КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция
Събития help
Година Месец Седмица Днес Търсене Избери
Архитектурно триенале "Интерарх" 2015
trienale2015

alt

Прегледайте обявлението ТУК.

 
Най-значителното събитие на българския архитектурен календар за 2015-а е Триеналето ИНТЕРАРХ. В комбинация с 50-годишнината на САБ ИНТЕРАРХ има възможност да приобщи повече публика от всеки друг път. Традицията задължава приемственост, но развитието налага промени. За първи път най-значителният елемент – изложбата конкурс - е разделен по нов начин – проектите отделно от реализациите (а не – проекти и реализации заедно, а студентите – отделно). Студентски проекти ше бъдат допуснати заедно с проектите на дипломираните архитекти в едно общо състезание, а академиците и професорите на МАА ще се излагат отделно. Това трябва да е достатъчен стимул за участие на маса народ. Поради огромния брой и неравностойност на предполагаемите кандидати, поне участието на студентите ще се преценява и одобрява от жури. Кой точно да влезе в това жури се уточнява в момента. Предстои без промени традиционната изложба-конкурс за публикации – книги и периодика. Пишете и пращайте! За т.н. научни работници участието е жизнено важно.

Архитектурната критика беше широко застъпена в предишните ИНТЕРАРХ. Сесии на СІСА се провеждаха паралелно със сесиите на ІАА. За момента е невъзможно да върнем СІСА в София, но има шанс т.н. конферанси на светилата на МАА от последните години да си върнат характера на предишните кръгли маси (дискусии), където българските представители – практици, критици и теоретици – да участват пълноценно. Това може да стане само ако те представят работите си навреме, за да бъдат преведени и изпратени на лекторите, които ще вземат участие в дискусиите (виж обявения списък). Още по-хубаво би било ако темите на едните и другите се преплитат.

Темата на предстоящото триенале в София е Values in architecture. Арх. Георги Стоилов отново е в крак с времето и в пълно съзвучие с тенденцията възприета от Рем Кулхас ценностите естествено излизат на двевен ред. На български values може да се преведе като ценности и като стойности. Думите не са равнозначни. Богат е българският език! Оттук и широко поле за интерпретации. През миналата година Рем Кулхас във Венеция изхвърли от дневния ред светилата и върна на вниманието на публиката елементите на сградите в светлината на 100-годишния архитектурен Модернизъм. Венеция получи широк отзвук в световната преса (в т.ч. българската) заслужено. Самата България обаче присъства на Венецианското архитектурно биенале само веднаж досега през 2010-а. Имаме много да наваксваме. Но и имаме какво да кажем/покажем, включително по линията на Модернизма. За съжаление – повече по линията на Пост... Мотото на португалския павилион във Венеция беше „Може ли да има Постмодернизъм там където няма Модернизъм?” Впечатляващ коментар във формата на „вестник”!

Официалните организатори на „ИНТЕРАРХ 2015” са тези, които четете на анонса. Конкретно обаче това са арх. Мария Диамандиева от страна на МАА, арх. Ясен Кьосев от страна на УАСГ и от страна на САБ – моя милост - Павел Попов.

Моля изпращайте до нас всички запитвания, предложения и критики във връзка с Триеналето в София, каквито и да са те. Напомняме, че дните на „ИНТЕРАРХ 2015” са 17 – 21 май, но изложбите (надявам си – и дискусиите) ще продължат преди и след, а подготовката в общи линии ще завърши в края на март.

 

800x600

АРХИТЕКТУРНО ТРИЕНАЛЕ „ИНТЕРАРХ 2015“

Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Назад

Copyright © 2022 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions