КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Обзавеждане на малки пространства

Сряда, 01 Февруари 2017 00:00

Оформлението на интериора в малки помещения изисква повече усилия, поради това, че всеки отделен кът трябва да бъде оптимално оползотворен.

01

Обзавеждането на жилище с малка квадратура в повечето случаи не е лесна задача. Това не бива да ни отчайва, а напротив нека да го приемем като предизвикателство. Съществуват разнообразни начини за оползотворяване на пространството, с помощта на които може да превърнем “дядовата ръкавичка” в уютно и визуално по-широко място за живеене. Подходящите мебели, комбинацията от цветове и разположението на предметите и аксесоарите са основните фактори, от които трябва да се ръководим.

Оформлението на интериора в малки помещения изисква повече усилия, поради това, че всеки отделен кът трябва да бъде оптимално оползотворен. За да се чувстваме удобно, е необходимо да организираме пространството по начин, който ще предоставя ежедневния ни комфорт, без да е необходимо да се лишаваме от едно удобство за сметка на друго.

Мебелите да са мултифункционални
При обзавеждането на малки пространства е почти задължително да изберем мултифункционални мебели и такива, които заемат малко място. Добър вариант за това са тесните и продълговати мебели, които са сгъваеми или могат да се прибират към стената. Масите за хранене да са изработени от тънки профили, а таблите за легла с възможно най-опростена рамка. Място за съхраняването на вещи е още една от трудностите, с които ще се срещнем, тъй като в малкото жилище такива почти липсват. Ето защо е важно да се опитаме да оползотворим всеки на пръв поглед неизползваем ъгъл от общата площ.

Табуретките, с опция за съхранение са отличен пример за това. Един ретро куфар пък би могъл да се превърне в страхотна масичка за кафе, разбира се ако пасва на избрания стил. Стъклената масичика или такава изработена от прозрачен материал е също отличен вариант. Този тактически ход е много приложим, когато разполагаме с оскъдно пространство. Прозрачността на предметите създава илюзията, че не заемат много място.

При обзавеждането на малки пространства, е добре да обособяваме повърхости, които не се опират в пода. С други думи да използваме в колкото се може по-голяма степен наличното стенно пространство, с цел да освободим пода от предмети. По-добре е поставката за телевизор да е прикрепена към стената, отколкото да го поставим върху шкаф. Все пак може да си позволим едно две ъглови шкафчета, на които да слагаме малки предмети за всекидневни нужди.

Да заложим на вградените елементи
Мебелите трябва да бъдат подбрани така, че погледът ни да може свободно да обхваща цялото помещение. Това ще внесе усещане за повече пространство. Вградени в стената мебели ще ни спестят доста място върху пода. Особено подходящи са такива, които се прибират към стената или в ниша, когато не се използват. По този начин спестяваме хоризонтално пространство. Падащото легло предоставя удобно място за сън през нощта, а през деня помещението е приветлива всекидневна. Същото правило важи и за детската стая с оскъдни размери. Важно е да се възползваме от всяка свободна ниша в малкия дом, така че тя да се превърне във функционална част от помещението – вградените рафтове и ъгловите шкафчета са типичен пример за това.

Подвижни модули и плъзгащи се врати
Удобно и практично е, ако можем да преместим дадена мебел от мястото й, когато вече не се нуждаем от нея. Подвижните модули осигуряват отлична възможност за това. С тяхна помощ може дори и в малкото пространство да си обособим работен офис. Плъзгащите врати са още един незаменим елемент от интериора на малкото жилище. Освен, че са актуален акцент от мебелировката, те спомагат и за спестяване на доста полезна площ. Колкото и невероятно да звучи, е възможно да се конструират цели плъзгащи стени за оптимално организиране на пространството.

Нека има огледала
Огледалата и стъклените панели разпръскват и отразяват част от светлината, като по този начин визуално уголемяват помещенията. Може да се използват и всякакви гланцови или блестящи повърхности, които макар и в по-малка степен ще играят ролята на отразители. Отворената връзка между стаите визуално прави пространството да изглежда по-голямо, така че е добре помещенията да са отворени едно към друго. Ако някоя стена ни се струва ненужна не бива да се колебаем да я премахнем.

Цветовете да са светли
В интериорния дизайн съществува неписан закон, че студените нюанси на цветовете визуално разширяват пространстовто. Това е така, защото тези цветове зрително “отдалечават” предметите и с това създават оптическа илюзия за по-голямо пространство. В хармония с правилото, няма да сгрешим, ако заложим на студени цветове и прозрачни плоскости при обзавеждането. Белият тон се предпочита за основа както за стените, така и за тавана. Вратите на помещенията и дограмите също е добре да са в този цвят. За да добавим нотка топлина в дизайна може да интегрираме нюанси на естествена дървесина. Рустикалните акценти и естествените материи също ще омекотят интериора.

В дома да е светло
Големите прозорци предоставят възможност за навлизане на повече дневна светлина и с това помещенията изглеждат по-уютни и приветливи. Разбира се там, където искаме да запазим личното си пространство може да се монтират плътни щори или да се поставят завеси. Осветителните тела са още един важен елемент – добре е те да са малки и семпли. LED паната и луничките са много удачен избор със своя изящен дизайн и икономичност.

Още съвети за малкия дом

Да избегнем претрупания вид
– трябва да разсъждаваме на принципа “малкото е много”. Не бива да претрупваме обстановката с твърде много мебели и аксесоари. По този начин помещението ще изглежда неподредено и най-вече тясно. Важно е да се съсредоточим върху онези части от интериора, които са от съществено значение за нас и да елиминираме тези, без които можем.

Да не прекаляваме с шарките и десените – за да създадем усещане за спокойна атмосфера е препоръчително да заложим на нюансите от пастелната палитра. Един-два акцента в ярки цветове са допустими, с оглед освежаване на интериора. Наситените цветове и изпъкващите десени натоварват пространството, затова трябва да се използват пестеливо.

Картините може да се комбинират – картините (колкото и малко да са те) могат да се окачат на стените по нестандартен начин или такъв, който да привлича окото. При това не е задължително да харчим средства за много скъпи рамки и разнообразни видове окачване. Обикновените, семпли рамки изглеждат достатъчно добре, ако се групират подходящо. Нека преди всичко обърнем внимание на пейзажите – градски или природни. Важно е да ги подберем и позиционираме така, че тематично да допълват интериора. 

Автор: Румяна Бонева

02
03
04
05
06
07
08
09
10
 
Източник: http://www.ka6tata.com
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions