КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Къща, събудена в съня

Сряда, 25 Януари 2017 00:00

Всяка една мечта има нужда от време, за да узрее.

01

Архитектура: Архитектурно студио "Миодизайн" ООД,
Проектант: арх. Мария Давчева, арх. Костадин Малинов
Местопложение: с.  Балдево, Западни Родопи
Фотограф: Мiodesign и Венцислав Петров

Едно от най-важните и значими събития в живота на човек е съграждането на неговия дом. Емоциите, свързани с този момент, оставят дълбока следа, но не само в съзнанието на притежателите на дома, а и на хората, благодарение на които заветната мечта се превръща в реалност. Няма как да бъде друго.
От друга страна, не е особено присъщо да се отделя специално внимание на чисто човешкия елемент, част от взаимовръзката архитект-възложител, въпреки, че тя е фундаментална и всеопределяща.
Какво се случва, когато целият този процес излиза от рамките на монотонната фактология и е белязан от символика, дори навлиза в дебрите на неосъзнатото, поражда се в съня.

С историята на едно такова необичайно сътворение на мечтания дом ще Ви срещнем днес.

Понякога сънят подсказва копнежа на душата - „Сънувах, че правя хляб и така започна всичко". Това са думите на човека, поискал домът на семейството му да се издигне на място, където той, следвайки порива на посланието от съня си, преди 17 години изпича своя първи хляб. А мястото, само по себе си е повече от символично - далеч в полите на западните Родопи, в малкото селце Балдево, до бялата селска църква, където изоставеният супермаркет все още пази младежкия спомен от изградената от него пещ и аромата на първия, собственоръчно произведен хляб. Тази емоция се запазва там, на мястото, но и в душата на момчето - мъжът, който след години ще пожелае да свие семейното си гнездо точно тук, на мястото на старата фурна, същата емоция, която "заразява" и архитектите ...

Не само предисторията, нито единствено магията на мястото, крехката детска мечта или съновният миг, цялата тази съвкупност не може да остави равнодушно човешкото същество. Архитектите се потапят, заедно с цялата си енергия, с цялата си обич и уважение към миналото и светинята, част от прилежаща среда. Подходът им е смел, но и дълбоко проникновен. Те излизат от рамката на лесното - модерната интерпретация по съществуващия силует на супермаркета. От него остава еднинствено контура - вместват се в същия обем. И оттам насетне въображението им обрисува категоричните щрихи на новия дом - семпли, прави форми, естествено подплътени от натуралните контрасти на камък, дърво и патина.

Камъкът - местен, масивен и истински, изконната връзка на хората със земята. Дървото - естествено и топло, обработено единствено с масла, в очакване времето да остави своя отпечатък.
Патината – синьо-зелената патина, бележи връзката с миналото, и всички ценности, които то носи, и не само - на фона на естествено присъщите тоналности от камъка и дървото,тюркоазената вметка е и знакът на символиката. Стилизирани стволове на дървета, "разсичат" патината, върху входната фасада. Откриваме техния щрих и в интериора, фасадата, оградата, символичен реверанс към местността - величествените Пирин и Родопи.
В пълна хармония с обемната рамка на сградата и нейната стилистика, вътрешното пространство резонира със завладяващи, ненатрапчиви контрасти от цветове и текстури. Логиката е непосредствена, пространството е овладяно с невероятна лекота, функциите са разгърнати умело, без да бъдат категорично изолирани. Обособяването на отделните помещения е постигнато с минимални разграничения, връзката е жива, сплотяваща.

На първото ниво са разположени дневната зона и помещенията за сън. Фокусен център е двустранно отворената камина - сюжетната линия, около която стартира цялото приключение - старата пещ, първият хляб ...
В сутерена са организирано мини семейно СПА и енотека. Материалите от фасадата преминават и в интериора. Характерът на грубите повърхности е подчетан от лъскави пана, които служат за подвижни стени-паравани. Доминират естествените материали, цялостната декорация е подчинена на връзката с природата, но така както я вижда и усеща съвременният човек. 

Цялостната концепция за къщата лежи именно на непреходните ценности, местните традиции в градежа, но през погледа на постигнатото днес технологично развитие. Така естествената визия е подплатена със съвременна рационалност.  Вентилируемата фасада подсигурява целогодишен комфорт в къщата, с минимална необходимост от климатизация. Разумният подход и по отношение на ориентацията на помещенията, както и при размера на отворите по фасадата спрямо посоките на света и слънцегреенето в различните сезон, също се отблагодарява ежедневно. "Невидимо" удобство осигурява естествената вентилация, постигната посредством съобразената конфигурация на диаметрално разположените прозорци.
Зелените площи около къщата са в негласен унисон с общата концепция. Декоративният ефект е постигнат чрез съчетаване на различни текстури от листно-декоративни растения. Финалният резултат - готовата къща, материалното свидетелство на преживените емоции, датиращи от далечното детство до днешния ден ...

Целият този извървян път бележи всички участници - собственици и архитекти не само съпреживяват метаморфозата, тя се отразява в тях. Запустелият супермаркет, забравената фурна и почти немислимото израстване до съвременнен дом. Пред вас е историята не просто на една новопостроена къща, това е историята на изграденото доверие, от преживения шок, че къщата няма да има четирискатен покрив до съвместяването на традиционната каменна зидария с HPL системата, до днес, когато собствениците обичат и се радват на този свой нетрадиционно традиционен дом."Да смесиш различни езици не е въпрос само на архитектурна дързост, а и на зрялост на инвеститора".Оставяме преродения символ на старата фурна в новия дом, където винаги ще ни посрещнат с широка усмивка и думите: "Сънувах, че правя хляб и така започна всичко".Строителни  работи
Вентилируема фасада:Trespa, Metеоn, Natural NM03 Corroded Green, 6mm  и Trespa, Metеоn, Wood decor NW22 Slate Wood, 6mm
Дограма: REHAU
Каменни облицовки: Айрула Мутишев

Отопление: Камина Piazzetta
Арт про
АртПро предлага цялостни индивидуални решения за: Камини, печки, дизайнерски камини, газови камини, барбекюта и пещи, котли на пелети, системи за отопление.

Интериор
Мебели - Крео декор, София 

Мека мебел - 
Димела Дизайн
, София
Димела дизайн е специализирана в производството на мека мебел по индивидуален проект. В каталога и на сайта на фирмата са представени стандартните ни модели - дивани, кресла, спални, декоративни пана и други идеи-вдъхновения за улеснение на нашите клиенти и възложители. Фирмата е предпочитан партньор по отношение на реализиране на идеи за аранжиране на пространството, индивидуалния подход към всеки клиент, високото качество на продукцията и конкурентни цени. Консултациите за функционалното претворяване на интериора, проектиране, гъвкавост при изпълнение на нестандартни идеи, избор от многообразието от качествени материали, механизми и материи, производството и кратки срокове на доставка и монтаж е в основата на успешното ни партньорство!
 
Текстил и тапети - Велекс инк, София
Тапетите - внос от Англия, изработени на хартиена основа умело се съчетават с естественото излъчване на дървото и камъка. С абстрактни фигури в пастелни тонове, те не натоварват интериора, а вертикалното райе на едната стена издължава пространството във височина и създава илюзия за простор.
Пердетата и завесите в дома предават ненатрапваща се елегантност на помещенията. Плътни завеси от blackout в спалнята, които не пропускат светлина, осигуряват комфорта на съня. Тънките пердета са от естествена материя (лен и памук) с намачкани ефекти и по-натурална текстура. Изборът на  пясъчни, топли, неутрални  цветове създава мечтаното място за релакс, изпълнено със спокойствие и комфорт.СПА (сауна, парна баня, душ, ледарка) - Арт про, София
АртПро предлага цялостни индивидуални решения за: Басейни, спа басейни, био-басейни, изкуствени езера. Спа и уелнес: спа комплекси, сауни, парни бани, джакузи, ледени кабини, солни стаи.
Продуктите ни покриват дизайнерския, луксозния и стандартния клас.Мокет - Домко, София
Фирма Домко предлага огромно разнообразие от мокети, както за дома, така и за търговски обекти – хотели, офиси, банки, кина, ресторанти, казина и др.
Мокетите варират по всевъзможни начини – от състав, структура и клас до цвят, шарка и десен. Ще Ви предложим различни дизайни, структури и типове – шаги, рязан косъм, букле, велур, иглонабити, тъкани. Всички тези параметри ще окажат влияние не само върху вида и експлоатационните качества на мокета, но и върху бюджета Ви.
Нашите консултанти ще Ви предложат оптимално решение за Вашите нужди – независимо дали Ви е необходима най-добрата цена или високо качество, уникален дизайн и невероятни цветове.

  

Автор: Весела Маркова

02
03
04
05
06
07
08
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
 
Източник: http://www.ka6tata.com
 
Copyright © 2023 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions