КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

“Кръговата къща“: най-модерната сграда за многократна употреба

Вторник, 17 Януари 2017 00:00

Една сграда, проектирана и изработена изцяло от компоненти за многократна употреба, остави своя отпечатък в развитието на строителството тази година. Това е „Кръговата къща“ – но не защото е кръгла, а защото е дом от компоненти за многократна употреба, който показва как моделът на кръговата икономика можем да се приложи в архитектурната среда. Къщата бе показана в рамките на Лондонския фестивал на дизайна през септември.

01
Разработен от Arup, Frener & Reifer, BAM Construction и The Built Environment Trust, прототипът има за цел да проучи как строителната индустрия може да работи в посока нулеви строителни отпадъци. Обикновено строителната индустрия работи по линейния модел „изграждане – използване – изхвърляне“. За разлика от този подход обаче „Кръговата къща“ е проектирана така, че всички елементи да могат да бъдат разглобени и използвани повторно.

Този прототип в пълен мащаб е интелигентно проектиран и конструиран с материали, които могат да бъдат разглобени с минимално увреждане, за да може всеки компонент да запази своята стойност. Благодарение на дигиталните технологии всеки елемент има своя цифров етикет (‘таг“) – всичко от дограмата до отделните крепежни елементи има с уникален QR код, съдържащ информация, която позволява елементът да се използва повторно.

02
Всички данни, събрани от сградата, могат да се видят с помощта на сградно-информационен модел (BIM). Тази виртуална “база данни на материалите“ превръща проекта в отличен пример за това как да се проектира и строи с помощта на принципите на кръговата икономика.

“Кръговата къща“, заедно с наскоро стартираното проучване на Arup “Кръговата икономика в архитектурната среда”, има за цел да ускори прехода към кръгова икономика в стоителството.

“Малцина са се опитали да приложат принципите на кръговата икономика в архитектурната среда”, казва Стюарт Смит, директор на Arup. „С участието си в този експеримент нашата цел е да изпробваме дали този подход може да бъде масово възприет. “Кръговата къща“ показва, че чрез сътрудничество и чрез силата на цифровите технологии ние можем да проектираме сгради, в които материалите могат да бъдат повторно използвани. Като индустрия ние трябва да се стремим към премахване на отпадъците и проектиране за повторна употреба”.

03
04
05
 

Снимки: Arup Lightlab

Източник: https://greentech.bg/

 
Copyright © 2024 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions