КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция
Събития help
Година Месец Седмица Днес Търсене Избери
Водна кула арт фест под мотото “Градове в нужда от любов”
�1

20ти до 28ми юни ще се проведе деветото издание на Водна кула арт фест под мотото “Градове в нужда от любов”.

Фестивалът е позициониран през годините като най-големият международен фестивал за съвременно изкуство в България,въпреки неговото импровизирано и непринудено възникване през далечната 2006 г., като спонтанна инициатива на група млади хора, недоумяващи безхаберието на публичните власти към красивата, сгушена и сякаш забравена водна кула в квартал Лозенец. Положителната обществена реакция и интерес тогава, дават увереност в  интуицията на създателите, че всички ние имаме нужда от непосредствено общуване, от споделеност, от внимание един към друг, но и към средата, която ни заобикаля – към сградите и пространствата, които като локации на фестивала ежегодно имат поне временна защита и автентична възможност за одухотвореност посредством изкуство, артистична намеса и социална ангажираност. Вдъхновението, въвличането и въздействието са стимули за организаторите и те привличат огромен брой артисти от цял свят, утвърдена, активна публика и доброволчески екип, които с нетърпение очакват всяко следващото издание на Водна кула арт фест.
За съжаление, нито годините, нито упоритите променят до сега политическото статукво – факт е, че водната кула в кваратал Лозенец, доскоро беше с неизяснена собственост, а от дни е обект на неясна общинска процедура по отдаване под наем и за реконструкция, която налага оправдани опасения за намеса на частни бизнес интереси. Публичните власти продължават да взимат управленческите си решения според „модата“ и частните „изгоди“на деня, без последователност, без ясна визия как трябва да изглежда града ни в края на програмното им време.

Миналата година (2014 г.), когато София все още беше кандидат за титлата Европейска столица на културата 2019, занемарените публични пространства, особено тези с историческа и архитектурна стойност, бяха във фокуса на властовото внимание. Една година по-късно, всичко изговорено тогава е забравено, а финасирането за култура е редуцирано и пренасочено, въпреки обещанията за нарастващ бюджет за културни проекти до 2020 г.
Водна кула арт фест е част от Културния календар на София, както и част от Националния културен календар, но въпреки това признание, общината по-неясни и до момента необосновани причини намалява бюджета му почти наполовина, с което сериозно затруднява изпълнението на тазгодишната инициатива, както и опитите да се привличат и представят все повече и все по-признати и интересни чуждестранни и български артисти в програмата .
Организаторите се надяват  доверието, което са създали с работата си сред партньори, публика, доброволци днес да се върне и вие да подкрепите деветото издание на фестивала. Те предлагат рекламна площ в брошурата на фестивала срещу дарение, което ще позволи на екипа и тази година да създаде енергийно поле за изява, за увереност, за комуникация и творческа реакция на заобикалящата ни среда.
За повече информация: watertowerartfest.com

Алтернативните изложбени пространства, който ще се изпълнят с изкуство са :

https://drive.google.com/folderview?id=0B2gqDgNTx6J-Rk52SjdLSm44dm8&usp=sharing

София

 Публични пространства: площад св. София др.

Трамвайно Депо – акция 1 ден

галерия „Основа“ в Лавеле хостел

САМСИ

Частни галерии

„За Перник с любов“

Перник

В партньорство с Регинонален Исторически Музей, Перник

Старата мина

Крепостта „Кракра“

Завод за Машиностроене „ Струма“

Назад

Copyright © 2023 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions