КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 




feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Капана – квартал на творческите занаяти

Вторник, 24 Март 2015 22:25
01-
На 23 март Фондация "Пловдив 2019" обяви началото на конкурс за финансиране на различни събития в "Капана", както и проекти за установяване в пространства в квартала. Общата сума по двете направления – събития и установяване – е 40 000 лв. – по 20 000 за всяко от тях.
 
"Настоящият конкурс надгражда върху тригодишните усилия на община Пловдив и фондация "Пловдив 2019″ за трансформиране на "Капана" и превръщането му в квартал на творческите индустрии. Поетапно община Пловдив затваря улиците в квартала, правейки ги пешеходни, което има изключително позитивен ефект, както върху цялостната визия на квартала, така и върху търговията и културния живот. Основна цел на конкурса е привличането на нови представители на творческите индустрии и устойчиви бизнеси и проекти, които да допринесат трайно за развитието на Капана." – сподели Стефан Стоянов, заместник-кмет на град Пловдив и председател на Управителния съвет на фондацията "Пловдив 2019".
 
Сред основните изисквания за направление "Проекти и събития в Капана" е проектите да се случват на територията на Капана, да допринасят за инициативата "Капана – Квартал на творческите индустрии" и да подпомагат целите и задачите на Европейска столица на културата 2019 г. Ще се приемат предложения за: изложби, инсталации, дигитални продукти, форуми и конференции, пърформанс, танц, театър, музика, кино и др.
 
По направление "Установяване в Капана" кандидатите сами избират място в Капана според своя вкус и нужди и кандидатстват за средства за устойчиво установяване там (като плащането на наема му и разходи за адаптацията му за конкретната дейност. Проектното финансиране е за срок от една година.
 
В журито за оценка на проектите влизат артистичният директор Светлана Куюмджиева, експертът по проекта Стефка Цанева, Манол Пейков от УС на фондацията, арх. Антоанета Топалова и икономистът Георги Стоев. Конкурсът ще е отворен до края на април, а на 18 май ще станат ясни и победителите.
 
Обявеният конкурс е втора фаза на дългосрочната стратегия за превръщане на Капана в квартал на творческите индустрии, чието начало бе поставено с през 2014г. През първия етап "Пловдив 2019" субсидира 10 организации финансира целогодишния наем за развиване на различни дейности, свързани с творческите индустрии. В резултат на конкурса в Капана се откриха десет нови обекта: галерии, студия, ателиета, магазини.
 
Целта на дългосрочния проект "Капана – квартал на творческите индустрии" е трансформирането на квартала и неговото развитие чрез култура и изкуство. Проектът е част от артистичната програма на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. и попада в клъстъра "Градски мечти" за дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и префукнционализирането им за целите на културата.
 
Източник: http://gradat.bg
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions