КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

София те предизвиква: дай решение за по-добър град ...

Четвъртък, 14 Ноември 2013 17:25
01

София те предизвиква: дай решение за по-добър град, управлявай и ти!

За конкурса “Mayors challenge: предизвикателство за кметове”
“Mayors challenge” се организира от фондация “Bloomberg Philanthropies”, основана от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Когато през 2012 г. състезанието се провежда за първи път, над 300 големи града в САЩ вземат участие. Голямата награда от 5 млн. долара печели Провидънс с проект за подобряване на речника на деца от семейства с ниски доходи. Награди взимат и градовете Чикаго, Хюстън, Филаделфия и Санта Моника. Подробно описание на проектите може да намерите тук.

Издание 2013-2014
Тази година конкурсът е насочен към градовете в Европа с население над 100 000 души. До 31-и януари 2014 г. градовете, заявили участие, трябва да изпратят своите проекти.

“Предизвикай София”
Столична община търси от жителите си най-добрата идея, с която да участва в конкурса. Екип от представители на неправителствени организации и общински специалисти организират събирането на граждански идеи под формата на отворен конкурс и ще координират кандидатурата на града в състезанието.

Какво се търси?
В конкурса “Mayors challenge” се търсят иновативни решения на градски проблеми. Трите най-важни аспекти на успешните предложения са:

Визия: да са нови, смели и творчески решения на сериозни проблеми на града ни

Изпълнимост: решенията да могат да се изпълнят от градската управа и нейните партньори, както и да предизвикат широк обществен интерес и участие

Преносимост: решенията да могат да се използват и от други градове.

Фокус: София
София е столицата и най-големият град в България. Тя е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната. Градът ни притежава потенциал да се развие на европейско ниво, но има и да разрешава различни екологични, транспортни и социални проблеми; трябва да се вземат важни решения спрямо обновяването и бъдещото му развитие. Подробно тук.
В процеса на подготовката за конкурса като най-важни бяха дефинирани проблемите в градската и социална среда, както и мобилността. Бяха проведени фокус групи по тези теми със специалисти в различни области. От тези обсъждания произлязоха ключови въпроси като:

Как да направим София по-близка:
Социалната среда е изпъстрена с бариери, а някои от жителите се обособяват в групи и гета – т.нар. “джобове на бедност”. Идентификацията на „софиянеца” като пълноправен участник в неговия град липсва. Сближаването на хората – в блока, квартала, града – чрез доброволчество, местни и градски инициативи, чрез култура и взаимопомощ може да промени облика на града и да премахне социалното разделение.

Как да ревизираме системата – София 2.0:
Проблемите на градската среда в основата си са свързани с начина на управление на града: те са синдром на неговите проблеми. Каква трябва да бъде общината, как да се вземат решения и да се стимулира гражданското участие за постигане на консенсус спрямо визията за града? Начинът на взимане на решения и включването на гражданите в процесите са ключови за постигане на по-добра градска среда.

Как да се придвижваме бързо, лесно, умно и безопасно:
Разстоянията в града са големи и всеки е принуден да ги изминава, отделяйки време, за да работи, учи, почива, живее. Индивидуалните маршрути се пресичат с различни видове транспорт, които изискват своята инфраструктура. Как могат различните видове транспорт и начини на предвижване да функционират заедно, ефективно и с минимални нива на замърсяване?

Тези въпроси могат да служат за насока за Вашите конкурсни предложения, но ще се приемат и иновативни идеи извън заложените рамки.

Условия за участие
Конкурсът е явен и официалният му език е български. Конкурсът е отворен за граждани, граждански организации, неформални групи или компании, които искат да предложат своите идеи за развитието на София. Поне един член на екипа трябва да бъде пълнолетен.
Не се допускат предложения, които склоняват към нарушаване на граждански или човешки права.

Формат на конкурса
Идеи се набират между 15 ноември и 6 декември 2013 година. След обработка на идеите от техническа комисия и журито на конкурса ще бъдат поканени до 20 кандидата или екипи да представят своите идеи на публично събитие на 17-и декември. В рамките на събитието всеки ще трябва да представи своята идея в 10-минутна презентация, която ще бъде оценена от жури и публика. На 20-и декември ще бъде оповестен победителят в “Предизвикай София”, с чиято идея София ще кандидатства в конкурса “Mayors challenge”.
Победителят в конкурса ще участва в доразработката на проектното предложение, което Столична община ще предаде не по-късно от 31 януари 2014 г.

Какво се случва след това:
През април 2014 година международно жури ще избере 20 града финалисти, а през месец май 4 души от всеки екип-финалист ще участват в двудневна среща за доразработване и подсилване на идеите. На 31 юли финалистите отново ще изпратят своите детайлни предложения. На 5 октомври 2014 година ще се обявяват 5 победителя, от които 1 град печели голямата награда от 5 млн. евро, а други 4 града печелят по 1 млн. евро.

Награден фонд и авторски права
Победителят ще получи еднократна награда в размер на 10 000 лв. Победителят се ангажира да предостави своята идея за кандидатстване в конкурса “Mayors challenge”, като ще бъде поканен да доразработи проектното си предложение с помощта на експерти от Столична община и неправителствения сектор. При спечелване на награда в международния конкурс “Mayors challenge”, авторът на отличения в конкурса „Предизвикай София“ проект сключва изричен договор със Столична община, който регламентира взаимоотношенията на двете страни.

Начин на предаване
Конкурсните предложения се приемат най-късно до 23:59 часа на 6 декември 2013 година след попълване на електронната форма тук.
На 11 декември ще се публикува списък с одобрените за презентация идеи и ще се изпратят покани към участниците за събитието на 15 декември.

Жури на конкурса
Очаквайте скоро…

Организатори на конкурса
Столична община, Сдружение “Трансформатори”, Група Град, Сдружение “ЪндърГара”.

Удължен е срокът за подаване на идеи в конкурса ''Предизвикай София''

 
Кандидатствай на сайта на конкурса: http://sofiachallenge.bg
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions