КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Отличените проекти в конкурса "Кино Космос - място за култура"

Четвъртък, 20 Септември 2012 00:00

Седем проекта са отличени в интернет конкурса “Кино “Космос” – място за култура”, съобщи на специална пресконференция днес председателят на Общински съвет арх. Илко Николов. Пет от работите – на авторските колективи на арх. Георги Шопов, на арх. Елена Стоева, на арх. Румен Йотов, на арх. Анастас Марчев и на арх. Мила Иванова, ще получат премии от по 900 лв. Две поощрителни награди по 500 лв. пък печелят арх. Даниела Ангелова и арх. Константина Пехливанова заради своите артистични и оригинални предложения.

Един от спечелилите проекти предлага по-смела намеса във фасадата на сградата, като интерпретира по съвременен начин стила на постройката. Друг предвижда изграждане на лятно кино пред залата и ограничителна стена па ул. “Гладстон”. Според виждането на друг от отличените колективи, трябва да се използва и покривът на киното за спектакли на открито. Акцент върху използването на подземното ниво, където да бъдат разположени голям брой арт работилници и ателиета, поставя една от разработките. По думите на арх. Николов, в конкурса не са поставяни финансови критерии, но журито се е обединило около идеята, че трябва да се запази зрителна зала.

В конкурса, който бе организиран от Камарата на архитектите и Съюзът на архитектите в Пловдив, Община Пловдив и фондация “Пловдив – европейска столица на културата 2019″, са участвали 36 идейни проекта. Проектантските екипи основно са били съставени от млади хора под 30-годишна възраст.
Журито в състав председател арх. Любомир Шинков – главен проектант на сградата на киното, проф. Благовест Вълков, арх. Величко Куртев, арх. Мануела Манасян от Гражданско сдружение за спасение на Кино “Космос”, призна, че конкурсът е бил тежък и са водили множество спорове по време на трите кръга.

“Всички проекти бяха изключително интересни и оригинални и поради тази причина беше трудно да определим на кои да дадем превес. Имаше предложения сградата да се превърне в детски музей, планетариум, библиотека, арт склад”, обясни арх. Николов. И подчерта, че това не е конкурс за реализация, а за идея.

Всички идейни проекти ще бъдат показани на специална изложба на площад “Централен” в Нощта на музеите и галериите. На 1 октомври, когато е Международният ден на архитектурата, пък организаторите предвиждат и обществено обсъждане на всичките 36 проекта, за да чуят мнението и на пловдивчани.
“Активността на хората в интернет конкурса говори, че всички са заинтересувани какво ще се случи с кино “Космос”, заяви зам-кметът по култура Стефан Стоянов. И допълни, че в следващия програмен период общината ще осигури финансиране за санирането на сградата.

Всечки участвали проекти могат да бъдат разгледани на страницата на конкурса www.komsomol.eu

Източник: marica.bg
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions