КАБ София´
НОВИНИ | NEWS
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН
ЗА НАС | ABOUT US
РЕГИСТЪР | REGISTER
КАЛКУЛАТОР | CALCULATOR
ДОГОВОРИ | CONTRACTS
ГЛАВНИ АРХИТЕКТИ
КОНТАКТИ | CONTACTS
ВРЪЗКИ | LINKS
 
feed-image RSS FEED
Банер
КАБ София
Регистр. номер в КАБ:
Парола:
Забравена парола? Инструкция

Ехо от третия "сезон" на Общото събрание на КАБ

Петък, 02 Декември 2011 16:39
Автор: арх. Тодор Личев

Не, няма грешка в заглавието, но грешката е вярна! Наистина третата сесия на 9-то ОС на КАБ, състояло се на 05.11.2011 г. беше като пореден сезон на латиноамериканските или турски сериали!!! Защото сесия, дава асоциация за  нещо делово, активно  и ползотворно действие, докато тази трета сесия (поредния сезон) беше с предизвестена смърт за многострадалния ни УСТАВ. Още преди да беше отменена датата за провеждането му беше ясно, че предложения  проекто Устав няма да види бял свят. Ясно беше и от това, че на 01.11.20011г., четири дни преди III сесия на IX ОС на КАБ, арх. Тосев представи писмо с приложени 3 становища по ПИД на устава на комисията по регистъра и експертна комисия, КПД и Арбитражната комисия, като срокът за предаване на такива становища беше 15 юли. Това още повече беше затвърдено и от двучасовите излияния в залата особено от арх. Георги Савов-острието на ОР, известен сред колегията с друго прозвище, арх. Иво Панталеев, арх. Румен Григоров, колегата от Плевен, (за съжаление не му записах името) и др.Особено драстичен беше момента ,когато се наложи проверка на кворума и една дама от РК „Нова”, започна да пъди делегатите с призива: „Хайде бързо, всички вън!

Но това е друга тема за коментарии и разсъждения!!

Тук искам да коментирам друг въпрос - темата за провеждането на Общите събрания. Имах предложение в Устава да залегне точка или член, Общите събрания да се провеждат в седалището на регистрация на КАБ. Всяка година се харчат купища пари за провеждане на ОС. Обикновено между 45-50,000 лв. без да се смятат пътните на отделните РК, като някой колеги го смятат като луксозна екскурзия или уикенд. Арх. Йовчев основателно е раздразнителен, когато му се налага да коментира мястото на провеждане на Общите събрания на КАБ и тяхната стойност. Неговия коментар беше, че в София няма достатъчно големи хотели и при това са много скъпи и нямат такива големи зали!!?? Обеща, че веднага след 3-тата сесия, на сайта на камарата ще бъдат качени всички разходи по провеждането на Общите Събрания на Камарата. (за достоверност виж стенограмата на заседанието от 05.11.2011г.). До момента, един месец след това, такива справки няма! В замяна на това очакване, за да подкрепя моята теза, направих една две справки, като се има предвид, че в София такива удобни и изгодни  оферти има още много, достатъчно е да се разгледат сайтовете, примерно на парк хотел  „Москва” (www.parkhotelmoskva.net) (прилагам офертата), хотел „Родина” (www.rodina.bg ) и др. за да се констатира, че дори и без задължителните преференции, провеждането на ОС в София, би било многократно и в пъти по-евтино за Камарата и нейните редови членове.

Например последното 9-то Общо събрание, проведено на 28 и 29 април 2011 година, на РК София-град за изпращането на 173–те делегати във Варна – „Златни пясъци” - хотел „Ривиера –Биич” или „Империал”, струва на колегията от РК София–град 24,188 лв. плюс 8645 лв. транспортни разходи и 223 лв. канцеларски разходи на место, или общо 33,056 лв. (средно на делегат по 191 лв.!), или 12 % от бюджета на РК София -град. Ако се прибавят и разходите  на РК „Нова”, (също от София) – 24 делегати предполагам че техните транспортни  разходи ще бъдат също толкова – 24 х 190 = 4,560 лв. или общо на делегатите от София ОС ще струва 37,616 лв.

При положение, че събранието би се провело в София, съгласно приложената оферта от парк хотел „Москва”, който се намира до спирката на метрото, което също е от съществено значение, нощувката в хотела с преференциални цени за 150-160 души (толкова, колкото се очаква да бъдат делегатите от страната) се оферира на цена от 39 лв. на легло, в двойна стая и 56 лв. за легло в единична стая със закуска на блок маса. В офертата е включено и безплатно ползване на заседателна зала с 550 места, и не са искани или уговаряни никакви комисионни, каквито се плащат на посредническите агенции – за Варна например – „Стела Турс”, която е наета. Така само от транспортните разходи се спестяват около 10,000 лв., да не говорим за нощувките, които примерно ще бъдат 197 делегата от София  х  78 лв. за две нощувки = 15,366 лв.

Ако продължим със сметките, за делегатите от страната нощувките със закуските ще струват за около 160 делегата х 78лв. за две нощувки =12,480 лв. (естествено плюс транспортните разходи на всяка една РК), а не както във Варна 160 души  х 148 лв. = 23,680 лв.

Освен тези разходи разбира се ще има и разходи за 2-3  кафе паузи, както и един прощален коктейл, но те са от друго перо  и не са водещи като разходи и са еднакви по стойност, където и да се провежда ОС.

Трудно ми е да преценя при тези елементарни и очевидни прости сметки, какви други не икономически аргументи от ръководството на Камарата са водещи, при определянето на мястото за провеждане на Общите събрания. Дано не е това което си мисля!!! 

Коментари  

 
#1 арх. Борисов 2011-12-07 02:04
Колеги,
Вие загубихте всякаква мяра. Незнам давате ли си сметка колко безумно жалки изглеждате в очите на всички с дребнавите си препирни, медуличностни конфликти и скандали обслужващи вашите си лични итереси. Не искаме такава камара.
 
Copyright © 2021 КАБ РК София-град
created by Optimall Solutions