КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Коментар на л.арх. Пламенка Борисова за Ларгото

Четвъртък, 20 Септември 2012 12:28

Относно: Новото лице на Ларгото – културен и арт център на София

Уважаеми колеги,

Добре написано представяне на проекта. Аз, обаче имам особено мнение за реконструкцията на Ларгото и по-специално пространството от страната на ЦУМ. Разговарях с доста колеги за да проверя да не би аз да гледам направеното с по-критично око. Установих, че повече от приятелите ми споделят моето мнение, а именно че пространсвото има нужда от допълване. Твърде голямо пространство, в което освен да надзърна над руините не ме стимулира за нищо друго. Наивно изглеждат няколкото пейки и няколкото дръвчета, да не говорим за незабележимите цветници на фона на бшилните плочници, които очевидно ще бъдат най-скъпото перо за поддръжка.

Според мен това пространство е практически неизползваемо през всички сезони. Пек и жега през лятото, ветрове през зимата. Транспортно изолирано. Определено преоразмерено за нуждата - да се погледнат разкопките отдолу. През последните години, управата на Будапеща изгради пешеходни зони във почти всички райони. Всички са много добре мащабирани, с красиви градски елементи. Наистина място, където гражданите сядат за почивка или се разхождат. Тези неща липсват на пространството на Ларгото пред ЦУМ. Няма уют и привлекателност. Десетината обновени метра в края на бул. Витошка също звучат доста провинциално. Евтино и неодизпипано. В тази връзка, за пример на професионално и добре свършена работа бих препоръчала да се види какво правят колегите в Белград. Белград е добър пример за София и по отношение интернет страницата на общината. Погледнете я. Там преди време намерих дори списък с улиците, в които в следващите дни ще се подрязват уличните дървета и отчет за извършената работа предишните дни. И какво ли не още. Сериозно препоръчвам да се взаимства опит от Белград и някои други не толкова западни столици.

Като заключение, определно не съм ентусиазирана от направеното в центъра на София. Имам чувство, че някой ме подценява и както се казва на жаргон "ми пробутва евтина стока". Ако е и евтина бих била не толкова обидена, но се съмнявам.

л. арх. Пламенка Борисова
 

Коментари  

 
#7 Антон Личев 2012-09-27 15:35
Цитирам Мирослав Иванов:
за съжаление не споделям ентусиазма от изпълнението и реализацията. Съпоставката с подлеза между министерски съвет и президентсво определено не е в полза на "новото" публично пространство. Друг шанс няма да има, а и не вярвам вторият етап да подобри съществено концепцията, за да може да се каже- правим нещо за поколенията. Общото усещане за мен е: Трябваше да се усвоят някакви пари, за някакво време, като се преборят някакви административни стълби. Резултатът е просто "някакъв", но не и запомнящ се.

Абсолютно споделям това мнение!!!
 
 
#6 Антон Личев 2012-09-27 15:34
Пространството е пълен фарс- преоразмерено и празн, подсказва единствено проектантска безпомощност!
 
 
#5 Мирослав Димитров Иванов 2012-09-27 09:35
за съжаление не споделям ентусиазма от изпълнението и реализацията. Съпоставката с подлеза между министерски съвет и президентсво определено не е в полза на "новото" публично пространство. Друг шанс няма да има, а и не вярвам вторият етап да подобри съществено концепцията, за да може да се каже- правим нещо за поколенията. Общото усещане за мен е: Трябваше да се усвоят някакви пари, за някакво време, като се преборят някакви административни стълби. Резултатът е просто "някакъв", но не и запомнящ се.
 
 
#4 Мая Райкова Попова 2012-09-21 23:58
Отговор от проектантите - 4част
Новозасадените дръвчета са от вида "Robinia pseudoacacia 'umbraculifera'" и са 20 броя /повече не успяхме да съберем/. Те, обаче не са засадиени едроразмерни - както винаги по финансови причини. Не трябва да се забравя също, че под нивото на площада се намира археологичната експозиция и възможността за засаждане на много растителност е силно ограничена.
В заключение силно се надяваме, че с поддръжката на Софийска община те ще се развият добре като другите пред Президентството , а след изпълнението и на Втория етап, площада ще придобие своя истински блясък.
Л.арх. Мая Попова
 
 
#3 Мая Райкова Попова 2012-09-21 23:57
Отговор от проектантите - 3част:
Какво ще бъде постигнато с втория етап :
- Изграждане на подход към Декуманоса и Източната порта / маркиран е с декоративните мозайки / .
- Подход към Археологическот о пространство на Запад, Западната порта и връзката на Кардото с Декуманоса.
- Включване в обемно-пространственот о изграждане на площадното пространство Фасетирания купол с диамантена структура и художествено осветление, което води до
- Мащабиране на пространството по съвършено различен начин
Колкото до използването на площадното пространство между ЦУМ, Министерския съвет, Президентството и Народното събрание , то още не е съвсем завършено и все още не е навлязло във функциите си за ползване - визирам
експозиции - художествени, архитектурни, археологични, както и масови прояви като празненства, хепънинги, изложения, например като "София диша" и др.
 
 
#2 Мая Райкова Попова 2012-09-21 23:56
Отговор от проектантите - 2част:
Това, което сме постигнали в първия етап:
- Включване на монумента на Света София в общото звучене на площадното пространство чрез създаване на подходяща визия към него от вход-изхода към археологичното ниво с ансамбъл от декоративни мозайки с елементи от римските мозайки намерени при разкопките.
- Включване на Храма Света Петка Самърджийска в общото звучене на площадното пространство чрез създаване на подходяща визия към него, както и към археологичните разкопки на кота археологично ниво.
- Маркиране на трасето на декуманоса на кота площадно пространство. / Връзката с Източната и Западната порта, както и пресечната точка на Кардото с Декуманоса са предмет на втория етап /.
 
 
#1 Мая Райкова Попова 2012-09-21 23:52
Отговор от проектантите - 1 част

Площадът между ЦУМ, Министерския съвет, Президентството и Народното събрание е първия етап от цялостната разработка на площадното пространство. Втория етап касае изграждането на стъклен купол над развалините пред ЦУМ с художествено осветление , което предполага съвсем различно обемно-пространствено звучене на площада. В момента са налице редица временни решения както на детайлите, така и на общото обемно изграждане на площада ...
И все пак това е площада пред Министерския съвет и Народното събрание на Република България - при всички случаи означава избягване на бъбривостта на площадното пространство на бул. Витоша и проява на съответстващата репрезентативно ст, функционалност и достатъчно голямо пространство за възприемане на мащаба на околната архитектурна рамка, в това число и монумента на Света София и Археологията .
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions