КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Мемориален парк в Ню Йорк на жертвите на СПИН

Понеделник, 09 Януари 2012 13:31

Кампанията за създаването на Нюйоркски мемориален парк на жертвите на СПИН е насочена към признаването и запазването на продължаващата история с епидемията на СПИН в този мегаполис.

Тази епидемия е вече на 30 години, за тези години от СПИН и свързаните с него заболявания в Ню Йорк са умрели повече от 100 000 възрастни и деца. Новият парк ше стане мемориал за тях и ще напомня за героичните усилия на медицинските работници и обществените дейци, борещи се и продължаващи да се борят със СПИН.

Независимо, че в Ню Йорк жертвите на СПИН са повече, отколкото във всеки друг град на САЩ, там засега няма нито един паметник посветен на тях. За целта се предлага да се създаде ново обществено пространство - неголям парк с площ 1500 кв.м., актуален като мемориал и като зелено пространство в центъра на града. За място на неговото разположение е избрана бившата болница Сент-Винсент, която дълго време беше ключов център в борбата със СПИН.

Паркът трябва да бъде напълно функционален и като рекреационно пространство, и като мемориал, озеленената площ трябва да бъде максимална. На този парцел сега съществува подземен склад. На участниците се предлага да го превърнат в информационен и/или мемориален център за лекции, изложби, размишления и т.н.

Срок за регистрация: 20.01.2012г.
Срок за подаване на проекти: 21.01.2012г.
Регистрационна такса: 50$
Награди: I-ва премия - 5 000 $, II-ра премия - 2 000 $.
Жури: Michael Arad, Kurt Andersen, Barry Berdoll, Elizabeth Diller и др.
Организатор: Архитектурната социална мрежа Architizer и списание Architecture Record.

 

Източник: Architizer Blog
и Арх&Арт Форум
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions