КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 




feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Комплекс „Акварел Резиденс“ - хармония между сгради и природа
Понеделник, 23 Януари 2017 00:00

Проектът е на архитектурно бюро "Е-АРХ" ООД.

Комплекс „Акварел Резиденс" във Варна се отличава с респект на архитектурата към природата и сантимента на инвеститора да "добави" природа, за да компенсира съществуването на сгради в средата. Композирането на сградите в парцела е с основен приоритет запазването на иглолистните видове и същевременно постигане на уединение с природата и комфорт на обитаването. Всичко е „заимствано" от естествената среда - формообразуването на сградите, цветовото решение (синтезирано от боровата кора), детайлите, вертикалната планировка и допълващото озеленяване. Всъщност това е базата на проектната концепция.

01

Линеарната трактовка на фасадите, постигната с непрекъснатите парапети, допълнително снишава обемите и вписва сградите в гората. Парапетите от перфорирани HPL плочи имат и функцията да „скрият" климатичните машини. И не само това - при осветяване от слънцето перфорацията проектира игра от слънчеви петна върху фасадата, която непрекъснато се променя.

02

Въпреки сложната конфигурация на сградите и голямата денивелация на терена е постигнато много добро функционално решение за етажните разпределения - ортогонални в план жилища, оптимален брой апартаменти на етаж, удобна и добре осветена вертикална комуникация, достатъчна естествена осветеност на помещенията.

03
04
05
06

От съображения за опазване на растителността и естествения терен, обществената функция е разположена в партерни и подземни нива. Тя включва Зона за спорт и релакс - покрит басейн с дължина 15 м., сауна, парна баня, фитнес салон и зала за гимнастика, както и Клуб-бистро за обитателите на комплекса.

07

Бистрото разполага с открити места, разположени в гората. По този начин "резервирането" на площи в парка дава възможност за създаване на две зони за спорт и игра на деца (отделно за различните възрасти), амфитеатър и множество кътове за почивка.

Център на парковата среда е изкуствено създадено езеро с малък водопад и богато озеленяване, чийто „звуков" ефект на ромоляща вода допълва екологичния замисъл на проекта. Характерно е и допълващото озеленяване - редки и ценни дървесни видове и храсти, градинка със зелени подправки и билки, сезонни цветя.

08

За преодоляване на денивелацията на терена отново е ползван „съвет от природата" - с едроразмерни камъни, добити при изпълнението на друг обект на инвеститора. Настилките на алейната мрежа и облицовките на подпорните стени са с естествен необработен камък, има интересни детайли в парапетите и подпорните стени, изпълнени с ритловици, монтирани заедно с кората.

09
Паркирането на автомобили е преобладаващо подземно на две нива под една от сградите, като целият автомобилен поток е изнесен извън зоната на парка. Довеждащата улица, уличното осветление, както и прилежащите към нея паркоместа с характер на обществена инфраструктура е изцяло финансирана и изпълнена от инвеститора.

Конструкцията на сградите е монолитна стоманобетонова, стение са с тухли POROTHERM на Wienerberger. Фасадната топлоизолационна система е със завишени параметри на топлоизолацията. Прозорците са PVC с алуминиева капачка, стъклопакет с ниско емисионни стъкла с инертен газ. Отоплението и охлаждането е решено с мултисплит климатични системи. Осветлението в общите части, парковото и уличното е енергоспестяващо с LED осветители. Изпълнена е шумоизолация на междуетажните плочи. Изпълнени са изискванията за достъпна среда, в т.ч. изискуемият брой жилища за инвалиди, рампи и платформа за инвалиди в обществената зона.

Фасилити мениджмънтът се изпълнява от инвеститорa „PLHome", осигурени са необходимите помещения - портиерна, офис на FM  и домоуправителя, работилница и битовка за персонала. Комплексът е с 24/7 контрол на достъпа и охрана, видеонаблюдение, поддръжка и почистване на общите части и парка.

Постигната е хармония между сгради и природа, формираща средата на живот на хората. В голяма степен „Акварел" покрива изискванията за „зелени сгради" - енергоефективност, влагане на естествени материали, създаване на нови зелени площи, събиране и ползване на дъждовните води, оборотен цикъл на езерото.

"Акварел Резидънс" спечели първо място в категория "ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ" в конкурса "Сграда на годината 2016".  

Източник: buildingoftheyear.bg

чрез http://citybuild.bg




Страница 7 от 952
Copyright © 2018 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions