КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Проектите за Paradise Tower и "Гранд Каньон" се преработват заради проучване на визуалната намеса върху градската среда

Четвъртък, 08 Декември 2016 00:00
01

Снимка: НАГ

Представените преди повече от месец проекти за новия мегакомплекс "Гранд Каньон" в кв. "Младост" 3 и работен устройствен план (РУП) за многофункционалната сграда Paradise Tower , която да обслужва Парадайз център, ще трябва да се преработят. Това реши Общинският експертен съвет по устройство на територията, с председател Главният архитект на София арх. Здравко Здравков.
Основно мотивите за преработката са в предоставяне на изследване за визуалната намеса на сградите и свързаността им с околните сгради и градски пространства, от една страна, и от друга - с необходимостта от проучване на транспортните на натоварвания в съответния район и изработката на комуникационно транспортно изследване за връзката на бъдещото строителство със съществуващата инфраструктура.

По отношение на проект за изменение на план за застрояване (ИПЗ) и РУП на жилищно застрояване с офиси и магазини Paradise Tower, следва да се обоснове височината на сградата, и мотивите за прилагане на писмо №70 -00-1935 от 26.10.2007 г. на МРРБ, с което се допуска отклонение от прилагането на нормите на ЗУТ и ЗУЗСО по отношение на плътността и интензивността на застрояване.
Друга забележка по проекта е, че той не е изработен върху действащия план за регулация и се налага да се коригира и нанесат действащите план за регулация и застрояване (ПРЗ) в контактните територии.
Изискванията по отношение на транспортните връзки са за обосновка на достъпа от граничната улична мрежа за " краен етап".
Планът е във връзка с проект за изграждане на 55 етажна смесена многофункционална сграда с офиси, апартаменти, хотел, търговски обекти, като апартаментите ще са не повече от 40% от площта на сградата в източната част на имота, намиращ се на кръстовището нa бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Черни връх". Първоначалната идея е сградата да е едва 12 етажа.

02
Проектът за комплекса Гранд Каньон се налага да бъде ревизиран по отношение на височината на ниските тела, с етажност 15 и 17 етажа, които закриват гледката към Витоша на кварталите зад тях.
Освен това пространствено не са свързани с основната доминираща висока сграда. Експертите предлагат чрез стъпаловидност, която да свърже композиционно ниските тела с високото да се постигне по-убедително решение за неговото пространствено доминиране.
Достъпността на средата за хора в неравностойно положение също не е проучена и описана в проекта.
Необходимо е де се допълни и баланса на паркоместата за различните подобекти в комплекса.
Водещото при този проект е необходимостта от цялостен транспортно-комуникационен план за влиянието на новият обект върху съществуващата инфраструктура, с отчитане на допълнителните натоварвания по основния булевард "Ал. Малинов" при действащ комплекс.Допълнително се изисква и изследване на трафика в зона вход-изход от съществуващия паркинг на магазин Кауфланд и подходите към подземните паркинги на комплекса.
Сред забележките са недостатъчни паркоместа, апартаменти с изложения в разрез с правилата и общ вход за жилищната, хотелската и обществената част, което също противоречи на изискванията.
Комплексът е с РЗП 80 000 кв. м . Засега само е разчистен терена в столичния кв. Младост 3.
Инвеститорът "Гаранти коза България" предвижда комплекс със 765 апартамента, търговски център с разгъната площ 30 хил. кв.м, луксозна хотелска част, престижна очна клиника, голяма паркова зона с фонтан и водни площи.
След преработката на двата проекта предстои отново обсъждането им от ОЕСУТ.
 
Източник: http://gradat.bg
 
Copyright © 2020 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions