащ устав

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions