КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Градски ескизи 338: Още за лъжицата и … ескиз 192

Четвъртък, 26 Януари 2017 00:00
01

Градски ескизи 338

Още за лъжицата и … ескиз 192
 

В обзавеждането на някогашната Висока порта имало голям избор от лъжици. Всякакви, малки и големи, но повечето били великански. Имало и черпаци. Използвали ги, както за маловажни, така и за големи, от особена важност, дела, които везирите решавали.

Знаете продължението, сещате се и за великия везир, който взел лъжицата от ръцете на новия член на Портата, защото се мотал, незнаейки, какво да прави, бръкнал в голямата купа и я подал към отворената му уста, а след това заповеднически му прошепнал – а, сега ти на мен!

И аз изпаднах в подобна ситуация, неук и наивен. Смятах, че повечето чиновници в градските власти са нормални и, че са отминали времената на османците. И от Бургас, и от Русе, и София, дори и тия - от Варна, Пловдив и Стара Загора, Търново и Плевен. Отдавна, не смятам така – бях сгрешил!

Но, не те бяха причината да се забрани ползването на проектите ни, както и всичко, до което се допирах и стремях да постигна!

Други бяха важните - тези, които искаха да заменим, нещо мое, срещу ценно, тяхно. Престижно и високо, според разбиранията им, а след интелигентния ми отказ – ме задраскаха! Историята на семейството ми се повтаряше – в друго време, в друга среда и с други хора, но неудовлетвореното невежество бе, едно и също!

Забраната не беше, заради това, че не съм бил готов да им дам част от спечеленото, още повече, че те искаха всичко, а, заради това, че искаха и нещо, което няма стойност.

Няма привилегия, по-ценна от достойнството ми, за която, съм готов, да го заменя! - им казах, а те ме разбраха и се засегнаха, тъй като предлагаха, възможно най-високото и трудно достижимо, според тях, премълчавайки зависимостите.

По-лошо от това, да продадеш тялото си, е да продадеш името си! - е казал Аристофан.

Забраниха нормалното ми участие в обществото и в професията, заради отказа ми. Просто и демократично - заради това, че не искам да се занимавам с политическа дейност, от която не разбирам нищо и, която органично не уважавам!

Вярно е, че презирам посредствеността на подлеца и доносника, че съм противник на организираната тъпота, на малоумието и неграмотността, на творческата и обикновената клептомания, на интелектуалното и политическото късогледство, на наглостта и гьонсуратлъка - но, това си е мое право и не засяга, абсолютно, никого!

Задраскаха ме, иззели правата на Създателя, сякаш не бяха най-обикновени хора, а богове!

Наложиха неправдата, по навик и стара традиция. Устоях и не пожелах да им послужа за политическа употреба, не се поддадох на изкушението като, кой ли нешмекер като, коя ли не, бързонога и сгъната, буболечка, през изминалите години!?

Обидени, не повярваха, че съществуват и такива, тъй като виждаха навалицата от кандидати. Бяха преценили, че съм подходящ, с фамилната си история и нейното опазено достойнство, с отдадеността ми на работата и лоялното й изпълнение, с ерудицията и човешките качества на контактен, и премерен човек, неламтящ за длъжности и почести.

Благодаря на всички, отговорни фактори и граждани, за високата оценка, но и днес не съжалявам, че не можах да осъществя намерението им - съзнавах, че не бях за тази работа, а исках и да приличам на себе си, а не на високопоставена марионетка. Имах професия и извоювано име, но останах и без нея!

Разбира се, наивно анализирах проблема! Не бях включил в разсъжденията си, отмъстителността на тези, вечно гладни и неумиращи, бивши и настоящи, служители и служби. А, нали, те управляват държавата в безплодното й хибридно състояние!

Добронамерено изпращах писма, след писма, години наред, с предложения до Общинските Съвети и кметските администрации на всички големи градове, да използват проектите, които осигуряват на градовете, неусвоена до момента – безценна и нужна, липсваща и многофункционална земя. А, те не отговаряха. Мълчаха и се спотайваха, доволни, че са изпълнили заповедта и са показали, къде ми е мястото, че нищо не може да стане – без тяхната благословия! Изглежда, по-често мислеха, как да отхвърлят предложението, а не за удобствата на гражданите, нито за богатствата, с които щяха да се сдобият градовете, които, уж управляват! Нейсе, … нали, всички сме пътници!

Ония, достигнали най-високите нива, по стълбата на човешката власт, искаха своето и го имаха! Винаги получават това, което смятат, че им принадлежи, а им принадлежи всичко, в тази клета държава и всичката собственост, на този беден народ! И ума, и душата му!

Продължават и днес. Не пазя правата си – за това, те имат грижа, но и институциите, и адвокатите от далеко, извън тяхната, неумираща и ненаяла се, власт.

От тук нататък, във времето, нещата се изкривиха до неузнаваемост. Безидейните и незнаещите, на които отворих очичките, решиха да използват показаната посока като задълбаха сред подземните нива, на управляваните от тях урбанизирани територии, за да търсят други, подобни и подходящи, върху които, само те, имат власт, защото белязаните проекти са защитени от по-могъщата власт.

Бяха ме надценили, не знаеха, че съм обикновен, но и мислещ човек.

Преди отказа, се огледах, ослушах, чух и видях, че идва влак. Беше присмехът на починалите ми родители, на съученици и приятели, някои от които, макар и бегло, знаеха, що за човек съм. От дете бях отпред, отличник, атлет, виолонист, ученически активист, с когото се сравняваха, добронамереният, към когото се обръщаха с бащиното му име, белязаният, преживял скромно и достойно. Никога не си позволих да се занимавам с политика, нито обсъждах политически решения, взети от други. Не ми бе необходима и работих, увлечен от творческа професия, интелектуално значително над нея!

В Бургас - обявиха концесия, за да изкопаят нивата под площада, около църквата „ Св. св. Кирил и Методий“, а тя взе, че се пропука! Нищо, че градът има, толкова много и чудесни възможности за цялостно решение, които показах и в заявката за третия патент!

В Русе, пък имат две изключителни, сякаш написани, нарисувани места, допиращи се до пешеходната улица в центъра - удобни за паркиране, спорт или развлечения, но току-що прогледналите специалисти и градските власти, се окопаха под старото Доходно здание, изпълнявайки заповедта, … нищо, че им предлагахме места, с около десет пъти по-голям капацитет и без пари от Общината.

В София, непочтени „колеги“ от техническата администрация, използваха част от подземните нива на един училищен двор, който противозаконно и неграмотно осакатиха, но си замълчах, за да могат да се уверят в успеха на кражбата си и да се уверят в смисъла на проектите ни, а и колегията да научи. Ако бях завел дело за кражбата, Съдът безапелационно щеше да накаже крадците на индустриалната и интелектуална собственост, но умишлено замълчах, а, от тук нататък, всяка следваща кражба, на моя интелектуална собственост, ще влиза своевременно в съда, защото всичко си има цена - и малкото ум, и многото разум!

Предложихме проектите, първо на тях – на усмихнатия кмет и на тогавашния шеф на управлението по архитектура и градоустройство. Приеха ги, дори, на експертен съвет. Одобриха ги от КАТ, а след това, промените бяха нанесени и в кадастралния план на централната градска част.

През годините, последователно предлагахме иновацията на, сменящите се Общински съвети, на няколкото кметски администрации, на министерствата на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономическото и финансово, на регионалното и вътрешното, и на МС, за да изградим подземни паркинги и гаражи, плувни басейни и спортни зали в училищата, в които липсват.

А те, като че ли, липсват навсякъде! Представяте ли си - в столицата, на окрадената ни държава, има само три плувни басейна за ученици, от всичките, близо 240 училища, а от останалите около две хиляди и кусур в страната – нито един! Читавите спортни салони са с малко по-добър процент!

Но, властите, които управляват живота на 2,5 милионния град, мълчат и се спотайват, независимо, че съществуват европейски програми като Jessica или европейски банки, които могат и бяха готови да осигурят дългосрочни кредити, за подобни, бавно възвръщаеми, инвестиции, при ниска лихва и основно - за общински обекти от инженерната инфраструктура, извън бюджета на града!

От администрациите искахме – право на строеж, което, никой друг, освен нас, няма правото да ползва, в рамките най-малко на столетие, от днес нататък, заради защитата на индустриалната и интелектуалната ни собственост!

Не искахме финансова подкрепа, нито физически или умствени усилия, а само едно листче, което да защити разума им! За столицата и за другите големи градове, разбира се, убедено, щяхме да следваме интересите на града и гражданите им, защитавани досега, с толкова много ум и всеотдайност, от „избраната администрация и разумните градски съветници“! Но, обидената посредственост не даваше и продължава да не дава! Заради нея, сме и на тоя хал, заради нея и ние ставаме посредствени!

Ще кажете, че не милеят за града, че са тъпи, защото няма подобни хора на Земята, които да не приемат, подобно съблазнително предложение, от десетки милиони евро! И няма да сте прави – нищо не зависи от тях, забранено им е и толкоз! Зависи от другите, от ония, които не виждате и не познавате.

Вероятно знаете, че подземният паркинг, който едва не уби столетната църква, в центъра на крайморския град, ще струва над 3,5 милиона евро и ще е с капацитет от 400 коли.

Но, не вярвам да знаете, че на администрацията на София предложихме да изградим, етапно - паркинги и гаражи за около 12,500 коли, басейни и учебни спортни зали, пунктове за Бърза помощ, дори в сърцето на града, за охранителни, наблюдателни и диспечерски центрове на МВР и БЧК, а кредиторите бяха готови да осигурят кредитна линия, за изграждането им!

Всяка администрация по света се грижи, за избралите я граждани, не само, за да им създаде по-добри условия на живот, повече и по-добри услуги, свързани с ежедневието и съществуването им, а и, за да я изберат отново.

У нас, очевидно, е обратното, тъй като на нея не й пука, нито за гражданите, нито за града! Заради това, между градовете и гражданите им, няма нормална връзка! Сякаш, са си чужди. Едните, се държат като пришълци или временно пребиваващи имигранти, като селяни в големия град, а той ги презира, чувствайки комплексите и пренебрежението им.

Така ще бъде, докато гражданите, не поискат своето и не престанат да плащат заплатите на чиновническата администрация и службите!

Ако ли, пък не – чиновниците ще продължат с изследователските си подземни работи, ще подкопават църкви и други сгради, ще усвояват безпардонно тротоари, пешеходни пространства и паркове, ще цапцаросват обществени средства, с най-различни врътки и магьоснически номера, а гражданите, едва ли някога, ще дочакат нужното!

Сигурно е вярно, че, ако си невеж - си и злопаметен,

а си отмъстителен, защото си обиден на невежеството си!

И нараняваш всички, на които завиждаш!

За да се уверите, дали е вярно - ще трябва да питате тия,

които всичко знаят, всичко могат и са … вечно гладни!

Михаил Петков / преди и след Коледа, 2016 / 2017 г.

 

Градски ескизи 1
Градски ескизи 2
Градски ескизи 3
Градски ескизи 4
Градски ескизи 5
Градски ескизи 6
Градски ескизи 7
Градски ескизи 8
Градски ескизи 9
Градски ескизи 10
Градски ескизи 11
Градски ескизи 12
Градски ескизи 13
Градски ескизи 14
Градски ескизи 15
Градски ескизи 16
Градски ескизи 17
Градски ескизи 18
Градски ескизи 19
Градски ескизи 20
Градски ескизи 21: Живот в паралелни светове
Градски езкизи 22: София и бъдещето й
Градски ескизи 23: Сладък живот
Градски ескизи 24: Време, пространство, семки
Градски ескизи 25: Още за конкурса
Градски ескизи 26: Търсене на смисъл в безмислени събития

Градски ескизи 27: Чадърът
Градски ескизи 28: Балон
Градски ескизи 29: Сън
Градски ескизи 30: Мъжки род
Градски ескизи 31: Камъчета
Градски ескизи 32: Боксьори
Градски ескизи 33: Какъв свят!
Градски ескизи 34: Нищо не е по-неясно от погрешното и сбърканото .../ Бодлер
Градски ескизи 35
Градски ескизи 36. Конкретика.
Градски ескизи 37. Градът и градската кухня /да се чете преди обед/
Градски ескизи 38. За едно шадраванче ли само става думa?
радски ескизи 39: Стига!
Градски ескизи 40: Южен парк
Градски ескизи 41: Апраксия в гробна тишина
Градски ескизи 42: Без песен
Градски ескизи 43: Градът и движенията в него

Градски ескизи 44: Престиж
Градски ескизи 45: Размисли за интелигентността 1
Градски ескизи 46: Размисли за интелигентността 2
Градски ескизи 47: Размисли за интелигентността 3
Градски ескизи 48: Размисли за интелигентността 4
Градски ескизи 49: Размисли за интелигентността 5
Градски ескизи 50: Размисли за интелигентността 6
Градски ескизи 51: Размисли за интелигентността 7
Градски ескизи 52: Kняжеската градина
радски ескизи 53: Политическите паметници
Градски ескизи 54: Размисли за интелигентността 8
Градски ескизи 55: С паркоустройство не се прави градоустройство!
Градски ескизи 56: Размисли за интелигентността 9
Градски ескизи 57
Градски ескизи 58
Градски ескизи 59: Творци на истории и приказки
Градски ескизи 60: Хармония
Градски ескизи 61: Въобръжение
Градски ескизи 62. Времена, хора, градове 1
Градски ескизи 63. Времена, хора, градове 2
Градски ескизи 64. Времена, хора, градове 3
Градски ескизи 65. Страх 1
Градски ескизи 66. Страх 2
Градски ескизи 67. Страх 3
Градски ескизи 68. Паметта на града.
Градски ескизи 69. Многообразие на видовете 1
Градски ескизи 70. Многообразие на видовете 2
Градски ескизи 71. Многообразие на видовете 3
Градски ескизи 72. Многообразие на видовете 4
Градски ескизи 73. Многообразие на видовете. Преображение 1
Градски ескизи 74. Преображение 2
Градски ескизи 75. Преображение 3
Градски ескизи 76. Преображение 4
Градски ескизи 77: Галилея
Градски ескизи 78: И няма край
Градски ескизи 79: Творци на бъдеще
Градски ескизи 80: Писмо до СОС и Кмета на София
Градски ескизи 81: Вкусът на детството
Градски ескизи 82: Въплъщение
Градски ескизи 83: Гладът на града
Градски ескизи 84: Лудостта на града
Градски ескизи 85: Лъжлив и измамен град
Градски ескизи 86: Защо? (1)
Градски ескизи 87: Защо? (2)
Градски ескизи 88: Защо? (3)
Градски ескизи 89: Защо? (4)
Градски ескизи 90: Защо? (5)
Градски ескизи 91: Размисли за трансмутацията
Градски ескизи 92. Страх 4
Градски ескизи 93: Сънят на града
Градски ескизи 94: Светлина и сянка
Градски ескизи 95: Злото на урбанизирания човек
Градски ескизи 96: Без шанс
Градски ескизи 97: Спомени
Градски ескизи 98: Интуитивни мисли
Градски ескизи 99: Маски
Градски ескизи 100: Южен парк 2
Градски ескизи 101: Гербът на банката
Градски ескизи 102: Човек и буболечка
Градски ескизи 103: Maщабът на града 3
Градски ескизи 104: Maщабът на града 4
Градски ескизи 105: Политически паметници 2
Градски ескизи 106: Наследство
Градски ескизи 107: Величие
Градски ескизи 108: Истина ли е?
Градски ескизи 109: Власт и Обич
Градски ескизи 110: Наслада и Утре
Градски ескизи 111: Колко много
Градски ескизи 112: Колко много 2
Градски ескизи 113: Цивилизацията на Европa 1
Градски ескизи 114: Цивилизацията на Европa 2
Градски ескизи 115: Цивилизацията на Европa 3
Градски ескизи 116: Заразата на самохвалството 1
Градски ескизи 117: Цивилизацията на Европa 4
Градски ескизи 118: Sofiasko
Градски ескизи 119: Дар от съдбата
Градски ескизи 120: Деца и внуци
Градски ескизи 121: Обединението не прави силата!
Градски ескизи 122: Мир
Градски ескизи 123: И аз
Градски ескизи 124: Заразата на самохвалството 2
Градски ескизи 125: Живот в града
Градски ескизи 126: Инерция
Градски ескизи 127: Преселения
Градски ескизи 128: Още за ЦГЧ
Градски ескизи 129: Бъдещето на градовете
Градски ескизи 130: Страх 5
Градски ескизи 131: Страх 6
Градски ескизи 132: Страх 7
Градски ескизи 133: Размисли за града и архитектурата 1
Градски ескизи 134: Размисли за града и архитектурата 2
Градски ескизи 135: Размисли за града и архитектурата 3
Градски ескизи 136: Размисли за града и архитектурата 4
Градски ескизи 137: Размисли за града и архитектурата 5
Градски ескизи 138: Водата на града
Градски ескизи 139: Kражбата на Божия служител
Градски ескизи 140: Чалга в градската архитектура
Градски ескизи 141: Някой ме закриляше
Градски ескизи 142: Напуши ме смях
радски ескизи 143: Tворчеството на човека
Градски ескизи 144: Колко много 3
Градски ескизи 145: Колко много 4
Градски ескизи 146: Aсансьор
Градски ескизи 147: Градска бъркотия
Градски ескизи 148: Канибали... или ескиз за непочтеността
Градски ескизи 149: Черно и бяло
Градски ескизи 150: Сурикати
Градски ескизи 151: Глобализация
Градски ескизи 152: Политически паметници 3
Градски ескизи 153: За хората и обществото – от вчера и днес
Градски ескизи 154: Лидери
Градски ескизи 155: Кой е творецът?
Градски ескизи 156: Семки и бонбонки
Градски ескизи 157: R.I.P. Тери Пратчет
Градски ескизи 158: Проклет да си!
Градски ескизи 159: Гнусливи сравнения
Градски ескизи 160: Затъмнение
Градски ескизи 161:Скици
Градски ескизи 162: Oбяснение, но не в любов
Градски ескизи 163: Колко много 5
Градски ескизи 164: Скици 2
Градски ескизи 165: Честито
Градски ескизи 166: Задушница
Градски ескизи 167: Наглост
Градски ескизи 168: Легенди 1
Градски ескизи 169: Легенди 2
Градски ескизи 170: Легенди 3
Градски ескизи 171: Скица за арх. Сава Бобчев
Градски ескизи 172: Колко много 6
Градски ескизи 173: Колко много 7
Градски ескизи 174: Колко много 8
Градски ескизи 175: Колко много 9
Градски ескизи 176: Градоустройството на София - 1
Градски ескизи 177: Градоустройството на София - 2
Градски ескизи 178: Градоустройството на София - 3
Градски ескизи 179: Услугата
Градски ескизи 180: Проект “Долен Дунав - Рейн” - Европейска интеграция
Градски ескизи 181: Архитект Кирил Бойчев
Градски ескизи 182: In memoriam, in honorem
Градски ескизи 183: Спомени 2
Градски ескизи 184: Вината на Сара
Градски ескизи 185: Скици 3
Градски ескизи 186: Ние с живота
Градски ескизи 187: Забележки към Създателя
Градски ескизи 188: Форма
Градски ескизи 189: Скици 4
Градски ескизи 191: Красота
Градски ескизи 192: Желание
Градски ескизи 193: Сенки
Градски ескизи 194: Сенчестите хора
Градски ескизи 195: Красота 2
Градски ескизи 196: Изгревът
Градски ескизи 197: Скици 5
Градски ескизи 198: Човек и пространство
Градски ескизи 199: Звуци в ухото
Градски ескизи 200: Мармалад
Градски ескизи 201: Изисквания за приличие
Градски ескизи 202: Урбанистични перспективи
Градски ескизи 203: Шести септември!
Градски ескизи 204: Възпитание на вкус
Градски ескизи 205: Гениалност
Градски ескизи 206: Копай тук!
Градски ескизи 207: Отново за София
Градски ескизи 208: В този град Ловеч...
Градски ескизи 209: Изборът
Градски ескизи 210: Да не ви дреме!
Градски ескизи 211: Експериментът
Градски ескизи 212: Решение
Градски ескизи 213: Обич
Градски ескизи 214: Архитект ли е, не ми го хвали!
Градски ескизи 215: В страната на чудесата*
Градски ескизи 216: Ако...
Градски ескизи 217: Фантастични илюзии
Градски ескизи 218: Ценности
Градски ескизи 219: Окрадена Сердика, обрулена София!
Градски ескизи 220: Празни съдове
Градски ескизи 221: Ексхибиционизъм 1
Градски ескизи 222: Ексхибиционизъм 2
Градски ескизи 223: Деградация или глобализация?
Градски ескизи 224: Преображение 5
Градски ескизи 225: Уфологичен проект
Градски ескизи 226: Уфологичен проект 2
Градски ескизи 227: Вяра и…невяра 1
Градски ескизи 228: Вяра и…невяра 2
Градски ескизи 229: А сега, накъде?
Градски ескизи 230: Клише
Градски ескизи 231: Казах го преди време
Градски ескизи 232: Отново за София 2
Градски ескизи 233: Отново за София 3
Градски ескизи 234: Отново за София 4
Градски ескизи 235: Преображение 6
Градски ескизи 236: Безусловна подкрепа!
Градски ескизи 237: Вяра и…невяра 3
Градски ескизи 238: Поглед към човека и мястото, в което живее
Градски ескизи 239: Гражданинът
Градски ескизи 240: Селянинът
Градски ескизи 241: Бих живял ...
Градски ескизи 242: Сграда на годината
Градски ескизи 243: Кръговрати
Градски ескизи 244: Бялата брада
Градски ескизи 245: Все някой, някога ще вдене!
Градски ескизи 246: Хора и богове
Градски ескизи 247: Пластелини или странностите човешки
Градски ескизи 248: Под един покрив
Градски ескизи 249: Искам
Градски ескизи 250: Скици 6
Градски ескизи 251: Скици 7
Градски ескизи 252: Проект "Раковски"
Градски ескизи 253: Заедно и подчинени
Градски ескизи 254: Под един покрив 2 - Етноси
Градски ескизи 255: Искам 2
Градски ескизи 256: Кристо
Градски ескизи 257: Водата
Градски ескизи 258: Запек
Градски ескизи 259: Мислим ли и….. ако да, какво правим?
Градски ескизи 260: С.Е.М.!!
Градски ескизи 261: С.Е.М. 2!!
Градски ескизи 262: Красота и ум
Градски ескизи 263: Блато
Градски ескизи 264: Красота и ум 2
Градски ескизи 265: Грозно, по-грозно …… малоумно!
Градски ескизи 266: Глупост
Градски ескизи 267: От незнание ли, от глупост ли ...
Градски ескизи 268: Смяна
Градски ескизи 269: Пророци
Градски ескизи 270: Участвай в битката, стани победител!
Градски ескизи 271: Разочарование
Градски ескизи 272: Метафора
Градски ескизи 273: Неочаквана еманципация
Градски ескизи 274: Симеон Антипа
Градски ескизи 275: Зависимост и хибридация
Градски ескизи 276: Зависимост и хибридация 2
Градски ескизи 277: Зависимост и хибридация 3
Градски ескизи 278: Самочувствие
Градски ескизи 279: Бързо и бавно
Градски ескизи 280: Вчера и днес
Градски ескизи 281: Приказен град 1...или легенди под моста над Осъм
Градски ескизи 282: Приказен град 2
Градски ескизи 283: Приказен град 3 - София
Градски ескизи 284: Приказен град 4 - Ловеч
Градски ескизи 285: Има и още … ориентири за бъдещето
Градски ескизи 286: Утре 1 - Война на расите
Градски ескизи 287: Утре 2 - Война на расите
Градски ескизи 288: Утре 3 - Война на расите
Градски ескизи 289: От утре 4
Градски ескизи 290: От утре 5
Градски ескизи 291: От утре 6
Градски ескизи 292: От утре 7
Градски ескизи 293: Раждането на боговете
Градски ескизи 294: На Пловдив му изгоря културата!
Градски ескизи 295: Развитие
Градски ескизи 296: Боза, бозааа-а-а-а-а, пийте боза!
Градски ескизи 297: Обикновени, семпли, невзрачни
Градски ескизи 298: Призив
Градски ескизи 299: Пълна липса
Градски ескизи 300: Всякога – и вчера, и днес!
Градски ескизи 301: Самочувствие и възпитание
Градски ескизи 302: На опашка
Градски ескизи 303: От изключително значение
Градски ескизи 304: Градски движения 2
Градски ескизи 305: Проекти за бъдещето
Градски ескизи 306: Пълна липса 2
Градски ескизи 307: Пълна липса 3
Градски ескизи 308: Разлики и сравнения 1
Градски ескизи 309: Разлики и сравнения 2
Градски ескизи 310: Разлики и сравнения 3
Градски ескизи 311: Заедно
Градски ескизи 312: Нищо ново
Градски ескизи 313: Намерено незнание
Градски ескизи 314: С надежда
Градски ескизи 315: Лунна светлина 1
Градски ескизи 316: Лунна светлина 2
Градски ескизи 317: Лунна светлина 3
Градски ескизи 318: Лунна светлина 4
Градски ескизи 319: Лунна светлина 5
Градски ескизи 320: Лунна светлина 6
Градски ескизи 321: Урбанистични промени 1
Градски ескизи 322: Малко преди Коледа 2016 | 1
Градски ескизи 323: Малко преди Коледа 2016 | 2
Градски ескизи 324: Урбанистични промени 2
Градски ескизи 325: Урбанистични промени 3
Градски ескизи 326: Бъдещето на Балканите 1
Градски ескизи 327: Отново за НОВА териториално устройствена схема на РБ
Градски ескизи 328: НЕ свързани мисли 1
Градски ескизи 329: НЕ свързани мисли 2
Градски ескизи 330: НЕ свързани мисли 3
Градски ескизи 331: НЕ свързани мисли 4
Градски ескизи 332: НЕ свързани мисли 5
Градски ескизи 333: НЕ свързани мисли 6
Градски ескизи 334: НЕ свързани мисли 7
Градски ескизи 335: НЕ свързани мисли 8
Градски ескизи 336: НЕ свързани мисли 9

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions