КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Какво очаква браншът от 2017-та?

Петък, 20 Януари 2017 00:00
01
Арх. Борислав Богданов, РК на КАБ – София:
Стартираме с положителна нагласа

Не мога да обобщавам настроенията на колегите в бранша и очакванията за 2017-а, но за себе си и екипа, за обкръжението около мен мога да споделя, че сме с положителна нагласа. Имам добри очаквания за започващата година. Очертават се редица проекти, има, разбира се, и професионални предизвикателства. За някои от тях мисля, че е още рано да говоря, но предстоят. Има и проекти, по които работим и има развитие, и мога да споделя. Приятно ми е, че са в сферата на образователната инфраструктура. Става дума за 28-о училище в „Красна поляна” в София. Там проектираме едно разширение, но то цялостно ще промени облика, ще бъде многофункционално и ще доразвие съществуващата материална база. Друг акцент е работата ни по проекта на частна гимназия „Меридиан 22“ в столицата. Там ще се случи нещо много модерно, проектираме учебна база, допълнителни зали, плувен басейн, корпус за общежитие… Ще се получи наистина добре.

Арх. Радко Тодоров, РК на КАБ – Пловдив:
Да имаме повече предизвикателства

Изпратихме една успешна година и съм с надежда, че новата ще е още по-добра и ползотворна. В личен план искам да е изпълнена с чудеса и добрини за всички хора. Нека запазим положителната енергия от празниците колкото може по-дълго.
В професионален аспект очаквам 2017-а да е тежка откъм работа. Тежка го казвам в положителен смисъл – с колкото се може повече и по-стойностни проекти за всички колеги. Да имаме от всичко – от проекти за жилищни кооперации до нещо, което до момента не ни се е отваряла възможност да проектираме.
Аз лично свързвам започващата година с един важен за мен проект в Дубай. Очаквам да завършим 5-звезден хотел там. Проектирал съм и други неща в емирството, но това е нещо мащабно. Иначе на нашите географски ширини също има проекти, които са значими и трябва да бъде финализирана работата по тях. Като например – заводът на Осрам край Пловдив и други няколко обекта край него. Изобщо настроен съм за сериозна, здрава работа. Дано имам достатъчно време да успея да свърша всичко, което съм планирал, по начина, по който ми се иска.

Арх. Десислава Димитрова, РК на КАБ – София-област:

При силна организация нещата се случват много по-лесно

През новата година си пожелавам на първо място разбирателство между колегите, между възложителите и проектантите. Да има коректност и удовлетвореност, защото, когато помежду си сме лоялни и работим качествено, то и творческите резултати ще бъдат налице. Годината, която изпратихме, беше успешна за КАБ. Възлагаме много надежди на новото ръководство и промените, с които се захванаха да правят. Това е една стъпка, която всички чакахме толкова години. Вече са факт първите положителни резултати от действията на управленския екип и мисля, че камарата вече направи първия скок нагоре. Вече всичко е много по-достъпно и прозрачно, има публичност, дава се възможност на редовите членове активно да участват в работата на организацията. Срещите на Управителния съвет вече са достъпни онлайн, нещо, което досега не е правено никога. Всеки може да проследи на живо дискусиите и да види какви решения се вземат. Това е иновативна стъпка в управлението на колегията. Моите емоции наистина са свързани с промените, които се случват в камарата, защото те определят и решават проблемите ни както в професията, така и в личен план. Когато има силна организация, която може да застане зад гърба на всеки проектант, тогава нещата много по-лесно се случват.

Арх. Александър Наумов, РК на КАБ – София-област:

Не се плашим от политически сътресения

Надявам се през тази година да имаме поне толкова работа, колкото имахме през миналата. Според мен 2016-а беше силна година и очаквам тази положителна тенденция да се запази. Мисля, че хората от бранша вече са се сработили доста добре и не се плашат от политическите сътресения в страната. По-скоро, ако очакваме някакви проблеми, то те са от административен характер, като например одобрение на проектите от страна на общината. След смяната на главния архитект на столицата малко се поразбъркаха нещата, позагуби се йерархичната структура и вече много трудно се вземат решения и се поемат отговорности, а това рефлектира върху нашата работа. Много се надявам ситуацията да е временна, защото, ако продължи така, ще се акумулира доста отрицателна енергия, която няма да доведе до нищо хубаво.

През последните години професията ни от творческа се превърна в управленска, което е свързано с много нерви и ненужен стрес.

Затова си пожелавам най-напред да сме здрави и по-малко да се ядосваме.

Арх. Любомир Дамянов, председател на РК на КАБ – Монтана:

Иска ни се повече работа по европейски проекти

Изпратихме една година, в която нямахме много работа. Но за съжаление се очертава и през 2017 г. да е така в района на Монтана. 30 са членовете на Регионалната ни колегия и е добре, че има добронамереност, уважение между нас. Организационни проблеми нямаме.
Очаквам и през 2017 г. основно работата да е свързана с изграждането на земеделски складове и преработвателни цехове, жилищни сгради, преустройства, ремонтни работи… Но като цяло не зная в района да предстои изграждането на големи обекти. Ще се продължи и с изготвянето на подробни устройствени планове, което започна през миналата година.
На колегите искам да пожелая през новата година здраве и повече работа по европейски и общински проекти! Наблюденията ми са, че много от тези проекти не стигат пряко до нас, местните архитекти. Има едно пренебрежително отношение от страна на администрацията, което не знам на какво се дължи. Те търсят и включват в проектните екипи едни и същи хора. Може би защото смятат, че са по-подготвени и имат повече познания по материята, контакти… А ние пък познаваме по-добре местните особености. Нека има работа и здраве, другото ще се нареди!

 
Източник: http://stroitelstvoimoti.com
 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions