КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Българска следа в конкурса за Опера в Бусан (Ю. Корея)

Неделя, 25 Ноември 2012 19:33

Международният конкурс за опера в Бусан е организиран в два тура. При първия тур участието е свободно, като в резултат на него са наградени и избрани за контрактуване 5 колектива. При втория тур участието е ограничено, като към първите пет се присъединяват още пет поканени колектива.

Един от контрактуваните екипи е архитектурното бюро Булант – Вайлцер със съдружници добре известната у нас Анета Каменова – Булант и Клаус Вайлцер, работещи във Виена. Така във втория тур нашата сънародничка се състезава с поканените имена като Заха Хадид, Норман Фостер, Хенинг Ларсен.Избран за реализация е проектът на „Снохета”, известни с Библиотеката в Александрия и Операта в Осло,но без съмнение,  самото присъствие на Анета в компанията на тези най-изявени имена, буди възхищение и говори за все нарастващата международна популярност на творческия тандем Булант-Вайлцер.

Самата сграда се предполага да се разположи в реконструиран пристанищен квартал на Бусан. Тя ще бъде с 48 000 м2 площ, на терен от 28 000 м2 и ще съдържа оперна зала с 1 800 места и още редица допълнителни функции. Проектът на Буланд – Вайлцер е в характерните за тях прозрачни, леки, изчистени форми, с използване на дигитални изображения на главната фасада и ориентирана към морския пейзаж пешеходна рампа – променада.

След официалното награждаване на 7.12. т.г. се очаква публикуване на всички проекти.

Този конкурс се вписва във вече известната на специалистите стратегия на Южна Корея да привлича чрез международни конкурси водещи архитекти от цял свят за желаните крупни архитектурни реализации.

Арх. Тодор Булев


 

Коментари  

 
#1 Антон ДЯКОВ 2012-11-30 18:39
ПРЕКРАСЕН,СЛЪНЧ ЕВ И ЖИЗНЕРАДОСТЕН ПРОЕКТ !
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions