КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

1 млн. долара е наградата в архитектурния конкурс за историческата гара на Мелбърн

Вторник, 17 Юли 2012 15:01

"Флиндър Стрийт" е най-натоварената грара в Мелбърн
Снимка: Агенцията за големи проекти към правителството на Виктория

До 1 август е срокът за получаване на идейни предложения в международния конкурс за обновяване на най-забележителната железопътна гара в Мелбърн - "Флиндърс стрийт".

Конкурсът, който бе обявен от правителството на австралийския щат Виктория, е с награден фонд 1 милион австралийски долара (около 1.029 американски долара).

Търсят се най-добрите идеи от цял свят за обновяване на гарата и околностите, като в същото време се запазят нейните харакерни черти.
Заданието се отнася до транспортните функции на гарата, запазване на културно-историческите забележителности, градско планиране и интеграцията им с околните сгради.

Проектите трябва да обхващат терен с площ 47 декара, на който има административна сграда, перони и разпределителната инфраструктура. Целта е подобряване на цялостния облик на комплекса и условията за пътниците и превръщането на района в привлекателно обществено място.

Сред предизвикателствата пред участниците в конкурса са запазването на фасадата на гарата и елементите, представляващи архитектурно-историческа ценност, като в същото време гарата трябва да продължи да функционира.

Гарата "Флиндърс стрийт" е построена през 1910 година. Административната сграда е на 4 етажа, дълга е повече от 250 метра и шорока 10 метра. Голяма част от помещенията в нея не са обитавани от 70-те години и поради занемаряването са започнали да се рушат.

Организаторите на конкурса се надяват, че наградата от 1 милион долара ще привлече най-добрите архитекти и дизайнери от цял свят.

Конкурсът ще се проведе по правилата на Австралийския институт на архитектите и международните практики.
Проектите ще бъдат оценявани от 7-членно жури, ръководено от главния архитект на щата Виктория проф. Джефри Лондон. Членове на журито са архитекти, експерти по транспортни проекти и градско планиране, юрист и реставратор.

Журирането ще протече между 9 август и 20 септември и ще завърши с определянето на къса листа с проекти. По време на следващата фаза - между 23 април и 4 юли 2013 година - ще се проведат технически събеседвания и уъркшопове с кандидатите от късата листа.
Победителят ще бъде избран с обществено гласуване и ще бъде обявен към края на 2013.
Източник: stroitelstvo.info
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions