КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Българско участие в конкурса за Taiwan Tower

Петък, 07 Октомври 2011 11:34

Конкурсът за висока сграда в град Тайчунг в централната част на Тайван беше организиран, за да се намери най-доброто решение за сграда символ на цялата страна. Кулата трябва да бъде изградена 100 –годишнината на обособяването на Тайван като отделна държава.

Проектантите от студио Vesta Design участваха в конкурса с предложение за комплекс с музей на града, административни помещения, заведения за хранене, атракции и висока сграда, която да се превърне в символа на Тайван. Заданието разполага комплекса в богата паркова среда.

Висока сграда достига 340 м и е замислена като архитектурна инсталация, която се променя и обновява всеки ден. Основната идея е Символът на Тайван да се превърне в сцена за всички нови технологии и системи, които се произвеждат в страната. Представена е иновативна концепция за автоматизирана система за използване на възобновяеми енергийни източници и разнообразни атракции под формата на светлини, лазерни ефекти и програми, холографски и 3D прожекции.

Архитектурния образ на кулата е формиран от преплитането на 8 различни по размер рамки, в които намират място ресторант, наблюдателница и метеорологична станция. Част от рамките са поле за светлинни и лазерни програми и прожекции, като така се превръщат в своеобразни екрани.

В подножието на високата сграда е разположен музея на града и полупокрит площад, който играе роля на културен, търговки и информационен център. Площадното пространство играе ролята на композиционен център, но освен това той е вплетен в останалите части на комплекса, така че да функционира като единен организъм с всички останали елементи.

Едно от основните изисквания на конкурса е енергийното обезпечаване на кулата и превръщането й в зелена сграда. Архитектите на Vesta предлагат система за окачване на панели с енергийни източници, по цялата височина на кулата. Енергийните източници ще могат да се подменят, да се слагат и монтират все по-нови и нови технологии. Имайки предвид, че Тайван е водеща сила в производството на подобни източници, проектирането на поле за излагането и използването им е от особена важност.

Още снимки може да разгледате в сайта arhitektura.bg

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions