КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция
Събития help
Година Месец Седмица Днес Търсене Избери
Отворена лекция за музейна сценография
UVE1
Проф. Уве Брюкнер, Щутгарт

2 юли 2015 г. в 18.00 ч.

Национална галерия Квадрат 500

Проф. Уве Брюкнер е водещ сценограф, международно признат лидер в областта на изложбения дизайн и музейните интериори и един от основателите на Международен сценографски фестивал. Той е преподавател в Академията за Изкуство и Дизайн в Базел и член на Съюза на творческите директори в Германия.

Проф. Уве Брюкнер е в София в рамките на съвместен проект между Музеят на НБУ и Академията за изкуство и дизайн в Базел, Швейцария, под надслов „Монументът – паметник или урбанистично послание“. В изпълнението на проекта участват студенти и преподаватели от департаменти „Изкуствознание и история на културата“ и „Архитектура“ в НБУ, както и Сдружение Трансформатори, София.

Проектът има като тема паметника 1300 години България. Участващите смесени студентски групи, всяка от тях включваща студенти по архитектура и сценография от Академията за изкуство и дизайн в Базел и студенти по архитектура и по изкуствознание от НБУ, ще разработят проекти за оформление и урбанистично решение на паметника. Проектите ще представляват дипломни работи за швейцарските студенти, ще бъдат защитени в Университета за изкуство и дизайн в Базел и след това представени на изложба в София около самия паметник през есента на 2015 г., в рамките на проекта „Мемореалити“ на сдружение Трансформатори.

Едно от събитията, свързани с проекта, е лекция на тема „Музейна сценография“ на проф. Уве Брюкнер, известен с множество осъществени музейни сценографски проекти, която ще проведем съвместно с Национална галерия Квадрат 500 и със съдействието на Гьоте институт  в залите на галерията със свързаната с това публичност на 2 юли 2015 г. в 18.00 ч.

Стартът на проекта предвиждаме да се проведе в НБУ в залата на галерия „УниАрт“ на 01.07.2015 г. от 10:00 ч. до 13:30 ч. В това събитие ще участват авторът на паметника – скулпторът Валентин Старчев, арх. проф. Благовест Вълков и други, ще бъдат поканени и посланиците на Германия и Швейцария.

Назад

Copyright © 2022 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions