КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Какво е мястото на софтуерните продукти в проектирането?

Четвъртък, 02 Февруари 2017 00:00
01

Ланд. арх. Веселина Калайкова, РК на КАБ – София-град:

Чрез тези инструменти се постигат много по-добри резултати

Софтуерните продукти заемат важно място в работата на архитектите. Затова смятам, че семинарът „Компютърна графика в ландшафтната архитектура“ ще бъде полезен за колегите. В него ще се наблегне на няколко програми за 3D проектиране, които ще помогнат на проектантите с различни инструменти да постигат добри резултати при представяне на своите проекти и в същото време да могат да бъдат по-убедителни пред клиентите си.

3D моделирането със SketchUP например дава възможност за постигане на отлични изображения на растителността, което иначе се прави доста трудно. Затова смятам, че демонстрациите ще бъдат полезни в по-нататъшната ни работата и особено при участието ни в конкурси. Представянето на проекта е един от най-важните елементи във всеки конкурс, а 3D проектирането дава много по-големи шансове за това. Аз съм участвала като жури в различни конкурсни задачи и от опит мога да кажа, че се обръща много по-голямо внимание на представянето и визуализацията, отколкото на същността на проекта.

За ландшафтните архитекти зимните месеци не са от най-активните, така че всички, които искат, могат да посетят семинара и да оползотворят пълноценно времето си. От една страна, те ще се запознаят с последните тенденции в методите за създаване на графични материали и проектна документация, а от друга, ще повишат квалификацията си. Така ще могат да бъдат и по-конкурентоспособни на пазара.

Ланд. арх. Бистра Василева, РК на КАБ – София:

При нас има дефицит на хубави програми

По отношение на софтуера в нашата област нещата са много динамични. Макар да не съм завършила толкова отдавна – през 2005 г., при нас работата с компютър не се изучаваше. Чак в трети курс лично аз започнах да го използвам професионално. В практиката се самообучих. Сега курсове има още в средното образование. Мога да кажа, че в момента софтуерът върши 100 процента от техническата работа в процеса на проектиране – от идейния, техническия, работния проект, чертежите, визуализацията… Предлагат се вече програми, които могат да сметнат абсолютно всичко. Дори да изготвят ценова оферта. Разходите за софтуер не са кой знае какви, но без него не може.

Наблюденията ми са, че най-масово продължават да се използват програмите AutoCAD и Revit. Колегите са свикнали с тях, познават ги, а всеки един нов софтуерен продукт има нужда от обучение. Като цяло за архитектурното проектиране има много повече софтуер за работа. В нашата област – ландшафтната архитектура, се чувства дефицит на хубави програми и се нагаждаме, като използваме други.

Информация за нови програми, приложения, ъпдейтване на стари версии има достатъчно. Компаниите, които продават софтуер, непрекъснато изпращат мейли за новостите, организират обучения. Смятам, че колегията е информирана за новостите, и това е полезно. Вече от всеки зависи какво смята, че ще е полезно в работата му, и дали ще се включи в различните форми за обучение.

Ланд. арх. Димитър Николов, член на УС на Съюза на ландшафтните архитекти:

Улесняват работата и пестят време

Във всички случаи софтуерните продукти помагат и улесняват работата на архитектите. За хората като мен, които се занимават повече с изграждане и поддържане на самите обекти не е толкова важно, но за колегите, чиято основна дейност е проектирането, има значение. Те са водещите, ние обикновено стъпваме на базата на техните разработки. Ландшафтните архитекти сме водещи, когато проектираме паркове. Една 3D визуализация на проект не помага чак толкова в изпълнението на обекта, но пък радва много повече окото, а и с него по-лесно можеш да омаеш инвеститора. Има и нещо друго – в архитектурен конкурс подобен проект дава съвсем различен ефект. Едно е да видиш обекта на чертеж, друго е той да бъде визуализиран. Така че има смисъл от новите технологии и софтуерните продукти. Убеден съм, че те не само улесняват работата на колегите, но и пестят време. Затова приветствам всякакви семинари и обучения, на които можеш да се запознаеш с последните новости в тази област.

Ланд. арх. Даниела Стайкова, РК на КАБ – София- град:

Без технологиите няма как да си реализираш проект

Различните програми са повече от необходими за реализация на архитектурните проекти. Те са част от нашата работа. Преди години проектирането е ставало само на ръка. И сега го има – от него се тръгва, но финалните етапи стават вече с помощта на технологиите. В ландшафтната архитектура поне е така… Това е вариантът, в който проектите се представят и на клиента. Такава е масовата практика на всички колеги. 3D визуализациите навлязоха много широко и по този начин работата на проектанта става по-достъпна за разбиране.

Може би има мнение, че предимно по-младите колеги ползват и работят с различните програми за проектиране, но аз мисля, че не е. За да си адекватен, в нашата професия трябва да си наясно и с технологиите. Смятам, че и архитектите с повече опит се научиха и ги ползват. Поне основните, като AutoCAD и други подобни, станаха неизбежна част от процеса на проектирането.

Арх. Тошо Станев, РК на КАБ – Плевен:

Общините основно работят със стандартния офис пакет

В доста от малките общини в Плевенска област, а вероятно и другаде, работим още с планове от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Когато няма още цифрови модели на кадастъра, за използването на какви програми да говорим? През 1984 г., когато започнах като главен архитект в град Белене, се говореше за кадастрални карти, които да покриват цялата страна. Тридесет и няколко години оттогава продължаваме да говорим за нови кадастрални карти. А там, където са направени, са с много грешки. Това рефлектира върху работата на архитектите проектанти.

В община Долни Дъбник, където съм главен архитект, в момента се работи върху кадастрални карти на населените места, както и върху Общия устройствен план. Има кампания в цялата страна да се правят устройствени планове, нещата не са спирали, някъде са готови, а при нас са в процес на изработка.

В общините компютри има и те се използват за редица технически неща, за интернет, нормативна база, справки, за поддържане на архив, регистри. Специализираните програмни продукти изискват по-друго ниво на работа. Общините не са проектантски бюра, за да им трябват специализирани графични продукти. При тях е по-сложно, иска се и специализирано обучение. Да не забравяме, че този софтуер струва също пари, а когато се правят разходи, те трябва да са смислени. В повечето случаи стандартният офис пакет е достатъчен, има Excel, WORD, PDF формат. Това е достатъчно да се прегледа един проект, представен в цифров вид. AutoCAD или ArсhiCAD например са друго ниво.       
 
Източник: http://stroitelstvoimoti.com/
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions