КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 290: От утре 5

Петък, 22 Юли 2016 00:00
01

Градски ескизи 290
От утре 5

 

„ Както си лежах, потънал в дълбок сън, овца заръфала бръшляновия венец около главата ми – ръфала и промълвила …- Заратустра не е вече учен! Изрекла го наперено и надменно си отишла. Едно дете ми разказа всичко това.“ – Ницше, „Тъй рече Заратустра“, превод Жана Николова - Гълъбова.

……………………………..

Защо никой не вижда? Или се правите, може би, че не виждате!

Копирате бойните похвати на различни животински видове, като се правите на умрели, нали?! Трудно ми е да предположа, че не разбирате развитието на расовата война, но .. знае ли човек?

Съсредоточено наблюдавам и все повече се убеждавам, че на Земята се води, много по-дълбока по своята същност, подмолна и скрита война, дори по-жестока от расовата - междувидовата война! Войната е между победилите преди хилядолетия мислещи хора и останалите – кроманьонци, неандерталци и техните безбройни разклонения и клонинги.

Войната е между носещите ум и разум, и останалите, които не ги притежават!

Може ли да се твърди днес, че видът, притежаващ ум вече се е изморил да се защитава и се е отпуснал - сред благата и технологичните постижения на цивилизацията, които е открил и създал, разбира се, не само за себе си? Същевременно, наред с тая, наблюдаваната не само от мен, апатия, се забелязва, как съществуващите паралелни човешки видове, без или с малко ум, настървено и агресивно го нападнаха!

Нямащите ум нападнаха носещите ум – парадокс, нали?!

Появиха се различни нови клонинги, съвременни кроманьонци и неандерталци и всички изявиха претенциите си за превъзходство и доминация, независимо видимата липса на капацитет и интелектуален потенциал! Искаха и се бутаха навсякъде, изкочиха от безбройните тъмни дупки и искаха, настоятелно заявяваха своите икономически, политически и най-парадоксалните от всички – културни претенции, хвърлиха се обединени в смъртоносни битки, за да завоюват жизненоважните позиции на обществото, без значение, дали притежават качествата на разумните или не.

Като че ли тази, отново появила се за човечеството, междувидова война тръгна от последно дошлите на Земята етноси и народи от Северна, Западна и Източна Европа, които непочтено се наместиха и неинтелигентно, и измамно прекроиха истинската история на човечеството в свой интерес, и прослава, възползвайки се от правата на победители. След като се събудиха отново за живот, старите етноси и народи на Балканите, поискаха и те своето, и се впуснаха в борбата, колкото сили имат, с най-различни средства. Никой, обаче, не търсеше ума, защото едните бяха още млади и самонадеяни, и живееха, подчинени на инстинктите и интересите си, а другите знаеха, че отдавна са изгубили своя – някъде по пътя и времето на дългия си живот под Слънцето.

Истината, обаче, беше друга. И сред едните, и сред другите, мислещи отдавна нямаше, бяха изчезнали!

Погледнете действията и качествата на вчерашните и съвременните водачи и ще разберете, поне малко за безпомощността им. Погледнете различните по консистенцията си и дълбочина блата, сред които са потънали самозалъгващите се народи от заспалия и вече вкиснал се Север и Запад, и бедните, и проскубаните от Юга и Изтока. Днес, никой от тях не знае, защо воюват едни срещу други, нищо, че са на едно и също тъпо ниво! И, чак тогава, напълно ще разберете! Вероятно не знаят, защото и на едните, и на другите им липсва онова сивото, вечно развиващото се и унаследявано с качествата му, вещество, създаващо и работещо за ума и разума.

Борбата е между различните човекоподобни същества, назовани и определени от науката на еволюционистите като кроманьони и неандерталци, и наследниците на другите – с ума и разума, дошли, най-вероятно, от другаде! Войната се води между тъпотата на безброя глупави и апатията, на нищожния брой умни.

Борят се за нещо, което Природата и Създателят умишлено не са дали на едните - ум! А, те, колкото и да воюват, няма как да се сдобият с него, защото от лицето на Земята отдавна вече е изчезнал оня вид, носещ качествата, които различават мислещия - от неможещия да мисли!

…………………………

Вярвам, че паметливите, все още, помнят резултатите от археологичните открития в долината на един от притоците на Рейн – Дусел, направени, като че ли вчера. През 1856 година там са открити човешки кости от края на Ледниковата епоха, която е била обхванала напълно цяла Западна и Северна Европа.

Човек не спира да се пита, дали и това откритие не е измислица, както всичко, което е открито за човека и човешката история до сега - там, и от тях? Питам се и аз?

Наречени саneanderthal. Става дума за подобие на “човек“ с нисък ръст, с животински вид и израз на лицето, който трудно ходел изправен. Предполага се, че имал и изключително слабо развити умствени способности, а оживявал чрез сетивата си.

Другите - кроманьонците пък, вероятно се появяват по времето на късния палеолит и носят малко по-човешки черти. Техните следи също са намерени, не много отдавна - през 1868 година в пещерата Кроманьон, нейде из Франция. И той не блестял с ума си, но бил по-схватлив и сръчен от неандерталеца.

Дали и това „откритие“ е откритие или е най-обикновена измислица, съчинена от най-сладкодумните разказвачи на приказки - историците и археолозите?

След тези гении на мъдростта по-късно се появява и homo sapiens recens, причисляван към семейството на hominidae, който можел да мисли, да сравнява, да анализира и да взема решения …. да твори, като изчезналите вече днес – мислещите! ( Най-накрая, не трябва да забравя да спомена, че след всички тях, се появяват и видът на политиците, които стигат до най-високото ниво на мислещия човек! Те са пример за всички нас, останалите, не успели да постигнем върхове в умственото си развитие.)

Homo sapiens усилено използвал качествата на ума, ръцете и тялото си, за да ги развива и непрекъснато усъвършенства. Непрекъснато, но -

как се достига до ума, който е в строго определени количества и се препредава, без да се губи, подобно на енергията, която преминава от един вид в друг? Подобно на красотата, която също не се губи, нито се увеличава. Помните вероятно - преди време цитирах тази мисъл на Платон.

За това, все по-често се питам, защо има, толкова много търсачи, особено днес, които търсят тази необходима субстанция за съществуването на всички ни - ума, а нея я няма никъде, особено сред тълпата, сред мнозинството „хора“? Защо учените не открият, най-накрая, че повечето жители на Земята са безспорни наследници на проплиопитека, неандерталеца и кроманьона?

Очевидно, ум притежава само другият вид, постигнал и развил се до степени - да се управлява и прогресивно развива, но някой виждал ли е жив негов носител?!

Възниква и логичния въпрос - как да се вземе нещо от някого, което той не притежава? Нито може да се изтръгне, нито може да се ползва. Как? Тази е причината на Земята да съществува, толкова много глупост и толкова нищожно да е количеството на ума и разума, защото няма откъде да се вземат или купят!

Остарявам и разбирам, как. Като непрекъснато се краде плода на ума му, като се присвоява труда му. Реализираният труд - трудът на невидимите и несъществуващите вече умни, дошли от другаде!

Наблюдавам, търся, оглеждам се и, какво да видя?

Виждам - свят от самодоволни наследници, не на homo sapiens, а на ордите от крадливи и пълзящи сетивни индивиди, нямащи елементарната възможност да мислят, въпреки, че неистово им се иска да постигнат това! Липсва им, защото се сравняват! Виждам свят, изпълнен от индивиди, подкрепени от патерици и бастуни, сякаш в замяна на ума и разума!

Днешната ситуация сред човешкото общество изключително прилича на описаната борба, случила се в зората на създаването на неговите първи индивиди, прилича на усилията на едни, за които е невъзможно да притежават ум, който е привилегия само за онези, които го получават и наследяват генетично!

…………………………

Отдавна се питам, дали мислещите не са отстъпили от извоюваните позиции,

дали човешките клонинги не са заели тяхната позиция - без значение, че не отговарят с нищо на възможностите и качествата им?

Дали, умните от съвременната цивилизация не са се предали, дали не им е писнало да се грижат и за ония – тъпите, сетивните, непродуктивните, наглите, а? Такъв ли е случая с регреса и апатията, обзела умните, изчезнали ли са от света на човека тези, които не могат повече да се защитават с ума и разума си, защото са изгонени от дебилите, които преуспяват с недоимъка си, които се налагат с невежеството, с нагаждането и злонамереността си? Нали разумните носят, трупат и усъвършенстват възможностите си и политат с тях, подкрепени от въображението си, докато клонингите използват реалността на действителното съществуване, пълзейки и крадейки!

Като се замисли човек, те са прави за себе си! Вижте, изоставените цигани - какво правят, за да оживяват?! Крадат! Като не знаят и не могат друго?

…………………………

Утре у нас утрото ще е подобно, ще прилича на утрините през изминалите години.

И дните, и вечерите, и нощите, през които народът мизерства, ще бъдат същите! Нищо не би могло да бъде различно, защото ограничените и непроизводителните са изместили умните и работливите и не искат, и да чуят за тях! Гонят ги!

Изглежда в бъдеще ще разчитаме на изкуствения интелект,

вярвайки, че машината не ще може да използва нечистоплътните прийоми на глупавите, чиято непочтеност, особено не харесвам. Не харесвам, защото само с кражба не може да се живее и, може би, затова те продължават бавно и неминуемо да пропадат. Не могат да създават и да поддържат свой статус и своя постоянна скорост на развитие! След едните крадци и малоумници ще допълзят следващите, след тях ще се появят други – докато всичко се опоска! И ще започнат да се самоизтребват и самоизяждат!

………………………...

Искам да завърша размислите си за борбата между различните човешки видове - с фрапиращи примери от политическата и културна среда на Балканите. Тя очевидно е заразена от дълбоко и дългогодишно малоумие. Помните ли, кой управлява балканските страни и кои са, изнизващите се една след друга пионки, виждате ли безумното културно износване и изоставане на народите им?! Мисля, че не виждаме всичко, защото картината е една и съща и в останалия съвременен свят. Заради това, нищо не ни прави впечатление, но ни говори ясно едно, че липсват мислещи или са напълно изчезнали!

„ Аз съм от днес и от някога, но в мен има нещо, което е от утре и от други ден, и от още по-далекото утре.“ - пише Ницше в „ Тъй рече Заратустра“.

………………………….

А градът плаче. Чувате ли го? Ридае, защото вече няма, кой да мисли за него. Плаче и стене, и се чуди, как да реши проблемите си, наложени му от неможещите да мислят!

Михаил Петков / 18 – 19 юли 2016 г.!!

 

Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 190: Светът на буболечките
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4
Градски ескизи 235: Преображение 6
Градски ескизи 236: Безусловна подкрепа!
Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3
Градски ескизи 238: Поглед към човека и мястото, в което живее
Градски ескизи 239: Гражданинът
Градски ескизи 240: Селянинът
Градски ескизи 241: Бих живял ...
Градски ескизи 242: Сграда на годината
Градски ескизи 243: Кръговрати
Градски ескизи 244: Бялата брада
Градски ескизи 245: Все някой, някога ще вдене!
Градски ескизи 246: Хора и богове
Градски ескизи 247: Пластелини или странностите човешки
Градски ескизи 248: Под един покрив
Градски ескизи 249: Искам
Градски ескизи 250: Скици 6
Градски ескизи 251: Скици 7
Градски ескизи 252: Проект "Раковски"
Градски ескизи 253: Заедно и подчинени
Градски ескизи 254: Под един покрив 2 - Етноси
Градски ескизи 255: Искам 2
Градски ескизи 256: Кристо
Градски ескизи 257: Водата
Градски ескизи 258: Запек
Градски ескизи 259: Мислим ли и….. ако да, какво правим?
Градски ескизи 260: С.Е.М.!!
Градски ескизи 261: С.Е.М. 2!!
Градски ескизи 262: Красота и ум
Градски ескизи 263: Блато
Градски ескизи 264: Красота и ум 2
Градски ескизи 265: Грозно, по-грозно …… малоумно!
Градски ескизи 266: Глупост
Градски ескизи 267: От незнание ли, от глупост ли ...
Градски ескизи 268: Смяна
Градски ескизи 269: Пророци
Градски ескизи 270: Участвай в битката, стани победител!
Градски ескизи 271: Разочарование
Градски ескизи 272: Метафора
Градски ескизи 273: Неочаквана еманципация
Градски ескизи 274: Симеон Антипа
Градски ескизи 275: Зависимост и хибридация
Градски ескизи 276: Зависимост и хибридация 2
Градски ескизи 277: Зависимост и хибридация 3
Градски ескизи 278: Самочувствие
Градски ескизи 279: Бързо и бавно
Градски ескизи 280: Вчера и днес
Градски ескизи 281: Приказен град 1...или легенди под моста над Осъм
Градски ескизи 282: Приказен град 2
Градски ескизи 283: Приказен град 3 - София
Градски ескизи 284: Приказен град 4 - Ловеч
Градски ескизи 285: Има и още … ориентири за бъдещето
Градски ескизи 286: Утре 1 - Война на расите
Градски ескизи 287: Утре 2 - Война на расите
Градски ескизи 288: Утре 3 - Война на расите
Градски ескизи 289: От утре 4

 

 

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions