КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Нов конкурс за скулптура на Алеко Константинов за бул. "Витоша"

Сряда, 18 Март 2015 10:56
01

Нов конкурс за проект за скулптурната композиция "Алеко Константинов", който трябва да замени сегашния фонтан на бул. "Витоша", обяви Столична община.

Обявлението е публикувано днес от Агенцията за обществени поръчки. Крайният срок за регистрация е 8 май.

Първият конкурс бе анулиран, след като се оказа, че липсва задължително по закон одобрение от Министерството на културата. Тогава - през юни 2014 г. - бе избран проектът на Георги Чапкънов, изобразяващ Алеко Константинов с героя му бай Ганьо, седнали на маса, около която има и два празни стола, на които да могат да седнат минувачи.

Решението фонтанът да бъде заменен със скулптура на Алеко Константинов бе направен след анкета на сайта на Общината, провокирана от ироничните коментари за вида на фонтана. 72% гласуваха за неговото демонтиране и поставянето на скулптура на българския писател на това място (на бул. "Витоша", в отсечката между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Хан Аспарух").

Обявеният днес конкурс предвижда той да е открит, в проектантските колективи да има поне един скулптор и един архитект с пълна проектантска правоспособност. Ако бъдат подадени по-малко от 3 проекта, конкурсът ще бъде отменен.

Критериите за оценката на журито са следните:

А. Постигане на въздействащо обемно-пространствено решение на скулптурната композиция, при съобразяване с целите на конкурса – общо 70 т., от които:

А1 - постигане на въздействащ обемно-пространствен и художествен образ – 50 т. А1-1 - Степен на изпълнение изискванията на заданието за проектиране - 10 т.;

А1-2 - Портретна характеристика на главата (главите) и силуетно излъчване на фигурата (фигурите) в скулптурната композиция – 40 т. А2 - оригиналност и иновативност на авторовата идея при отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов – 20 т.

Б. Вписване на скулптурната композиция в прилежащата градска среда със средствата на синтеза на изкуствата – общо 20 т., от които:

Б1 - Съобразяване на пространственото разположение и техническите характеристики на градската скулптура (мащаб) с архитектурно-пространствената рамка и пешеходни потоци – 10 т.;

Б2 - Наличие на съвременни методи и технологии за подчертаване на визуалното въздействие на градската скулптура - 10 т.

В. Икономическа обоснованост на проектното решение и обвързаност с финансовата рамка, определена от възложителя – общо 10 т.

В1 - Решението позволява обществено-приемлива цена на реализацията, в рамките на пределно допустимите средства за - 10 т.;

Проектът с най-висока оценка ще бъде класиран на първо място и на авторския колектив ще бъде възложено изработването на работен проект. Първите три проекта ще получат парична награда, съответно 2000, 1500 и 1000 лева. Получилите под 50 точки няма да бъдат класирани.

Наградените проекти стават притежание на Столична община при запазване на авторските права.

 
Източник: http://offnews.bg
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions