КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Конкурс "Алея на Европа" - резултати

Петък, 28 Февруари 2014 00:00

Приключи конкурсът за информационна „Алея на Европа” в София по възлагане на Представителството на Европейската комисия в България, с партньор Столична Община и организатор Камара на aрхитектите в България – РК София-град. В надпреварата за идеи взеха участие 25 екипа архитекти и ландшафтни архитекти. Всички проекти бяха предадени в срок и допуснати до оценяване.

Ето и победителите:
ПЪРВА НАГРАДА
Проект на арх. Иван Киряков

ВТОРА НАГРАДА
ланд. арх. Добромира Гачева Лулчева (ръководител)
ланд. арх. Стоян Начев
ланд. арх. Даниела Стайкова

ТРЕТА НАГРАДА
арх. Дарина Христова
ланд. арх. Л. Язова
ланд. арх. М. Стефанова

Проектите ще бъдат изложени от 4 до 7 март 2014 г. в зала 2 на САБ (ул. "Кракра, 11), а от 10 март - в сградата на Представителството на Европейската комисия (ул. "Раковска", 124).
Възложителите, организаторите и партньорите благодарят на всички участници в конкурса. Според журито те са положили много усилия в краткия срок и всички концепции са професионално издържани и прецизно изработени. Всички участници ще получат почетни грамоти за участието им в конкурса. Информация за официалното връчване на наградите ще бъде обявено допълнително.

 
ПЪРВА НАГРАДА
Проект на арх. Иван Киряков

Обяснителна записка

Предложението за тематична „Алея на Европа“ предлага пространтсвеното и композиционно обособяване на четири притегателни пространства разположени в границите на парка.Всяка една от тях е свързана с основната пешеходна и велосипедна алейна мрежа. В контекста на средата информационните тела се обособяват като самостоятелни структури, като всяка една от тях има уникална форма, като логиката и концепцията им е еднаква. Така създадени те обхващат и обособяват цялото пространство без да го ограничават.

В разрез с конвенционалната представа за „информационно табло“ структурите са свободно стоящи тела със собствена конструкция,  представляващи пластично оформени ленти с вградени в тях LED панели, това позволява широк дипазон от теми и послания които да бъдат презентирани въру тях.Тази технология прави телата едновременно информационни панели и осветителни тела.
Така изградени подобни информационни тела биха имали скулптурални качества и биха въздействали от една страна като притегателни точки за гостите и жителите на града ,както и биха допринесли за уникалноста на мястото.

Формално разгледани телата представляват „оплетена лента“, като аналогия на тесните връзки и взаимотношения на страните членки на Европейския Съюз.

Структурите са дефинирани с помоща на параметричен софтуер , което позволява пълен контрол над тяхната форма както и подготовката на нужните чертежи и детайли за тяхната реализация.След подготвката на частите и елементите структурите могат да бъдат изрязани с помоща на индустриален лазер от метални листове, по този начин биха се вписали в ценовата рамка и биха свели възможноста за грешка до минимум. Вграждането на LED панели могат да бъдат калкулирани отделно като мултимедиини елементи.

Концепцията позволява поетапно изграждане и гъвкавост при дефинирането на на различните теми , които да бъдат презентирани.

Табло 1
01-CAE005 1
Табло 2
01-CAE005 2
 
ВТОРА НАГРАДА
ланд. арх. Добромира Гачева Лулчева (Ръководител)
ланд. арх. Стоян Начев
ланд. арх. Даниела Стайкова

Обяснителна записка

Идея

Идеята за проектното решение е породена от няколко основни факта за разработваното пространство, а именно : липсата на осветление, липсата на достатъчно комуникационни пешеходни връзки и нарушеното състояние на растителността. Резултатът от съчтанието на тези няколко елемента с необходимостта от рекламно-информационни елементи в обхвата на територията е нашето проектно решение.
Проектно решение
Въз основа на направени анализи на човекопотока, са проектирани няколоко нови алеи, следвайки утъпкани от хората места, които осигуряват необходимите бързи пешеходни връзки между важни точки на територията. Тези утъпкани алеи, които нарушават цялостта на обемно-пространствената композиция и създават предпоставки за опасни преминавания, се предвижда да бъдат затревени и преминаването през тях да бъде спряно с помощта на новозасадени дървесни и храстови видове. Проектирано е ново площадно пространство пред музея за съвременно изкуство, което дава по-представителен вид и осигурява място за отдих на посетителите.
Състоянието на съществуващата растителност е сравнително добро, поради което се предвижда само попълване на нарушения жив плет и допълване с няколко нови дървесни и храстови индивида от съществуващите видове на територията.
Освен изграждането на новите алеи и площадно пространство, се предвижда и смяна на съществуващата настилка. /Предложение за материал: унипаваж/
Рекламно-информационни елементи
Информационна лампа – конус. На територията са разположени 28 конуса – съчетаващи функциите на  декоративен елемент, информационно табло и осветително тяло. Тяхното ситуиране на терена отговаря на местоположението на държавите членки на ЕС, като за целта са използвани координатите на техните столици. Разстоянието между конусите отговаря на действителното разстояние между съответните столици, като то може да се измери в крачки  - 1 крачка /65см/ = на 100км. Така всяка държава членка има собствена информационна лампа - конус, запознаваща посетителите с основни и интересни факти за съответната страна по един по-нестандартен, интересен и съвременен начин. Благодарение на информационните лампи - конуси, пространството се превръщата в едно сигурно и приветливо място и през късните часове на денонощието.
Простата конструкция на конусите и лазерното изрязване на буквите спомагат за постигане на по-ниска производствена цена. Горният слой от неръждаема ламарина придава лек декоративен ефект благодарение на отражателната си повърхност. Характеризира се с липса на корозия и лесна поддръжка.
Мултимедиен портал. Предложени са два варианта за мултимедиен портал, предоставящ всякакъв тип информация за ЕС по изключително интересен и иновативен начин. Тяхното място не е строго определено в разработваната територия, тъй като могат да бъдат ситуирани в тревните площи или в настилката. Характеризират се със своята независимост от околната среда.
Мултимедиен портал тип конус с бетонна плоча, служеща за екран за прожектиране в случай на инсталиране в зелените площи.
Мултимедийната интеграция се осъществява чрез движение на зрителя в кръглата зона за прожектиране и пляскане с ръце за селекция на съответното съдържание, върху което той се намира. Отчитането на положението става със система от три микрофона скрити във всяка една от колоните. Звукът от пляскането с ръка достига с различна сила до микрофоните и по този начин компютърът калкулира мястото на зрителя и селектира категорията, в която се намира.
Мултимедиен портал тип цвете. Интересният и декоративен външен вид би привлякъл множество посетители.
Мултимедийната интеграция се осъществява чрез листата. Чрез натискането им зрителят селектира съответната категория показана на екрана. Въпреки че под въздействие на натиск се движат нагоре и на долу, те нямат подвижни части като панти и др. подобни. Движението се осъществява само благодарение на еластичността на метала. Прожектирането на съдържанието се извършва от проектор разположен във вътрешността. Благодарение на ниското разстояние на прожектиране и мощните съвременни проектори, съдържанието може да бъде видяно и през деня.
Цялото съоръжение може да бъде премествано и прибирано на различни места, което му позволява да гостува в различни градове и държави. /напр. може да бъде поставено пред

Варианти за реализацията.
1.    28 информационни лампи – конуси + Облагородяване на пространството - настилка и растителност /~20 000лв. + 15 000лв/.
2.    28 информационни лампи – конуси + Мултимедиен портал /~20 000лв. + 15 000лв/.
3.    Облагородяване на околното пространство + мултимедиен портал + 28 информационни лампи – конуси /при дофинансиране – всяка страна финансира собствената си информационна лампа//~15 000лв + 15 000лв + 20 000лв/.

Екип: ланд. арх. Стоян Начев, ланд. арх. Даниела Стайкова. Ръководител: ланд. арх. Добромира Лулчева

Табло 1
02-CAE027 1
Табло 1
02-CAE027 2
 
ТРЕТА НАГРАДА
арх. Дарина Христова
ланд. арх. Л. Язова
ланд. арх. М. Стефанова
Обяснителна записка
03-CAE023 2-oz-1
03-CAE023 2-oz-2
Табло 1
03-CAE023 1
Табло 2
03-CAE023 2

 

001-1 CAE001    Атанас Николаев Топалов
002-1 CAE002    "Инжпроект" ООД, Константин Рачев Косев
003-1 CAE003    Емил Филипов Филипов
004 CAE004    Димитър Георгиев Кръстев
01-CAE005 1 CAE005    Иван Петров Киряков 
(Първа награда)
006-1 CAE006    Билал Исмаил Гаирли
007-1 CAE007    Живко Николаев Ташков
008-2 CAE008    Георги Димитров Котев
009-1 CAE009    Димитър Петров Милушев
010-1 CAE010    "Монодизайн" ООД, Боряна Бориславова Хараланова
011-1 CAE011    "Б Инженеринг"" ЕООД, Мая Иванова Боева"
013-1 CAE013    Юри Димитров Славчев
014-1 CAE014    Борислава Любомирова Григорова
017-1 CAE017    Петя Йотова Александрова
018-1 CAE018    Миряна Йорданова - Петрова, Екип Future 14
019-1 CAE019    Ясен Иванов Кьосев
020-1 CAE020    "Владимир Любомиров Колев, Екип - ВЛ Проект"
021-1 CAE021    Добрина Георгиева Андреева
022-1 CAE022    "Дизайн Д" ЕООД, Даниела Йорданова Янкова
03-CAE023 2 CAE023    Дарина Христова Христова
(Трета награда)
024-1 CAE024    Нина Милкова Илиева
025-1 CAE025    "Фордевинд архитектура" ООД, Евгения Леонидова Ходкевич
026-1 CAE026    "Джи ейт стуудио", Траян Иванов Анастасов
02-CAE027 1 CAE027    Добромира Гачева Лулчева
(Втора награда)
028-1 CAE028    Десислава Димитрова-Маринова, Екип - Евро Силует

 

 

 

 

Коментари  

 
#1 Огнян Тунтев 2014-03-02 08:59
На печелившите - честито! На останалите - поздравленията за смелостта да участват!
Потърсих в проекта концепция или някаква идея, някакво виждане, излъчване или послание.
Открих, че е наградено приложението GLOWING за Андроид - програма, с която можеш да напишеш светещ луминисцентен надпис.
Остава LSD-мониторите да излъчват рекламите от метрото или надпис 30 ПОБЕДНИ ГОДИНИ и да покажем на Европа, че сме напълно интегрирани. И защо само на Европа? Ако пуснем да се въртят цитатите на Мао или Ким Ир Сен, ще са получи проект за алея на световната дружба. На нея ще честваме седмица на всяка държава, чийто държавен глава е посетил София. Докато чакаме това, имаме време да помислим над рецептата "КАК СЕ ПРИГОТВЯ КОНЦЕПЦИЯ И СЛАГА ЛИ СЕ МИСЪЛ В НЕЯ" или да прочетем готова такава от Давид Черни.
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions