КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Първата българска архитектурната изложба в Рим

Четвъртък, 19 Ноември 2015 13:16
10 години Камара на архитектите в България – новото начало“

През периода 26.октомври – 5.ноември в Рим се състоя изложба на проекти и реализации на членове на Камарата на архитектите в България. Тя бе организирана от Регионална колегия София-град, опълномощена да представлява Камарата на архитектите в България в отношенията с Ордена на архитектите на Рим. Отношенията между браншови организации от двете столици започват с протокол за сътрудничество, подписан през 2008 година. Следва пауза, нарушена през 2011година, когато активните археологически разкопки в района на метростанция „Сердика“ раздвижиха обществения интерес към експонирането на находките и включването им в съвременната градска структура. Опитът на римските архитекти и реставратори, техния авторитет и отдалеченост от разгорещените страсти бяха представени в международната конференция „Археология и инфраструктурни проекти“. Последваха презентации, лекциии и пътуваща изложба, но винаги от италианска страна.

През 2014 година Архитектурна колегия София-град започна подготовка на събитие, с което да се обърне тенденцията и да се представят в Рим проектиращите български архитекти. Избраната форма бе изложба на реализации и проекти в периода след учредяването със специален закон на Камарата на архитектите. Тези години бяха много разнообразни – от период на строителен бум, до финансова криза, продължаваща вече в рецесия за цялата икономика. Последствията за урбанизираната среда са разнопосочни.

7 MONITOR P1077
Изискването за участие бе редовно членство на авторите в Камарата на архитектите в България, като комисия с председател проф.арх.Евлоги Цветков направи подбор. Резултатът е изложба „10 ГОДИНИ КАМАРА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ – НОВОТО НАЧАЛО“ в „Дома на архитектурата“ - седалището на Ордена на архитектите на Рим. Експозицията от 30 табла на архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти бе изложена на първия етаж на сградата, известна и като „Акуарио Романо“ – впечатляваща зална сграда в археологическо обкръжение, построена в периода, когато Рим се оформя като столица на обединена Италия.
5 monitor p
6 monitor p

Изложбата бе открита официално от архитект Ливио Саки – председател на Ордена на Архитектите в Рим с представяне на отношенията между двете браншови организации и възможностите за професионално сътрудничество. Председателят на Архитектурна колегия София, арх.Николай Баровски, изложи накратко историята на браншовите организации на архитектите и инженерите в България. Той наблегна на неизползваните възможности за аутсорсинг и подчерта добрите качества на младите колеги в изработването на архитектурни визуализации и анимации. Тази ниша в услугите може да открие възможности за младите архитекти, силно засегнати от икономическото състояние в проектирането. Официален гост на събитието бе консул Тодорова, представител на българската държава. След официалната част кураторът на изложбата арх.Ивайло Владимиров, организаторите от българска страна и пристигналите участници в изложбата, в разговори с посетителите на изложбата допълваха информацията. За дошлите имаше и брошури на италиански език за античната, за средновековната и за съвременната архитектура на София и Едикта на толерантността от Сердика на император Галерий от 311г. В залата се прожектираше въвеждаща презентация за архитектурата на България от арх. Веселина Николова.

В заключение може да се обобщи - факт е първата изложба в чужбина от проекти на членове на Камарата на архитектите в България. Мястото на първата изложба извън страната – Италия, е символ на световната култура. Интернационализацията на професията изисква проактивни действия за излизане от националните рамки. Архитектурна колегия София-град към КАБ успешно организира това в полза на всички членове на Камарата на архитектите в България. Всяка следваща стъпка в тази посока ще е надграждане в по-широк обхват и с по-високо качество.

4
 
Автор: арх. Веселина Николова
 
Copyright © 2019 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions