КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция
Събития help
Година Месец Седмица Днес Търсене Избери
Мегалитни антични светилиша - фотоизложба
�1

В периода 2006-2010 в България бяха проведени 3 археоастрономически експедиции с участието на изследователи от Мадридския университет (доц. д-р Антонио Сезар Гонзалес-Гарсия) и Българската академия на науките (доц. д-р Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков”, Димитър Колев и Веселинка Колева от Института по астрономия). Целта на експедициите бе да направи за пръв път модерна база GPS-данни за мегалитните паметници на българска територия и да изучи тяхната азимутална ориентация. Мегалитите в своите две основни форми – менхири и долмени – са най-древните сакрални градежи по българските земи, оцелели в една приемлива степен до днес.

Натрупаният изобилен материал за българските мегалити стана основата за голяма фотоизложба, която бе създадена и показана най-напред в София и Ямбол през 2008 г. В периода 2009-2010 изложбата бе значително обогатена при запазване на общата концепция и получи по-общото заглавие Мегалитите на Балканите (EXPO1). В този разширен вид тя бе показана през 2009 г. в София, Пловдив, Велинград, Свищов; през 2010 г. в Ловеч и Никопол, а през 2011 г. в Перник. Изложбата бе включена като приложение към книгата Л.Цонев „Мегалитите в България”, изд. Фараго, София 2010, а през 2013 г. бе качена в специализирания сайт www.balkanmegaliths.bgjourney.com, откъдето може да я придобие свободно всеки заинтересуван любител на старините и историята.

През пролетта на 2013 г. Л.Цонев бе на посещение в Дупница. Там любезните домакини му показаха многобройни оброчища в близкото село Червен брег. Този факт, както и двугодишната работа върху книгата „Отново за Мадарския конник”, изд. Домоплан, София 2012, дадоха подтик на Л.Цонев да подготви до лятото на 2014 г. нова фотоизложба, озаглавенаМегалити, антични светилища и приемствеността им в християнството(EXPO2). В нея се запазва общата тенденция от първата фотоизложба, но значително се обновява съдържанието. В EXPO2 мегалитите отново присъстват, но в друга роля и делът им е намален като ударението е поставено върху развитието на античните свети места (включително мегалитни) и свети образи в различни епохи и различни исторически условия, т.е. за приемствеността им с по-късни християнски свети места и свети образи. Изключително многобройните и разнообразни примери за такава приемственост изненадаха автора, а вероятно ще изненадат и зрителите. Особено забележителни са случаите, когато каменни релефи на тракийския херос се почитат от християните като образи на св. Георги. Има и доста икони на Св.Георги, които следват композиционните схеми от релефите на хероса.

 

Премиерата на новата изложба бе през юни 2014 в Ямбол с любезното съдействие на Дома на техниката. През септември 2014 бе показана в Дупница. Сега гостува в Дома на архитекта в София. Откриването ще се състои на 28.01.2015 г. в 17:00ч.

 

Заповядайте!

Л.Цонев, 06.01.2015

Назад

Copyright © 2023 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions