КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Купа на покрива събира дъждовната вода

Петък, 13 Януари 2017 00:00
01

Не всички места по света имат удоволствието да се радват на снежна зима или дъждовна пролет, даже напротив, много кътчета от нашия свят са оставени на суша, която измъчва всичко живо. Иранската фирма BMDesign Studios има специално отношение към този проблем и предлага архитектурно решение, което да помогне при събирането на вода. Комапнията е проектирала покриви, които са с формата на купи, чиято цел е да събират дъждовната вода.

Тези специални покриви са проектирани изключително и само за сухите райони на Земята, където събирането на вода е наистина предизвикателство. Покривната система е предназначена не само за събиране на вода, а и като естествен изолатор на къщите. Така освен с вода, семействата живеещи в тези сгради, получават и допълнителна екстра – хладен покрив. Естественото охлаждане не се получава само от сянката, която прави купата, а и от течението на въздуха, проникващо между двете части на покрива.

Купите са с формата на фуния, за да може всяка капка вода да се стича към едно централно място, от където да се стича в специално предназначени резервоари. Самите резервоари са поставени между стените на сградите и така също спомагат за охлаждането на постройката отвътре. С тази система архитектите се надяват да успяват да събират по 28 кубични метра вода за всеки 923 квадратни метра покривна площ.
Визията на иранското студио обаче надхвърля простото събиране на вода, цялостния дизайн на сградите е проектиран с цел максимално охлаждане на постройките чрез естествени сили като вятъра и водата. Къщите ще бъдат организирани около един център, така че да има циркулация на вода и усещане за общност.
02
03
04
05
06
07
08
09
 
Изтоник: http://1kam1.com/
 
Copyright © 2023 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions